Nowy sklep

już ON-LINE

Nasturcja jadalna - właściwości lecznicze kwiatu nasturcji

Nasturcja jest często uprawiana w ogródkach i na balkonach ze względu na walory estetyczne i zastosowanie w kuchni. To także naturalny antybiotyk potrafiący rozprawić się z takimi bakteriami jak staphylococcus, czy paciorkowce.
Roślina nasturcja jadalna
Źródło: 123RF

Spis treści

Nasturcja (łac. Tropaeolum) pochodzi z Ameryki Południowej. Do Europy trafiła z Peru w XVI wieku. Przywieźli ją Hiszpanie. Z czasem rozpowszechniła się na wszystkich kontynentach. W Peru i Brazylii od wieków wykorzystywano nasturcję w medycynie ludowej do leczenia ran, szkorbutu i przeziębień.

Jak wygląda nasturcja?

Nasturcja to roślina jednoroczna, pnąca i płożąca. Jej łodygi mogą osiągać nawet 5 metrów długości. Ma intensywnie pomarańczowe i żółte kwiaty oraz okrągłe, ciemnozielone liście. Jest bardzo łatwa w uprawie,  niewymagająca. Do celów kulinarnych używa się zarówno liści, kwiatów (jako dodatek do sałatek), a także owoców (marynując w occie jako polskie kapary). Nasturcja zawiera sole mineralne, siarkę, olejki eteryczne oraz błonnik, a także dużo witaminy C.  

 

Nasturcja właściwości lecznicze

Nasturcja jest naturalnym silnym antybiotykiem działającym przeciwko takim bakteriom jak staphylococcus, czy paciorkowce wywołujące choroby gardła, zapalenie oskrzeli i choroby nerek. Pomoże zwalczać salmonellę i działa antyseptycznie na rany.

Z nasturcji przygotowuje się ekstrakty wodne, nalewki na spirytusie i syropy.

Reklama

Jak przygotować napar z nasturcji?

Łyżeczkę suszonych roślin lub dwie łyżeczki świeżych liści nasturcji zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 15 minut. Przecedzamy i pijemy przy chorobach gardła i kaszlu. Można dodać do naparu łyżeczkę miodu. Nie powinny go jednak pić osoby z chorobą wrzodową żołądka, ani dzieci.  

Nasturcja na urodę

Dzięki aseptycznemu i grzybobójczemu działaniu nasturcja pomaga leczyć trądzik i wypryski na skórze. Kiedy mamy problem z wypadającymi włosami, łupieżem lub po prostu chcemy mieć lśniące włosy, powinniśmy stosować płukanki z wywaru liści nasturcji lub z naparu z nasturcji. Nie należy ich spłukiwać z włosów, tylko pozostawić do wysuszenia.

Do wzmacniania włosów oraz leczenia łojotokowej cery możemy używać nasturcji w formie nalewki na spirytusie.

Jak zrobić nalewkę z nasturcji?

Łodygi nasturcji z liśćmi i kwiatami płuczemy i siekamy. Wkładamy do słoja, zalewamy 90 proc. spirytusem (muszą być całe pokryte). Odstawiamy. Po 10 dniach przecedzamy płyn i zlewamy do butelek. Przez trzy tygodnie przecieramy twarz z trądzikiem lub wcieramy w skórę głowy przy problemach z łupieżem lub z wypadaniem włosów.

Reklama

Nasturcja na rany

Liście nasturcji pomagają przy na skaleczeniach. Wystarczy przyłożyć do rany pognieciony liść nasturcji, który puści sok. Ma on właściwości aseptyczne. Tylko uwaga! Można poczuć pieczenie, ponieważ roślina zawiera olej musztardowy. To jednak naturalna reakcja.

Oceń artykuł

(liczba ocen 26)