Najzdrowsze miejsce w internecie

Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie

Ryż czerwony to jedna z najmniej znanych w Polsce odmian. Swą nazwę zawdzięcza ciemnoczerwonej barwie podłużnych, wąskich ziaren. Jest odmianą niskokaloryczną, wykazującą wiele prozdrowotne właściwości – przede wszystkim skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie.
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Co to jest czerwony ryż?

Ryż to jedno z najlepiej przyswajalnych i najłatwiej trawionych zbóż. Jest powszechnie używany w kuchniach całego świata, podawany na rozmaite sposoby.

Istnieje bardzo wiele odmian ryżu, które rozróżnia się m. in. na podstawie kształtu ziaren:

Ryż dzieli się też ze względu na barwę ziaren:

  • ryż biały,
  • ryż brązowy,
  • ryż czarny,
  • ryż czerwony.

Ten ostatni popularny jest w południowo-wschodniej Azji, głównie w Tajlandii i na Filipinach. Nazywany jest tak ze względu na czerwony pigment zawarty w łupinach ziaren (w przypadku ryżu białego ziarna pozbawione są osłonek, ryże kolorowe natomiast spożywa się razem z nimi).

Czerwony ryż może być używany w kuchni tak samo, jak inne odmiany tego zboża, ale jest on również wykorzystywany z farmakologii ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.

Właściwości czerwonego ryżu

Czerwony ryż wykazuje szereg zdrowotnych właściwości, spośród których najważniejsze to:

  • działanie przeciwnowotworowe (dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów),
  • spowalnianie procesów starzenia,
  • wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego,
  • zmniejszanie ilości płytki miażdżycowej, a co za tym idzie – zahamowanie rozwoju chorób układu krążenia – miażdżycy choroby wieńcowej oraz zmniejszanie ryzyka wystąpienia zawału serca,
  • regulacja pracy jelit (dzięki wysokiej zawartości błonnika),
  • zapobieganie rozwojowi osteoporozy (dzięki wysokiej zawartości magnezu),
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia cukrzycy otyłości,
  • i najważniejsza – obniżanie poziomu cholesterolu.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Tabletki z czerwonego ryżu na cholesterol

Czerwony ryż skutecznie obniża w ludzkim organizmie poziom cholesterolu, którego nadmiar może prowadzić do poważnych chorób jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a w konsekwencji zawał serca czy udar mózgu.

Jak to się dzieje, że czerwony ryż ma pozytywny wpływ na cholesterol? Zawdzięcza on swą właściwość monakolinie K, która powstaje w trakcie jego fermentacji z udziałem grzybów Monascus purpureus. Na drodze tego procesu powstają drożdże z czerwonego ryżu będące składnikiem wielu preparatów farmakologicznych. Preparaty takie mają pozytywne działanie na pracę serca i są zalecane w profilaktyce chorób układu krążenia.

Wyciąg z czerwonego ryżu jest powszechnie dostępny, oferuje go każda dobrze zaopatrzona apteka. Ekstrakt zawierający fermentowany czerwony ryż to najczęściej suplement diety w formie tabletek lub kapsułek.

Tabletki na cholesterol z czerwonego ryżu są skuteczne, jeśli dostarczają organizmowi 10 mg monakoliny w ciągu doby (najlepiej podzielonej na dwie dawki), dlatego przy wyborze preparatu warto zwrócić uwagę na jej zawartość.

Właściwości odżywcze czerwonego ryżu

Czerwony ryż bogaty jest w wartości odżywcze oraz substancje ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu:

Czerwony ryż jest bogatszym źródłem błonnika i substancji odżywczych niż białe odmiany tego zboża. Jest także zdecydowanie bardziej dietetyczny, ponieważ 100g tego produktu zawiera jedynie 107 kcal, podczas gdy 100 g ugotowanego białego ryżu to aż 338 kcal.

Jeśli zatem chodzi o kalorie, czerwony ryż zdecydowanie sprzyja ich ograniczaniu, a tym samym wspiera odchudzanie i zalecany jest dla osób walczących z nadwagą lub otyłością. Zawiera on dużo węglowodanów, ale wyłącznie tych o niskim indeksie glikemicznym.

Reklama

Gdzie kupić i jak gotować czerwony ryż? Cena

Warto wiedzieć, że czerwony ryż to nie tylko suplement diety na wysoki cholesterol. To również zboże, które można na co dzień stosować w kuchni i podawać na wiele sposobów.

Jak gotować czerwony ryż? Gotowanie tej odmiany wymaga nieco więcej czasu niż popularnego, białego ryżu, ponieważ nie jest on pozbawiony osłonki i w związku z tym jest nieco twardszy. Należy jednak pamiętać, że każda obróbka termiczna pozbawia produkt jego wartości odżywczych i ogranicza ilość zawartych w nim zdrowych substancji. Dlatego nie powinna też trwać zbyt długo. Ile gotować czerwony ryż? Aby skrócić czas samego gotowania, można wcześniej na 2-3 godziny namoczyć ziarna w wodzie. Dzięki temu gotowanie można ograniczyć do 30-40 minut.

Gdzie kupić czerwony ryż? Z łatwością można dostać go w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach – w alejkach z żywnością bio. Jego cena nie jest dużo wyższa niż popularnych, białych odmian. Kilogramowe opakowanie kosztuje ok. 10-12 zł. Niektórzy producenci oferują także czerwony ryż do gotowania w saszetkach. Ten wychodzi nieco drożej, ponieważ opakowanie zawierające dwie saszetki po 100 g kosztuje 5-6 zł.

Prawdziwi znawcy ryżu nie uznają jednak gotowania ziaren w saszetkach, twierdząc, że prawdziwy smak i odpowiednią konsystencję można uzyskać wyłącznie, gotując ziarna luzem, w odpowiedniej ilości wody, która zostaje przez nie całkowicie wchłonięta.

Czytaj również
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Jaki miód wybrać? Rodzaje, właściwości i konsystencja
Tempeh - właściwości i przepisy. Jak go zrobić i gdzie kupić?
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!