Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗

Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie

Miód manuka z Nowej Zelandii uważany jest za najzdrowszy miód na świecie. Posiada naukowo udowodnione działanie antybakteryjne, a jego spożywanie podnosi ogólną odporność organizmu. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne zaliczany jest do medical food, czyli pokarmów powodujących znaczną poprawę zdrowia. Sprawdź zastosowanie i właściości miodu manuka.
Produkty pochodzenia pszczelego
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Miód manuka z Nowej Zelandii

Źródłem nektaru i pyłku, z których powstaje miód manuka są kwiaty z tzw. drzewa herbacianego. To dziko rosnący krzew z gatunku Leptospermum scoparium, znany w Nowej Zelandii pod nazwą manuka. Nazwa rośliny wywodzi się z języka maoryskiego i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Manuka porasta wschodnie rejony Nowej Zelandii. Roślina zakwita raz w roku (od listopada do stycznia), na okres czterech tygodni. Jest odporna na ciężkie warunki: wiatr i glebę o silnej kwasowości.

Reklama

Miód manuka właściwości

Mianem "miodu manuka" można określać miody spełniające określone kryteria:

  • jest wytworzony na terenie Nowej Zelandii;
  • charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem;
  • pochodzi jedynie z krzewów manuka;
  • posiada silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu;
  • jest wytworzony w okresie pokrywającym się z okresem kwitnienia krzewów manuka;
  • posiada składniki aktywne takie jak metyloglioksal (z ang. methylglyoxal, MGO)

Reklama

Miód manuka - właściwości lecznicze

Głównymi składnikami miodu manuka jest nadtlenek wodoru oraz glukozooksydaza. Oprócz tego nektar z manuki posiada wyjątkowo wysoką zawartość, naturalnie występującego w miodach związku, odpowiedzialnego za procesy antybakteryjne o nazwie metyloglioksal. Jego natężenie w miodach manuka jest nawet kilkaset razy większe niż w przypadku innych miodów (od 100mg/kg do 1000mg/kg). Europejski miód, też ceniony w lecznictwie, zawiera średnio około 3,1mg/kg. Dopiero miody o stężeniu powyżej MGO 100 posiadają właściwości:

  • antybakteryjne,
  • antyoksydacyjne (zwalczające wolne rodniki),
  • antyseptyczne,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwzapalne.

Reklama

Miód manuka - zastosowanie

Miód manuka jest niezwykle pożądanym, rzadkim, a przez to kosztownym produktem. Stanowi bogate źródło witamin, składników odżywczych i minerałów. Jego właściwości higroskopijne pomagają utrzymywać odpowiednie nawilżenie skóry.

Kupując miód manuka należy sprawdzić, ile metyloglioksalu on zawiera. Te z MGO na poziomie 30+ osiągają najniższą cenę (około 50 zł za 250g). Z niewysoką ceną produktu niestety idzie nieduża skuteczność antybakteryjna. Dlatego należy sprawdzać zawartość metyloglioksalu w mg/kg. Im jest go więcej, tym większa zdolność antybakteryjna miodu. Najefektywniejsze zaczynają się od MGO 100+ poprzez 250+, 400+, skończywszy na 550+. Cena tych ostatnich za 250g to już ponad 215 zł.

Miód manuka – rodzaje i działanie

  • MGO 100+ (100 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) - poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
  • MGO 250+ (250 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) - bóle brzucha, niestrawność, refluks, zgaga
  • MGO 400+ (400 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) - trudno gojące się rany, wrzody żołądka, zespół jelita nadwrażliwego
  • MGO 550+ (550 mg metyloglioksalu/1 kg miodu) - angina, bakteryjne zapalenie zatok, egzema, miażdżyca kończyn dolnych, półpasiec.

Reklama

Miód manuka – jak stosować?

Nie ma dobitnie określonych zasad dotyczących stosowania miodu manuka. Można go rozpuszczać w płynie, ale należy pamiętać, żeby płyn nie przekraczał 40 stopni Celsjusza, gdyż powyżej tej temperatury traci swoje właściwości.

Reklama

Miód manuka – dawkowanie

Optymalnie jest go spożywać tak jak inne miody, tj. na czczo (2-3 łyżeczki), 20 minut przed posiłkiem.

Reklama

Jak smakuje miód manuka?

Kwiaty manuki mają silny aromat i są pełne nektaru. Pszczoły produkują z niego ciemny i gęsty miód, którego ciemna barwa zbliżona jest do miodu gryczanego. Miód z manuki ma dość intensywny smak: lekko ziołowy, zielny, kwiecisty i oleisty, podobny do smaku toffi z ostrym, nieco orzechowym, szczypiącym w gardło posmakiem.

Miód manuka - na co pomaga?

Miód manuka ma zastosowania typowe dla wszystkich miodów, przy chorobach układu nerwowego (apatia, bezsenność, depresja, nadpobudliwość, nerwica, pobudzenie i wyczerpanie nerwowe), zaburzeniach i chorobach układu krążenia (choroba wieńcowa, miażdżyca, nadciśnienie, nerwice naczyniowe i serca, wysoki cholesterol, zespół płuco-sercowy). Miód z manuki pomaga w leczeniu zapalenia dziąseł, usuwaniu osadu i kamienia nazębnego. Jest skuteczny w walce z chorobotwórczymi bakteriami (gronkowce, paciorkowce) wywołującymi zapalenia zatok, gardła i błony śluzowej nosa, oraz infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, bóle brzucha, wymioty). Pomaga w walce z  następującymi bakteriami:

  • Acinetobacter baumannii
  • Burkholderia cepacia
  • Campylobacter
  • Enterobacter cloacae
  • Enterokoki, 
  • Helicobacter pylori
  • Laseczki tlenowe przetrwalnikujące,
  • Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli), 
  • Pałeczka ropy błękitnej,
  • Pałeczka zapalenia płuc (Klebsiella pneumonia),
  • Pałeczki jelitowe z rodzaju Brucella i Salmonella, 
  • Pneumokoki,
  • Porphyromonas gingivalis,
  • Promieniowce,  
  • Proteus (Proteus mirabilis),
  • Shigella flexneri
  • Shigella sonnei
  • Stenotrophomonas maltophilia
  • Streptokoki. 

