Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!

Grzyb olszówka (krowiak podwinięty) - jak wygląda i czy jest jadalny? Skutki spożycia

Olszówka znajduje się w czołówce grzybów będących najczęstszą przyczyną zatruć. I to wcale nie dlatego, że trudno odróżnić ją od innego, jadalnego grzyba, a z powodu powszechnie panującej opinii, że trujące ma ona wyłącznie wtedy, gdy jest surowa. Sprawdź, jak wygląda.
wyrwany z ziemi grzyb olszówka
źródło: Bing
W skrócie
  • Olszówka przez długi czas uznawana była za grzyba jadalnego, choć wcale nim nie jest. Dlaczego?
  • Olszówka z wyglądu pozornie przypomina rydza, choć obydwa grzyby mają swoje własne cechy charakterystyczne. Jakie?
  • Pierwsze objawy zatrucia olszówką mogą, ale nie muszą się pojawić, gdyż dopiero po kilku latach dochodzi do prawdziwych powikłań. Jakich?
SPRAWDŹ TEŻ: Zatrucie grzybami - objawy, pierwsza pomoc i leczenie
Spis treści

Jakim grzybem jest olszówka?

Olszówką (z j. łacińskiego - Paxillus involutus) jest nazywany potocznie krowiak podwinięty. Inne określenia dla tego grzyba to:

  • bydlęca gęba,
  • krowia gęba,
  • krowia warga,
  • krówka,
  • pieczeń,
  • świnka pospolita,
  • tłuszcz,
  • tłustocha,
  • gwoździak podwinięty,
  • podolszówek,
  • olchówka.

Występuje od lipca do przełomu października i listopada, właściwie we wszystkich rodzajach lasów - liściastych, mieszanych i iglastych, jak również na torfowiskach.

Spotkać ją można także w starych parkach i w zaroślach. Rośnie zazwyczaj pod brzozami, dębami, sosnami, świerkami oraz, jak sama nazwa wskazuje, pod olchami.

W europejskich lasach rośnie prawie 5 tyś. Gatunków grzybów, z czego zdecydowana większość także na terenie Polski. Około 250 rodzajów z tego grona znajduje się na liście trujących, których pod żadnym pozorem nie powinno się zbierać ani spożywać.

Tymczasem każdego roku w Polsce odnotowuje się od 500 do nawet 1000 zatruć grzybami, z czego średnio od 30 do 60 przypadków kończy się niestety śmiercią.

Część z nich wynika ze spożycia właśnie olszówki.

Reklama

Jak wygląda grzyb olszówka?

Zarówno nazwa olszówka, jak i krowiak podwinięty, nie wzięły swoich nazw znikąd. Wśród cech charakterystycznych olszówki należy wymienić:

  • okrągły kapelusz o średnicy sięgającej od 5 do nawet 15 cm - może występować w różnych barwach, m.in. żółtobrązowej, czerwonobrązowej, beżowobrązowej, szarobrunatnej, oliwkowej, żółtoczerwonej czy płowej. Jego znakiem rozpoznawczym są silnie podwinięte brzegi, zwłaszcza w przypadku młodych egzemplarzy. W początkowym stadium kapelusz jest wypukły, z czasem staje się płaski, a w ostatnim stadium - wklęsły;
  • pod kapeluszem znajdują się gęsto ułożone blaszki o szerokości od 4 do 6 mm;ez trudu można oderwać je od kapelusza;
  • trzon grzyba jest stosunkowo krótki (ma od 3 do maksymalnie 8 cm i od 1 do 2,5 cm grubości). Zazwyczaj przybiera kolor kapelusza lub też jest nieco od niego jaśniejszy;
  • miąższ ma z kolei barwę żółtą, żółtobiałą lub brązowawą. Typowe jest to, że w wyniku uszkodzenia staje się brunatny lub czerwonobrązowy;
  • grzyb przez stosunkowo długi czas pozostaje dość twardy (jędrny);
  • grzyb nie ma żadnego charakterystycznego zapachu.

Reklama

Czy grzyb olszówka jest jadalny?

Jeszcze do niedawna olszówkę zaliczano do grzybów jadalnych. Takie stwierdzenie umieszczono nawet w wydanej w latach osiemdziesiątych Encyklopedii PWN.

Spożycie olszówki nie wywoływało u większości żadnych dolegliwości. Jedynie u niektórych po jej skonsumowaniu  dochodziło do silnych zatruć.

Niewykluczone, że właśnie z tego powodu przekonanie o jadalności olszówki jest tak powszechne wśród wielu grzybiarzy również dzisiaj.

Są też i tacy, którzy uznają olszówkę za grzyb warunkowo jadalny, twierdząc, że właściwości trujące ma wyłącznie wtedy, kiedy jest w postaci surowej.

