Właściwości lecznicze kurkumy na Dalekim Wschodzie znane są od tysięcy lat.Tam ta życiodajna przyprawa jest powszechnie stosowana i bardzo popularna – to kurkumina odpowiada za żółtą barwę popularnej mieszanki curry.
Reklama
Działanie kurkumy
Rzadko która naturalna, występująca w przyrodzie substancja ma aż tak szerokie działanie. Jako jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, kurkumina ma działanie:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- antynowotworowe.
Dodatkowo poprawia metabolizm i wspiera regenerację wątroby. To, o czym na co dzień przekonują się Hindusi, wzięli na warsztat europejscy naukowcy i obecnie badają szerokie możliwości zastosowania kurkuminy w suplementacji diety.
Właściwości kurkumy
Eksperci przyglądają się także właściwościom kurkuminy w kontekście leczenia najpopularniejszych chorób stawów, czyli osteoporozy oraz reumatoidalnego zapalenia stawów. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym kurkuma może pomóc także chorym na serce.
Tych niestety nie brakuje: choroby układu krążenia są od ponad 50 lat największym zagrożeniem dla życia Polek i Polaków.
W 2012 roku były one odpowiedzialne za 45,6 proc. ogółu zgonów. Jak dowodzą badania, kurkumina może być pomocna w leczeniu:
- nadciśnienia,
- miażdżycy,
- cholesterolu.
W testach klinicznych, przeprowadzonych w Niemczech na grupie wolontariuszy, już 500 mg kurkuminy, spożywanej codziennie przez tydzień, doprowadziło do podniesienia o 29% poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, a o 12% zmniejszenia LDL.
Potencjał kurkuminy był badany także pod kątem chorób trawiennych. Niemieccy eksperci dowiedli, że kurkumina zmniejsza symptomy wzdęć i gazów u osób cierpiących na niestrawność.
Trwają też badania nad możliwością terapii kurkuminą u osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit, które, jako choroba cywilizacyjna, dotyka coraz więcej osób.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Do czego dodawać kurkumę?
Intensywny, cytrusowy kolor kurkumy może być pięknym akcentem w wielu daniach, a jednocześnie dodać im wartości prozdrowotnych. Kurkumę w formie sproszkowanej można kupić w każdym supermarkecie, obok innych popularnych przypraw – oregano, tymianku czy pieprzu.
W niektórych sklepach pojawia się ona w formie świeżej – wygląda jak miniaturowy imbir. Ale uwaga! Te cieniutkie brązowe kłącza kryją w sobie bardzo intensywne wnętrze – przygotowując dania ze świeżą kurkumą, trzeba uważać na dłonie, blat w kuchni i odzież: plamy są bardzo trudne do wybawienia.
Kurkuma idealnie komponuje się jako dodatek do azjatyckich zup, zwłaszcza tajskich, do dań typu curry, ale także z bardziej swojskimi składnikami: tworzy udany duet smakowy z dynią, brokułem czy jajkiem.
Świeżą kurkumę można także z powodzeniem dodawać zimą do rozgrzewającej herbaty.
Kurkuma w tabletkach
Niestety kurkumina przyjmowana w formie dodatku do dań ma niską przyswajalność, a dodatkowo rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Można więc zatem poszukać suplementu opartego na tzw. solubilizacji miceralnej, poprawiającej przyswajalność i biodostępność kurkuminy.