Ile gotować grzyby?

Grzyby przygotowane do gotowania
Źródło:123RF

Autor

Agnieszka Tomczyk

Grzyby w zależności od gatunku wymagają różnej obróbki termicznej. Niektóre można gotować, inne dusić, a azjatyckie odmiany – np. grzyby mun warto smażyć. Grzyby suszone najpierw należy namoczyć w gorącej wodzie. Wiele osób decyduje się obgotować je przed zamrożeniem.
 

Ponieważ grzyby w lasach dostępne są stosunkowo krótko, a jednocześnie dość intensywnie, może zdarzyć się, że w krótkim czasie na stole wyląduje znaczna ich ilość. Wówczas należy zastanowić się jak zachować ich smak na dłużej. Oczywiście można zrobić z nich przetwory, np. aromatyczne marynaty, ale jednym z najpopularniejszych sposobów jest mrożenie grzybów, po uprzednim obgotowaniu ich. 

Jak długo gotować grzyby przed zamrożeniem?

To, ile czasu gotować grzyby, zależy zarówno od ich gatunku, jak i wielkości. Zwolennicy „pełnego” gotowania radzą stosować się zasady:

  • grzyby twarde, takie jak borowiki i podgrzybki – 15 minut,
  • grzyby miękkie: maślaki, rydze, kurki – do 10 minut.

Warto pamiętać, że proces ten ma przede wszystkim przygotować grzyby do mrożenia i jest wstępny. Grzyby nie muszą, a wręcz nie powinny być miękkie, bo w takiej sytuacji po rozmrożeniu nie będą apetyczne i nie wydobędą całego swojego aromatu. 

Oczywiście zanim zostaną ugotowane, muszą zostać umyte, oczyszczone z liści i ziemi i – tu również zdania są podzielone – pokrojone. Zwolennicy dzielenia grzybów na mniejsze części podkreślają, że łatwiej się je przechowuje i szybciej rozmraża, a podzielenie ich np. na kapelusze i trzonki ułatwia późniejsze wykorzystanie w kuchni: kapelusze pięknie prezentują się np. w zupach, a trzonki można wykorzystać do aromatycznych sosów lub gotowania bulionu. 

Zwolennicy obgotowywania ich przed mrożeniem podkreślają jeszcze jeden aspekt – grzyby po wstępnej obróbce cieplnej są mniej ciężkostrawne i łagodniejsze dla układu trawiennego.  

Czy trzeba gotować grzyby przed mrożeniem?

Nie trzeba. Są osoby, które uważają, że obgotowane grzyby tracą smak oraz jędrność i stają się nieapetyczne. Tu kompromisem może być blanszowanie, czyli zanurzenie grzybów na kilkanaście sekund w gorącej wodzie. 

Blanszowanie jest też dobrą metodą na pozbycie się ewentualnych „intruzów” z grzybów przed ich zamrożeniem. 

Suszone grzyby – ile czasu gotować?

Popularną metodą zachowania smaku leśnych grzybów jest ich suszenie. To właśnie z suszonych grzybów gotuje się najlepszą zupę grzybową, z nich powstają też farsze do pierogów czy naleśników. Wiele osób zastanawia się, jak gotować suszone grzyby

Należy je przed gotowaniem namoczyć – nawet na całą noc, ale można też krócej, najczęściej wystarczy 1-2 godziny. Nie należy wylewać wody, w której się moczyły – aromatyczny płyn można wykorzystać jako dodatek do zupy czy sosu. W tej samej wodzie można także je ugotować. Suszone grzyby potrzebują ok. 1 godziny gotowania, chyba, że gotowane są małe kawałki – wówczas wystarczy nawet 20 minut. 

Grzyby nie tylko z lasu

Miłośnicy grzybów powinni zwrócić też uwagę na inne rodzaje tych roślin, nie tylko te występujące w polskich lasach. Wyjątkowo smaczne są grzyby pochodzące z Azji: bez problemu można kupić suszone grzyby mun, a w niektórych marketach dostępne są np. grzyby shitake. Orientalne rodzaje najlepiej dodawać do azjatyckich dań typu stir-fry, czyli krótko smażonych w wokach lub na patelniach daniach wieloskładnikowych.

Przychylnym okiem warto spojrzeć także na swojskie pieczarki, szczególnie ich odmianę brunatną, która ma o wiele głębszy aromat, zbliżony do smaku grzybów leśnych. O czym pamiętać przed gotowaniem grzybów?

Przed ugotowaniem grzybów należy pamiętać o kilku zasadach:

  • grzyby przed gotowaniem czyścimy,
  • wrzucamy je na zimną wodę,
  • podczas gotowania zdejmujemy pianę,
  • solimy na kilka minut przed końcem gotowania,
  • jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do gatunku grzybów, nie wolno ich spożywać! 

Czytaj więcej: 

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 2)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA