Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗
Chcesz jeść mniej mięsa? 👉 Koniecznie sprawdź te produkty❗

Chlorella - właściwości, działanie i przeciwwskazania. Z czym jej nie łączyć?

Chlorella to ciesząca się coraz większą popularnością alga, zaliczana do tzw. super-foods. Wyróżnia ją ogrom prozdrowotnych właściwości, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę ludzkiego organizmu. Sprawdź, jak działa i kiedy warto ją spożywać.
Sproszkowana chlorella
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Chlorella to jednokomórkowa alga zaliczana do tzw. super-foods. To mikro-organizm o potężnej mocy i silnym wpływie na ludzkie zdrowie.
  • Chlorella wykazuje przede wszystkim działanie oczyszczające i przeciwzapalne, ale to nie koniec listy jej nieocenionych zalet.
  • Obok chlorelli znaną algą o działaniu leczniczym jest spirulina. Obydwa glony tworzą zgrany duet i wchodzą w skład wielu preparatów.
Spis treści

Reklama

Co to jest chlorella?

Chlorella jest mikro-algą należącą do gromady zielenic. Jej najczęściej spotykanym gatunkiem jest chlorella zwyczajna (łac. Chlorella vulgaris).

Różne odmiany tego glonu występują zarówno w wodach słonych, jak i słodkich, a także w wilgotnej ziemi, korze drzew oraz we wnętrzu organizmów żywych.

Chlorella ma budowę jednokomórkową, kulisty lub elipsoidalny kształt oraz zieloną barwę. Każda pojedyncza komórka jest jak zamknięte pudełko, w którym znajdują się różnego rodzaju substancje.

Ludzki układ pokarmowy nie trawi ściany komórkowej chlorelli, dlatego glon spożyty „w całości” nie wykazuje właściwie żadnego działania biologicznego. Dopiero spożywanie chlorelli z rozerwaną ścianą komórkową niesie korzyści dla organizmu, ponieważ wówczas zostają z niej uwolnione składniki odżywcze.

Warto tymczasem wiedzieć, że ich bogactwo jest ogromne. To właśnie dzięki nim chlorella została oznaczona mianem super-food, czyli żywności w pełni naturalnej, zawierającej bardzo wiele substancji o pozytywnym znaczeniu dla ludzkiego zdrowia.

Ta super-alga (czy to morska, czy słodkowodna) cieszy się coraz większą popularnością właśnie ze względu na szereg dobroczynnych właściwości.

Reklama

Właściwości lecznicze i działanie chlorelli. Czy jest zdrowa?

Wpisanie chlorelli na listę super-żywności nie jest przypadkowe. Czy jest ona zdrowa? To jeden z produktów spożywczych o najwyższej zawartości składników pozytywnie wpływających na pracę ludzkiego organizmu. Wśród właściwości leczniczych chlorelli wymienić warto choćby:

  • Działanie detoksykacyjne. Polega ono na zdolności wiązania i wydalania z organizmu związków toksycznych, takich jak alkohol, metale ciężkie, pestycydy itd.
  • Działanie immunomodulujące. Spożywanie chlorelli stymuluje produkcję białych krwinek, które biorą udział w ważnych procesach odpornościowych. Jej przyjmowanie może być więc pomocne w okresach obniżonej odporności, spowodowanej np. niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi.
  • Antyoksydacja. Zwalczanie wolnych rodników pozwala zapobiegać szkodliwym dla organizmu procesom utleniania oraz spowalnia zachodzące w nim procesy starzenia.
  • Działanie przeciwcukrzycowe i obniżające ciśnienie tętnicze.

Swoje właściwości chlorella zawdzięcza zawartym w niej substancjom, takim jak:

  • białka,
  • aminokwasy egzogenne,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,
  • polisacharydy,
  • witaminy (A, C, D, K, B-12),
  • minerały (żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, selen, jod),
  • kwas foliowy.

Na co pomaga chlorella i jakie daje efekty? Zastosowanie

Jakie są możliwości zastosowania chlorelli? Na co pomaga? Wpływa ona odżywczo na cały organizm, dzięki zawartym w niej ważnym składnikom. Jeśli chodzi jednak o konkretne opcje jej używania, chlorella działa na:

  • wątrobę - ponieważ alga posiada właściwości detoksykacyjne, pochłaniając zanieczyszczenia skutecznie odciąża wątrobę, sprzyja jej regeneracji i zapobiega chorobom gruczołu;
  • kaca - po spożyciu dużych ilości alkoholu organizm potrzebuje wzmożonej detoksykacji, dlatego chlorella sprawdza się jako środek na kaca;
  • jelita - chlorella działa probiotycznie, czyli reguluje mikrobiotę bakteryjną jelit, będącą naturalną ochroną tego narządu; pomaga także pozbyć się chorobotwórczych pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym;
  • alergie - alga hamuje wytwarzanie przeciwciał odpowiedzialnych za wywoływanie reakcji uczuleniowych;
  • włosy - substancje odżywcze zawarte w chlorelli wspomagają pielęgnację włosów, ich wzmacnianie i poprawę kondycji włókien;
  • twarz - w formie maski do zastosowania miejscowego alga działa na skórę oczyszczająco i detoksykacyjnie, dzięki czemu sprawdza się np. przy cerze trądzikowej.

Na co jeszcze dobra jest chlorella? Przede wszystkim wspiera ona pracę układu immunologicznego, dlatego jej zażywanie zalecane jest w stanach obniżonej odporności i częstej podatności na infekcje.

Efekty można osiągnąć tylko przy regularnym i długotrwałym stosowaniu algi, jednak odpowiedź na pytanie, czy warto wypróbować chlorellę, może być tylko jedna.

Reklama

Chlorella na oczyszczanie i odchudzanie

Detoks, czyli oczyszczanie organizmu z zalegających w nim toksyn i zanieczyszczeń, jest często pierwszym krokiem na drodze do zgubienia zbędnych kilogramów. Czy zatem chlorella działa na odchudzanie?

Nie jest ona typowym środkiem zwalczającym tłuszcz czy przyspieszającym przemianę materii, jednak jej właściwości detoksykacyjne są nieocenione. Pozbycie się toksyn jest nieodzowne, by metabolizm przebiegał prawidłowo, a układ pokarmowy działał właściwie, dlatego niejedna osoba schudła, regularnie przyjmując chlorellę.

Oczywiście spadek wagi nie jest związany jedynie z działaniem opisywanej algi. Aby uzyskać oczekiwane efekty, oprócz samego jej stosowania należy oczywiście pamiętać o systematycznej aktywności fizycznej oraz zdrowym odżywianiu.

W tym kontekście często pojawia się również pytanie, co jest lepsze na odchudzanie - chlorella czy spirulina. Obydwa glony zaliczane są do super-foods, obydwa zawierają wysokie dawki witamin i minerałów i obydwa działają oczyszczająco.

Istnieją preparaty ze spiruliną i chlorellą, które można stosować na odchudzanie celem osiągnięcia lepszych rezultatów. Te substancje o podobnych właściwościach świetnie się uzupełniają, a jedna wspomaga działanie drugiej.

Warto również nadmienić, że objawy oczyszczania organizmu chlorellą mogą być widoczne na skórze i odczuwalne w postaci:

  • nadmiernego zmęczenia,
  • ospałości,
  • wysypki lub trądziku.

Jest to reakcja na wydalanie toksyn, która mija samoistnie, gdy organizm już się ich pozbędzie.

Reklama

W jakiej formie występuje chlorella? Jaka jest najlepsza?