Według reprezentujących ten pogląd, trucizna znika jednak po ugotowaniu i co najmniej dwukrotnej wymianie wody w trakcie tego procesu. Nic bardziej mylnego.

Grzyb olszówka zawiera dwie substancje o toksycznych (trujących) właściwościach. Są to:

  • muskaryna,
  • inwolutyna.

Reklama

Objawy zatrucia grzybem olszówką

Pierwsze objawy zatrucia olszówką występują w ciągu maksymalnie w 2-3 godziny od momentu zjedzenia.. Dzieje się tak za sprawą muskaryny. Substancja ta prowadzi do:

  • problemów z oddychaniem,
  • spowolnienia akcji serca,
  • ślinotoku,
  • zwężenia źrenic,
  • łzawienia.

Objawy te nie występują często i mogą ustąpić samoistnie w ciągu dobry. W przypadku ich pojawienia należy natychmiast udać się do szpitala.

Zatrucie muskaryną jednak zazwyczaj nie prowadzi do najgorszego. W olszówce znajduje się jeszcze jedna toksyna, która może powodowaćwyniszczanie organizmu przez długi okres, czasem nawet 10-15 lat.

To właśnie inwolutyna odpowiada za pozorny brak objawów. Początkowo może dojśćdo wcześniej wymienionych lub też mogą nie pojawić się żadne symptomy. W większości przypadków dopiero później zaczynają pojawiać się skutki zatrucia.

Inwolutyna doprowadza z czasem do:

Dzieje się tak dlatego, ponieważ substancja ta działa jak alergen. Po jej pierwszym  spożyciu organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała. Konsekwencją tego jest silna i gwałtowna reakcja odpornościowa organizmu, do której dochodzi po którymś z kolei dostarczeniu inwolutyny do organizmu.

Nie ma sposobu, by przewidzieć, za którym razem może dojść do tej niebezpiecznej sytuacji. W przypadku niektórych osób dzieje się tak po trzecim czy czwartym spożyciu olszówki, a u niektórych dopiero po dziesiątym razie.

Ponieważ objawy takiego zatrucia są aż tak odłożone w czasie, dla wielu grzybiarzy wierzących w jadalność olszówek jest to niezbity dowód na to, że grzyby te są całkowicie bezpieczne i można je zbierać i jeść bez ograniczeń.

Reklama

Trująca olszówka, a jadalny rydz

Nie zdarza się to co prawda zbyt często, ale śmiertelnie trujący grzyb olszówka może być niekiedy mylony z całkowicie bezpiecznym rydzem jadalnym. Dzieje się tak ze względu na podobieństwo w wyglądzie i barwach. 

Cechą rozpoznawczą i typową wyłącznie dla rydza jest jednak wydzielanie mleczka w pomarańczowym kolorze, które staje się zielone po uszkodzeniu grzyba. Takich właściwości nie ma ani olszówka, ani żaden inny grzyb.

Każdy grzybiarz nie będąc pewnym czy w lesie znalazł olszówkę, czy też rydza, może po zakończonym grzybobraniu udać się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

W każdej z nich są zatrudnieni specjaliści od grzybów, którzy rozwieją tego typu wątpliwości całkowicie nieodpłatnie.

W sezonie grzybowym w każdej tego typu placówce grzyboznawcy pełnią specjalne dyżury.

Czytaj również

Bibliografia

  • Gerhart E., Grzyby wielki ilustrowany przewodnik, wyd. Zakład Poligraficzno - Wydawniczy Pozkal.
  • Lisiewska M, Szmid M., Przewodnik grzyboznawczy, wyd. Bogucki Wydawnictwo Naukowe, 2003.
  • Snowarski M., Grzyby, wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, 2010.
  • Grzymała S., Grzyby trujące i zatrucia grzybami, PZWL, 1958.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Grzyby
Jak wyglądają smardze, jak odróżnić je od grzybów trujących?
smardz jadalny na polanie
Grzyb zajączek - z czym go można pomylić i czy jest trujący?
Koszyk grzybów zebranych w lesie
Kurki - gdzie rosną te grzyby i jak je oczyścić?
Grzyby kurki zebrane podczas grzybobrania
Podobne artykuły
wyrwany z ziemi grzyb olszówka
Grzyb olszówka (krowiak podwinięty) - jak wygląda i czy jest jadalny? Skutki spożycia
Koszyk grzybów zebranych w lesie
Grzyb zajączek - z czym go można pomylić i czy jest trujący?
Grzyby kurki zebrane podczas grzybobrania
Kurki - gdzie rosną te grzyby i jak je oczyścić?
Grzyby boczniaki
Boczniaki - wartości odżywcze i właściwości. Jak je przyrządzić?

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!