Dla Ciebie, na zdrowie!

Kurkuma - jak stosować, do czego dodawać? Właściwości

Kurkuma, a w zasadzie zawarta w niej substancja – kurkumina to jedna z najbardziej wszechstronnych substancji, jakie natura dała człowiekowi. Ma działanie przeciwzapalne, jest silnym antyoksydantem i wspiera leczenie mnóstwa chorób – m.in. stawów. Jak jeść kurkumę, by korzystnie wpływała na organizm?
Kurkuma
Źródło:123RF
Spis treści

Właściwości lecznicze kurkumy na Dalekim Wschodzie znane są od tysięcy lat.Tam ta życiodajna przyprawa jest powszechnie stosowana i bardzo popularna – to kurkumina odpowiada za żółtą barwę popularnej mieszanki curry. 

Reklama

Działanie kurkumy

Rzadko która naturalna, występująca w przyrodzie substancja ma aż tak szerokie działanie. Jako jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, kurkumina ma działanie:

  • antyoksydacyjne,  
  • przeciwzapalne,  
  • przeciwwirusowe, 
  • antybakteryjne, 
  • przeciwgrzybicze,
  • antynowotworowe. 

Dodatkowo poprawia metabolizm i wspiera regenerację wątroby. To, o czym na co dzień przekonują się Hindusi, wzięli na warsztat europejscy naukowcy i obecnie badają szerokie możliwości zastosowania kurkuminy w suplementacji diety.

Właściwości kurkumy

Eksperci przyglądają się także właściwościom kurkuminy w kontekście leczenia najpopularniejszych chorób stawów, czyli osteoporozy oraz reumatoidalnego zapalenia stawów. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym kurkuma może pomóc także chorym na serce.

Tych niestety nie brakuje: choroby układu krążenia są od ponad 50 lat największym zagrożeniem dla życia Polek i Polaków. 

W 2012 roku były one odpowiedzialne za 45,6 proc. ogółu zgonów. Jak dowodzą badania, kurkumina może być pomocna w leczeniu: 

  • nadciśnienia, 
  •  miażdżycy,
  •  cholesterolu. 

W testach klinicznych, przeprowadzonych w Niemczech na grupie wolontariuszy, już 500 mg kurkuminy, spożywanej codziennie przez tydzień, doprowadziło do podniesienia o 29% poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, a o 12% zmniejszenia LDL.

Potencjał kurkuminy był badany także pod kątem chorób trawiennych. Niemieccy eksperci dowiedli, że kurkumina zmniejsza symptomy wzdęć i gazów u osób cierpiących na niestrawność.

Trwają też badania nad możliwością terapii kurkuminą u osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit, które, jako choroba cywilizacyjna, dotyka coraz więcej osób. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Do czego dodawać kurkumę?

Intensywny, cytrusowy kolor kurkumy może być pięknym akcentem w wielu daniach, a jednocześnie dodać im wartości prozdrowotnych. Kurkumę w formie sproszkowanej można kupić w każdym supermarkecie, obok innych popularnych przypraw – oregano, tymianku czy pieprzu.

W niektórych sklepach pojawia się ona w formie świeżej – wygląda jak miniaturowy imbir. Ale uwaga! Te cieniutkie brązowe kłącza kryją w sobie bardzo intensywne wnętrze – przygotowując dania ze świeżą kurkumą, trzeba uważać na dłonie, blat w kuchni i odzież: plamy są bardzo trudne do wybawienia. 

Kurkuma idealnie komponuje się jako dodatek do azjatyckich zup, zwłaszcza tajskich, do dań typu curry, ale także z bardziej swojskimi składnikami: tworzy udany duet smakowy z dynią, brokułem czy jajkiem. 

Świeżą kurkumę można także z powodzeniem dodawać zimą do rozgrzewającej herbaty. 

Kurkuma w tabletkach

Niestety kurkumina przyjmowana w formie dodatku do dań ma niską przyswajalność, a dodatkowo rozpuszcza się tylko w tłuszczach. Można więc zatem poszukać suplementu opartego na tzw. solubilizacji miceralnej, poprawiającej przyswajalność i biodostępność kurkuminy.  

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Ciągłe uczucie głodu - przyczyny. Jak się go pozbyć?
Mężczyzna odczuwający ciągły głód
Przeczytaj artykuł
Zapotrzebowanie kaloryczne - jak obliczyć samodzielnie?
Kaloryczny posiłek
Przeczytaj artykuł
Chrom (pierwiastek CR) - właściwości. Jak działa?
Napis chromium
Podobne artykuły
Kobieta na diecie odchudzającej
Jak szybko schudnąć? Z ud, brzucha, z nóg i po ciąży
Odchudzanie bez efektu jojo
Jak schudnąć 10 kg? Jadłospis i dieta bez efektu jojo
Analiza składu ciała
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Liście bazylii
Jak suszyć bazylię?
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie objawy alergii są dla Ciebie najbardziej uciążliwe?