Co wybierzesz? Jedna z tych opcji ma lepszy wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź❗
Co wybierzesz? Jedna z tych opcji ma lepszy wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź❗
Co wybierzesz? Jedna z tych opcji ma lepszy wpływ na Twoje zdrowie. Sprawdź❗

Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?

Miód faceliowy działa jak antybiotyk, obniża też ciśnienie tętnicze, zapobiega miażdżycy, podnosi odporność. A przy tym uchodzi za niezwykle szlachetny w smaku. Zobacz, jakie ma właściwości oraz na co i jak stosować miód z facelii. Sprawdź, gdzie można go kupić i ile kosztuje.
Pszczoła na facelii błękitnej
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Z czego robi się miód faceliowy?

Miód faceliowy wytwarzany jest z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth) – jednorocznej rośliny siewnej wywodzącej się z Kalifornii, lecz uprawianej też w innych rejonach świata, między innymi w Polsce. Facelia zaliczana jest do rodziny ogórecznikowatych. Charakteryzuje się silnym zapachem. 

W okresie kwitnienia obradza w ładne fioletowo-niebieskie kwiaty. Ich nektar przyciąga pszczoły, dlatego często jest uprawiana w sąsiedztwie pasiek. Uchodzi za bardzo wydajną. Jedna roślina ma aż 5 tysięcy kwiatów, a z jednego hektara pola obsianego facelią, wyprodukować można od 500 do 1200 kilogramów miodu. Produkt ten uważany jest za smaczny, wręcz szlachetny w smaku, a to ze względu na przełamanie łagodnej słodyczy cytrusową nutą. 

Reklama

Właściwości miodu faceliowego

Faceliowy miód ma nietypową, jasnokremową barwę, niekiedy wręcz białą. Jego konsystencja, podobnie jak w przypadku produktu wytwarzanego z nektaru lipy, jest mazista. Mimo iż kwiat facelii wydziela silną woń, sam miód nie należy do silnie zapachowych. 

Jeśli chodzi o chemiczne właściwości miodu faceliowego, w jego składzie znajdują się:

  • cukry proste: glukoza i fruktoza, które łącznie stanowią przeszło 70 procent zawartości;
  • cukry złożone, zwłaszcza dekstryny;
  • białka, zwłaszcza prolina;
  • enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza, inwertaza;
  • olejki eteryczne;
  • kwasy organiczne, w tym jabłkowy i mlekowy;
  • drożdże i pleśnie;
  • składniki mineralne, takie jak potas, wapń, sód, żelazo, miedź;
  • witaminy C i B;

Reklama

Właściwości lecznicze miodu faceliowego

Skład chemiczny determinuje właściwości lecznicze miodu faceliowego. A te, podobnie jak w przypadku innych tego typu produktów, są szerokie. Na co pomaga miód faceliowy

Podstawowe jego zastosowania, to:

  • wzmacnianie systemu odpornościowego;
  • zwalczanie objawów infekcji bakteryjnych (działanie antybiotyczne);
  • profilaktyka miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego;
  • wsparcie leczenia schorzeń i zaburzeń układu trawiennego, takich jak choroba wrzodowa, czy dysfunkcje w obrębie jelita cienkiego, wątroby i trzustki; 
  • działanie pomocnicze w terapii astmy oraz innych zaburzeń funkcjonowania układu oddechowego;
  • poprawa kondycji psychofizycznej w stanach przemęczenia, w okresach silnej i długotrwałej ekspozycji na stres, a także w przypadku depresji i zaburzeń nerwicowo-lękowych. 

Reklama

Miód faceliowy a cukrzyca

Miód powszechnie uważany jest za zdrową alternatywę dla zwykłego cukru stołowego. W istocie tak jest, nie oznacza to jednak, że może być stosowany bez żadnych ograniczeń. 

Zastrzeżenie to dotyczy zwłaszcza diabetyków. Indeks glikemiczny większości miodów (a więc parametr, który informuje o wzroście stężenia glukozy po spożyciu posiłku) jest na granicy średniego i wysokiego (około 55-60), co wprost stanowi przeciwwskazanie do ich używania w większych ilościach przez osoby z cukrzycą. Miód faceliowy nie został w tym względzie opisany w literaturze naukowej, jako wyjątek od normy. Nie należy też sugerować się dużym udziałem fruktozy w strukturze cukrów. 

Po pierwsze warto pamiętać, że znaczna jest też zawartość glukozy. Po drugie – znajdujące się w składzie miodu faceliowego polisacharydy, takie jak dekstryna, nie są odpowiednie dla cukrzyków. Po trzecie, wspomniana fruktoza bynajmniej nie jest neutralna dla zdrowia, a tym bardziej pożyteczna. Spożywana w dużych ilościach powoduje lub zwiększa już istniejącą insulinoodporność, także więc przyczynia się do rozwoju cukrzycy. Dodatkowo nasila zmiany miażdżycowe oraz powoduje nadciśnienie tętnicze. 

Reklama

Jak stosować miód z facelii?

Jak stosować miód z facelii? W przypadku cukrzyków pamiętać trzeba o ogólnych zasadach. Jeśli jeść miód, to to rzadko i w niewielkich ilościach (1 łyżeczka raz na kilka dni), a także pod warunkiem unormowanej, dobrze kontrolowanej glikemii. Jeśli chodzi o pozostałe osoby, nie ma przeciwwskazań, by miód jeść lub pić regularnie w ilości około 15 ml dziennie (1 łyżka stołowa), a doraźnie nawet do 100 ml. 

Ze względu na słodko-kwaskowy smak miód faceliowy najlepiej sprawdza się jako dodatek do herbaty, może też być rozpuszczony w czystej przegotowanej wodzie. Należy pamiętać, że nie powinno się go dodawać do cieczy o wysokiej temperaturze – wszelka obróbka termiczna prowadzi do zubożenia właściwości prozdrowotnych, w tym redukcji zawartych w składzie enzymów i białek.

Reklama

Cena miodu faceliowego

Ile kosztuje miód faceliowy? Cena jest w tym przypadku stosunkowo wysoka. Za 1 kilogram zapłacić trzeba od 40 do nawet 70 złotych, co jest porównywalne z kosztem zakupu dobrych miodów spadziowych. Wyroby z facelii zazwyczaj sprzedawane są w opakowaniach o masie 1, 1,1, lub 1,2 kg, niekiedy także 380, 400 lub 700 gramów. 

Jako produkt stosunkowo rzadki, miód faceliowy dostępny jest przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio w pasiekach (także w sprzedaży internetowej). Trudniej może być kupić słoik tego przysmaku w hipermarkecie.

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • Anna Śliwińska, Grzegorz Bazylak, Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIV, 2011, 3
  • Vera Popovic i inni, Phacelia Honey Productivity in Relation to Locality of Cultivation, Conference: GEA Conference 2020At: Podgorica, Montenegro
  • Vera Popovic i inni, High nectar plants - Phacelia tanacetifolia Benth https://www.researchgate.net
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Miody
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Pszczoła na facelii błękitnej
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Podobne artykuły
Miód z mniszka i kwiaty
Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Miód ściekający po twarzy
Miód na rany: jaki wybrać i jak stosować w leczeniu ran?
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?

Reklama