Na rynku dostępnych jest wiele różnych produktów zawierających chlorellę. Jaka alga jest najlepsza? W proszku czy tabletkach? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Zarówno postać preparatu, jak i gatunek zawartej w nim algi każdy powinien dobrać do swoich indywidualnych potrzeb. Najczęściej spotykane formy produktów to:

  • tabletki - chlorella w tabletkach lub w kapsułkach jest bardzo wygodna do stosowania i dawkowania; połykanie tabletek jest też ułatwieniem dla osób, którym nie odpowiada smak glonów; wybierając tabletki należy zawsze zwrócić uwagę na ich skład - powinna być w nich zawarta czysta, naturalna chlorella, bez chemicznych dodatków;
  • chlorella w proszku - kiedy proszek zawiera pełnowartościową, ekologiczną chlorellę, najlepiej z certyfikatem jakości, świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw lub do połykania w postaci czystej; przed zakupem proszku warto upewnić się, że jest to chlorella z rozerwaną ścianą komórkową;
  • chlorella w płynie - można kupić gotowe suplementy diety w płynie zawierające algę lub sporządzić chlorellę do picia samodzielnie, rozpuszczając proszek w wodzie; bio chlorella w proszku świetnie nadaje się też jako dodatek do koktajli.

Wśród najpopularniejszych gatunków opisywanej algi wyróżnić warto natomiast takie jak:

  • chlorella pyrenoidosa - ta zielona, organiczna alga słodkowodna charakteryzuje się najwyższą zawartością chlorofilu;
  • chlorella pyrenoidosa sorokiniana - alga hodowana głównie w okolicy Tajwanu, wykazująca właściwości oczyszczające;
  • chlorella portugalska - o wysokiej zawartości białka i minerałów, bywa częstym składnikiem algowych suplementów diety, łączona jest niekiedy z zieloną lub niebieską spiruliną;
  • chlorella japońska - hodowana w słodkich wodach rafy koralowej u wybrzeży Japonii.

Reklama

Dawkowanie chlorelli. Kiedy przyjmować, rano czy wieczorem?

Na pytanie jak stosować chlorellę również trudno odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ możliwości jest wiele. Metodą najprostszą i najszybszą są tabletki.

Ile chlorelli w tabletkach dziennie należy przyjmować? Dawkowanie najlepiej skonsultować z lekarzem lub postępować zgodnie ze wskazaniami producenta. Warto bowiem pamiętać, że różna może być w nich zawartość substancji czynnej.

Dawka w przypadku niektórych preparatów to np. 20 tabletek dziennie dla osoby dorosłej. Ze względu na dużą ilość, można podzielić je na 4 lub 5 dawek przyjmowanych co kilka godzin.

W większości przypadków to, czy chlorella przyjmowana jest rano czy wieczorem, nie ma dużego znaczenia. Przyjmowana na czczo pobudza układ trawienny do pracy, na noc - wspomaga jego pracę w czasie snu.

Osobom aktywnym fizycznie zaleca się spożywanie chlorelli po treningu, gdyż jej wysoka zawartość białka wspomaga odbudowę mięśni i stymuluje przyrost tkanki mięśniowej.

Jak stosować chlorellę w proszku? Proszek można mieszać z wodą lub koktajlami albo dodawać go do różnych potraw, np. mięs, warzyw, czy sałatek.

Reklama

Z czym łączyć, a z czym nie łączyć chlorelli? Jak długo stosować?

Koktajle z chlorellą i ze spiruliną przygotowuje się blendując wybrane owoce (np. awokado, mango, banan) z dodatkiem sproszkowanej algi. Celem rozrzedzenia konsystencji napoju można dodać do niego trochę wody.

Z czym jeszcze można łączyć chlorellę? Duetem o silnym działaniu oczyszczającym są chlorella i kolendra - obie pomagają organizmowi pozbywać się toksyn.

Dobrym pomysłem na sporządzenie mikstury o wielu leczniczych właściwościach i odżywczych składnikach jest zmieszanie chlorelli i soku z młodego jęczmienia.

A z czym nie łączyć chlorelli? Podczas detoksykacji organizmu nie powinno się łączyć algi z witaminą C, która może utrudniać wydalanie metali ciężkich. Chlorella natomiast może hamować wchłanianie aminokwasów z preparatów białkowych, dlatego ich jednoczesne przyjmowane również jest niewskazane.

Jak długo stosować chlorellę? Nie ma konkretnych wytycznych co do długości stosowania środków z algami. Powinno ono być dostosowane do potrzeb organizmu, a w razie jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.

Chlorella i spirulina - razem czy osobno? Efekty

Lecznicze właściwości mikro-alg sprawiają, że ich popularność w ostatnich latach bardzo wzrosła. Największą jednak cieszą się chlorella i spirulina.

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją „przygodę” z algami, zastanawiają się często, jak lepiej je przyjmować - razem czy osobno?

Jak zdążyliśmy wspomnieć wcześniej, obydwa glony zaliczane są do super-żywności, ponieważ zawierają ogromne ilości białka (kilkukrotnie większe niż mięso o tej samej wadze) oraz innych substancji odżywczych, witamin i minerałów.

Posiadają podobne właściwości - przede wszystkim oczyszczające i przeciwzapalne. Spirulina i chlorella bywają składnikami jednego suplementu diety, ponieważ swym działaniem wzajemnie się uzupełniają i podnoszą swoją skuteczność.

Z uwagi na to, że różnice między spiruliną a chlorellą występują głównie na poziomie ich morfologii, a nie mechanizmów działania na ludzki organizm, efekty ich zażywania są podobne.

Obie bio-algi wychodzą naprzeciw żywieniowym potrzebom człowieka i pozytywnie wpływają na jego zdrowie, nie można więc jednoznacznie odpowiedzieć, co jest lepsze - chlorella czy spirulina. Na co działają te glony połączone w jeden preparat?

Podobnie, jak każdy z osobna - podnoszą odporność, oczyszczają organizm z toksyn i uzupełniają w nim niedobory różnych substancji odżywczych. Jaki środek z chlorellą i spiruliną jest najlepszy? Taki, który będzie najlepiej spełniał oczekiwania pacjenta.

Obie algi razem dostać można przeważnie w tabletkach lub w proszku, zatem każdy powinien wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie formę. Można dodawać je jednocześnie do koktajli lub potraw.

Ich łączenie nie niesie za sobą groźnych rezultatów. Wręcz przeciwnie, może zwiększyć ich prozdrowotną skuteczność. Skutki uboczne ich stosowania występują głównie u osób uczulonych na glony.

Skutki uboczne stosowania chlorelli i przeciwwskazania

Jak już zostało powiedziane - chlorella jest produktem w pełni naturalnym i z reguły wielce dobroczynnym dla zdrowia człowieka. Przeciwwskazań do jej stosowania jest zatem niewiele, a przede wszystkim są to:

  • występująca wcześniej reakcja alergiczna na wodorosty, owoce morza lub skorupiaki (zwiększa to ryzyko wystąpienia uczulenia na chlorellę);
  • choroby autoimmunologiczne - ze względu na wpływ algi na pracę układu odpornościowego;
  • choroba Hashimoto oraz nadczynność tarczycy - ze względu na wysokie stężenie jodu w chlorelli;
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych;
  • zaburzenia krzepnięcia krwi.

Skutki uboczne przyjmowania chlorelli również występują rzadko. Głównie zdarzają się osobom ze skłonnościami do alergii, u których spożycie algi może wywoływać zmiany skórne, obrzęki, podrażniania. W przypadku zaobserwowania takich symptomów należy niezwłocznie udać się do lekarza.

Czy chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży i dzieci?

Kobiety ciężarne, matki karmiące oraz dzieci to pacjenci, którzy przy stosowaniu wszelkich środków muszą zachować szczególną ostrożność. Nawet substancje, które dla innych osób są zdrowe i pozytywnie wpływają na pracę organizmu, dla nich mogą być wręcz szkodliwe.

Czy chlorella jest bezpieczna dla dzieci, kobiet w ciąży lub podczas karmienia piersią? Substancje odżywcze zawarte w aldze są niezwykle potrzebne właśnie w momencie rozwoju i wzrastania, a także w okresie, w którym ich podaż powinna być zwiększona ze względu na większe potrzeby organizmu.

Kobiety ciężarne i karmiące piersią narażone są na większy ubytek mikro- i makroelementów, a przyjmowanie substancji uzupełniających te ubytki jest im niekiedy potrzebne.

Przed zastosowaniem chlorelli u dziecka lub podczas ciąży czy karmienia należy jednak bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Jak jest cena chlorelli i gdzie można ją kupić?

Gdzie kupić chlorellę, by mieć pewność, że otrzyma się pełnowartościowy produkt? Wszelkie suplementy diety i inne środki o działaniu leczniczym najlepiej kupować w aptece - stacjonarnej lub internetowej.

Robiąc zakupy online, można też najpierw poczytać opinie klientów, by mieć pewność, że sprzedawca jest zaufany i oferuje sprawdzone produkty.

W aptekach można też kupić preparaty zawierające i chlorellę i spirulinę, zwracając uwagę na skład i producenta.

Jaka jest cena takich środków? Za 280-gramowe opakowanie tabletek zapłacić trzeba od kilkudziesięciu do ponad stu złotych.

Cena chlorelli w proszku oscyluje w granicach 30-40 zł za 200 g produktu. Ceny oczywiście nie są zawsze jednakowe, a zależą przede wszystkim od producenta, gatunku użytej do produkcji algi, jej zawartości itp.

Czytaj również

Bibliografia

  • E. Gumiela, M. Szulińska, P. Bogdański, Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, w: Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 4, 199-209.
  • A. Horvath, Czy podawanie małemu dziecku preparatów zawierających spirulinę i chlorellę jest bezpieczne?, źródło: Medycyna Praktyczna https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.2.2.51. [26.05.2023].
  • B. Jękot, P. Hałaszuk, A. Rzewińska, J. Rojowski, B. Muszyńska, Preparaty zawierające algi źródłem substancji prozdrowotnych, MIR, 1/2016.
  • S. Nakano, H. Takekoshi, M. Nakano, Suplementacja chlorella pyrenoidosa zmniejsza ryzyko niedokrwistości, białkomoczu i obrzęku u kobiet w ciąży, w: Pokarmy roślinne dla żywienia człowieka, 65/2010.
  • K. Ekiert, M. Dochniak, Superfoods - idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, w: Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 4/2015.
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Rośliny
Wrotycz na pasożyty - dawkowanie i stosowanie na odrobaczanie
Wyciąg z ziela wrotyczu w małej, szklanej butelce
Skrzydłokwiat: pielęgnacja, uprawa, podlewanie. Jak dbać?
Skrzydłokwiat
Szczaw - właściwości i przepisy. Jak zrobić do słoików i czy jest zdrowy?
Ziele szczawiu
Podobne artykuły
Syrop z sosny
Syrop z pędów sosny - na co pomaga i jak go zrobić? Właściwości, przepis i dawkowanie
Brązowe nasiona lnu
Siemię lniane - właściwości i przeciwwskazania. Jak i kiedy pić? Rano czy wieczorem?
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości, działanie i przeciwwskazania. Z czym jej nie łączyć?
Roślina barszcz sosnowskiego
Barszcz Sosnowskiego - jak wygląda? Oparzenia i pierwsza pomoc
Ziarna soi w kuchni
Soja - czy jest zdrowa? Poznaj jej wartości odżywcze i właściwości

Reklama


Co oznacza pulsowanie w uchu?
Sprawdź!