Pierzga – jak stosować pierzgę. Właściwości, skutki uboczne

Pierzga
Pierzga pszczela to naturalny środek, który często jest niedoceniany, a cechuje go szereg cennych właściwości leczniczych. Przede wszystkim ułatwia proces trawienia, ma pozytywny wpływ na pracę wątroby, żołądka oraz jelit. To skarbnica wielu witamin, magnezu, selenu, potasu oraz aminokwasów.

Pierzga pszczela to produkt, który jest wytwarzany przez pszczoły. Jego cena jest wysoka, ze względu na ograniczoną dostępność, gdyż do pozyskania 1kg pierzgi należy zniszczyć co najmniej kilkanaście ramek stworzonych przez pszczoły. Koszt 100g to około 30zł, w zależności od miejsca zakupu, a także gramatury opakowania.

Z czego składa się pierzga? Przede wszystkim z:

Czytaj też: Apiterapia – leczenie nie tylko miodem

Pierzga – co to jest?

Co to jest pierzga pszczela? Jest bardzo cennym, a jednocześnie najmniej znanym produktem pszczelim. Niewiele osób wie, czym jest, a także niewielu pszczelarzy zajmuje się jej pozyskiwaniem.

Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły miodne, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku w wyniku, której powstaje pierzga. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstaje także znaczna ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed psuciem.

Pierzga – właściwości

Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Skład pierzgi bardzo zbliżony jest do składu pyłku. Różnica widoczna jest w ilości poszczególnych związków.

Pierzga – właściwości lecznicze:

  • mikroelementymagnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom,
  • bogactwo witamin: A, z grupy B, C, PP, E, D, K,
  • makroelementy: potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor.

Dzięki swoim właściwościom, pierzga działa odtruwająco na wątrobę. Dodatkowo wzmacnia i regeneruje organizm, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi.

Pierzga – dawkowanie

Pierzga – jak przygotować? W celu wzmocnienia organizmu, można w prosty sposób sporządzić w domu wywar z pierzgi. Wystarczy łyżkę produktu zalać wodą i odstawić na kilka, kilkanaście godzin. Warto pić mieszaninę rano, na czczo.

Pierzga pszczela – dawkowanie: ok. 30g dziennie w przypadku dorosłej osoby. Pierzga – jak stosować? By poprawić odporność organizmu można zażywać ją w dawce 1 łyżki dziennie, np. jako dodatek do jogurtów czy herbaty. Warto wiedzieć, iż nie da się przedawkować pierzgi, jednak ze względu na jej wysoką cenę oraz trudną dostępność, najlepiej zażywać ją we wskazanych dawkach.

Pierzga niekiedy jest też jednym ze składników kosmetyków, np. maseczek. To ze względu na zawartość kwasu L-mlekowego, którego rolą jest regeneracja skóry. Dzięki produktowi, skóra szybciej wchłania otrzymane składniki mineralne.

Pierzga - zastosowanie

Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne, odtruwające. Zalecana przy:

  • chorobach jelit,
  • anemii, 
  • nadciśnieniu,
  • braku apetytu,
  • stanach zmęczenia, wyczerpania.

Pierzga polecana jest ludziom starszym, z chorobami skóry, zwłaszcza łuszczycą, a także u mężczyzn z przerostem gruczołu krokowego. Stosowana jest w dolegliwościach trawiennych. Bardzo pomocna w zwalczaniu problemów z:

  • wątrobą,
  • woreczkiem żółciowym,
  • jelitami,
  • żołądkiem.

Odnotowano dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Zalecana dzienna porcja to 3 łyżeczki na czczo rano i wieczorem przed kolacją. Ze spożywania pierzgi muszą zrezygnować osoby uczulone na produkty pszczele.

Pierzga – przeciwwskazania

Pierzgi nie powinny zażywać osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego.

Pierzga – skutki uboczne

Pierzga jest produktem bezpiecznym i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jedynie działania niepożądane mogą wystąpić u wspomnianych wcześniej alergików.

Pierzga – gdzie kupić?

Niestety nie jest to produkt powszechny, dlatego ciężko znaleźć go na sklepowej półce. Najczęściej można nabyć go w punktach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych. Pierzga cechuje się wysoką ceną, gdyż jej kilogram kosztuje w granicach 100-200zł.

Czytaj również:

Oceń artykuł

(liczba ocen 87)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA