Reklama
Z czego robi się miód faceliowy?
Miód faceliowy wytwarzany jest z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth) – jednorocznej rośliny siewnej wywodzącej się z Kalifornii, lecz uprawianej też w innych rejonach świata, między innymi w Polsce. Facelia zaliczana jest do rodziny ogórecznikowatych. Charakteryzuje się silnym zapachem.
W okresie kwitnienia obradza w ładne fioletowo-niebieskie kwiaty. Ich nektar przyciąga pszczoły, dlatego często jest uprawiana w sąsiedztwie pasiek. Uchodzi za bardzo wydajną. Jedna roślina ma aż 5 tysięcy kwiatów, a z jednego hektara pola obsianego facelią, wyprodukować można od 500 do 1200 kilogramów miodu. Produkt ten uważany jest za smaczny, wręcz szlachetny w smaku, a to ze względu na przełamanie łagodnej słodyczy cytrusową nutą.
Reklama
Właściwości miodu faceliowego
Faceliowy miód ma nietypową, jasnokremową barwę, niekiedy wręcz białą. Jego konsystencja, podobnie jak w przypadku produktu wytwarzanego z nektaru lipy, jest mazista. Mimo iż kwiat facelii wydziela silną woń, sam miód nie należy do silnie zapachowych.
Jeśli chodzi o chemiczne właściwości miodu faceliowego, w jego składzie znajdują się:
- cukry proste: glukoza i fruktoza, które łącznie stanowią przeszło 70 procent zawartości;
- cukry złożone, zwłaszcza dekstryny;
- białka, zwłaszcza prolina;
- enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza, inwertaza;
- olejki eteryczne;
- kwasy organiczne, w tym jabłkowy i mlekowy;
- drożdże i pleśnie;
- składniki mineralne, takie jak potas, wapń, sód, żelazo, miedź;
- witaminy C i B;
Reklama
Właściwości lecznicze miodu faceliowego
Skład chemiczny determinuje właściwości lecznicze miodu faceliowego. A te, podobnie jak w przypadku innych tego typu produktów, są szerokie. Na co pomaga miód faceliowy?
Podstawowe jego zastosowania, to:
- wzmacnianie systemu odpornościowego;
- zwalczanie objawów infekcji bakteryjnych (działanie antybiotyczne);
- profilaktyka miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego;
- wsparcie leczenia schorzeń i zaburzeń układu trawiennego, takich jak choroba wrzodowa, czy dysfunkcje w obrębie jelita cienkiego, wątroby i trzustki;
- działanie pomocnicze w terapii astmy oraz innych zaburzeń funkcjonowania układu oddechowego;
- poprawa kondycji psychofizycznej w stanach przemęczenia, w okresach silnej i długotrwałej ekspozycji na stres, a także w przypadku depresji i zaburzeń nerwicowo-lękowych.
Reklama
Miód faceliowy a cukrzyca
Miód powszechnie uważany jest za zdrową alternatywę dla zwykłego cukru stołowego. W istocie tak jest, nie oznacza to jednak, że może być stosowany bez żadnych ograniczeń.
Zastrzeżenie to dotyczy zwłaszcza diabetyków. Indeks glikemiczny większości miodów (a więc parametr, który informuje o wzroście stężenia glukozy po spożyciu posiłku) jest na granicy średniego i wysokiego (około 55-60), co wprost stanowi przeciwwskazanie do ich używania w większych ilościach przez osoby z cukrzycą. Miód faceliowy nie został w tym względzie opisany w literaturze naukowej, jako wyjątek od normy. Nie należy też sugerować się dużym udziałem fruktozy w strukturze cukrów.
Po pierwsze warto pamiętać, że znaczna jest też zawartość glukozy. Po drugie – znajdujące się w składzie miodu faceliowego polisacharydy, takie jak dekstryna, nie są odpowiednie dla cukrzyków. Po trzecie, wspomniana fruktoza bynajmniej nie jest neutralna dla zdrowia, a tym bardziej pożyteczna. Spożywana w dużych ilościach powoduje lub zwiększa już istniejącą insulinoodporność, także więc przyczynia się do rozwoju cukrzycy. Dodatkowo nasila zmiany miażdżycowe oraz powoduje nadciśnienie tętnicze.
Reklama
Jak stosować miód z facelii?
Jak stosować miód z facelii? W przypadku cukrzyków pamiętać trzeba o ogólnych zasadach. Jeśli jeść miód, to to rzadko i w niewielkich ilościach (1 łyżeczka raz na kilka dni), a także pod warunkiem unormowanej, dobrze kontrolowanej glikemii. Jeśli chodzi o pozostałe osoby, nie ma przeciwwskazań, by miód jeść lub pić regularnie w ilości około 15 ml dziennie (1 łyżka stołowa), a doraźnie nawet do 100 ml.
Ze względu na słodko-kwaskowy smak miód faceliowy najlepiej sprawdza się jako dodatek do herbaty, może też być rozpuszczony w czystej przegotowanej wodzie. Należy pamiętać, że nie powinno się go dodawać do cieczy o wysokiej temperaturze – wszelka obróbka termiczna prowadzi do zubożenia właściwości prozdrowotnych, w tym redukcji zawartych w składzie enzymów i białek.
Reklama
Cena miodu faceliowego
Ile kosztuje miód faceliowy? Cena jest w tym przypadku stosunkowo wysoka. Za 1 kilogram zapłacić trzeba od 40 do nawet 70 złotych, co jest porównywalne z kosztem zakupu dobrych miodów spadziowych. Wyroby z facelii zazwyczaj sprzedawane są w opakowaniach o masie 1, 1,1, lub 1,2 kg, niekiedy także 380, 400 lub 700 gramów.
Jako produkt stosunkowo rzadki, miód faceliowy dostępny jest przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio w pasiekach (także w sprzedaży internetowej). Trudniej może być kupić słoik tego przysmaku w hipermarkecie.