Miód z manuki można stosować podczas kuracji ran, ponieważ zapobiega przenikaniu stanu zapalnego, ułatwia gojenie, zasklepia ranę, ogranicza powstawanie blizn i zrostów. Ułatwia oczyszczanie rany, zwłaszcza w terapii ran oparzeniowych i owrzodzeń. Zapewnia dobrą kondycję skóry. Przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca. Stosowany jest przy terapii liszai, trądziku młodzieńczego i różowatego, odleżyn.

Miód manuka podnosi ogólną odporność organizmu, obniża ciśnienie, poprawiając krążenie krwi, zwiększa wydzielanie żółci i wytwarzanie nowych komórek krwi. Jest doskonałym lekarstwem na dolegliwości jelitowe ze względu na działanie probiotycznie.

Miód manuka – w ciąży i dla dzieci

Miód z manuki może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, kobiety w ciąży i dzieci od drugiego roku życia.

Miód manuka – zastosowanie w leczeniu chorób?

Miód manuka ma liczne zastosowania prozdrowotne. Oficjalne badania pozwoliły na stworzenie listy 6 grup chorób i dolegliwości, w których może mieć zastosowanie i udowodnione działanie.

1.  Układ immunologiczny: bóle głowy, chroniczne zmęczenie, gorączka, ogólne osłabienie i złe samopoczucie, rekonwalescencja, zakażenia bakteryjne i wirusowe.

2.  Układ moczowy: kamica nerkowa, zapalenie dróg moczowych.

3. Układ oddechowy: angina, astma, ból i zapalenie zatok, grypa, kaszel, chrypka, katar i infekcje nosa i gardła, przeziębienie, suchość w gardle, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc.

4.  Układ pokarmowy: choroba Crohna, kolki jelitowe, mdłości, niestrawność, odbijanie, wrzody żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (zapalenie okrężnicy), wzdęcia, zapalenie błony śluzowej żołądka (nieżyt żołądka), zaparcia, zespół jelita drażliwego (IBS).

5.  Skóra: czyraki, wrzody, ropnie, egzema (AZS, atopowe zapalenie skóry), grzybica skórny,  liszaj, liszajec zakaźny, łojotok, łupież, łuszczyca, odleżyny i rany z infekcją bakteryjną, odmrożenia, oparzenia, w tym słoneczne, opryszczka wargowa, owrzodzenia, półpasiec (i jego powikłania), pryszcze (trądzik młodzieńczy i trądzik różowaty), przeszczepy miejscowe, skóra sucha, wrażliwa, alergiczna i popękana, ukąszenia i użądlenia owadów, wrastający paznokieć, zadrapania i skaleczenia, zakażenia skórne, zapalenie piersi (sutka, gruczołu mlekowego),

6. Pozostałe: ból i zapalenie ucha, bóle artretyczne i bóle mięśni, bóle reumatyczne, choroby przyzębia, jęczmień na oku, osad i kamień nazębny, profilaktyka nowotworowa i wsparcie leczenia onkologicznego m.in. rak piersi, skóry (na przykładzie mysiego czerniaka) i jelita grubego, próchnica, rogówki, wrażliwe i krwawiące dziąsła, zapalenie dziąseł, zapalenie powiek oka, zapalenie spojówek, zapalenie śluzówki jamy ustnej (np. afty, pleśniawki, grzybica), zespół suchego oka.

Ciekawostka: antybakteryjnie działanie miodu manuka powoduje, że można go spożywać po umyciu  zębów.

Maseczka z miodu manuka

Z miodów z manuki mogą być wykonywane maseczki na twarz. Przed nałożeniem maseczki należy umyć twarz ciepłą wodą. Cienką warstwę maseczki nakładamy na minimum 15 minut (im dłużej tym lepiej). Taka maseczka kojąco działa na skórę, poprawiając jej koloryt i regenerując naskórek.

Miód manuka - przeciwwskazania i kontrowersje

Zalecana jest ostrożność w stosowaniu miodu z manuki przy chorobach przewlekłych, ostrych schorzeniach układowych czy nowotworach. Osoby z cukrzycą i alergią na produkty pszczele wcale nie powinny spożywać miodu z manuki. Ze względu na wysokie ryzyko silnego zatrucia pokarmowego jadem kiełbasianym, tą zasadą powinny zostać objęte także dzieci do 1. roku życia.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Miody
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Pszczoła na facelii błękitnej
Miód na rany: jaki wybrać i jak stosować w leczeniu ran?
Miód ściekający po twarzy
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Podobne artykuły
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Biały miód w słoiku
Biały miód – z czego jest? Właściwości i zastosowanie
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Produkty pochodzenia pszczelego
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?

Reklama


Jak świętować pierwszy dzień wiosny?
Sprawdź!