Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?

Miód faceliowy działa jak antybiotyk, obniża też ciśnienie tętnicze, zapobiega miażdżycy, podnosi odporność. A przy tym uchodzi za niezwykle szlachetny w smaku. Zobacz, jakie ma właściwości oraz na co i jak stosować miód z facelii. Sprawdź, gdzie można go kupić i ile kosztuje.
Pszczoła na facelii błękitnej
źródło:123RF

Spis treści

Z czego robi się miód faceliowy?

Miód faceliowy wytwarzany jest z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth) – jednorocznej rośliny siewnej wywodzącej się z Kalifornii, lecz uprawianej też w innych rejonach świata, między innymi w Polsce. Facelia zaliczana jest do rodziny ogórecznikowatych. Charakteryzuje się silnym zapachem. 

W okresie kwitnienia obradza w ładne fioletowo-niebieskie kwiaty. Ich nektar przyciąga pszczoły, dlatego często jest uprawiana w sąsiedztwie pasiek. Uchodzi za bardzo wydajną. Jedna roślina ma aż 5 tysięcy kwiatów, a z jednego hektara pola obsianego facelią, wyprodukować można od 500 do 1200 kilogramów miodu. Produkt ten uważany jest za smaczny, wręcz szlachetny w smaku, a to ze względu na przełamanie łagodnej słodyczy cytrusową nutą. 

Właściwości miodu faceliowego

Faceliowy miód ma nietypową, jasnokremową barwę, niekiedy wręcz białą. Jego konsystencja, podobnie jak w przypadku produktu wytwarzanego z nektaru lipy, jest mazista. Mimo iż kwiat facelii wydziela silną woń, sam miód nie należy do silnie zapachowych. 

Jeśli chodzi o chemiczne właściwości miodu faceliowego, w jego składzie znajdują się:

  • cukry proste: glukoza i fruktoza, które łącznie stanowią przeszło 70 procent zawartości;
  • cukry złożone, zwłaszcza dekstryny;
  • białka, zwłaszcza prolina;
  • enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza, inwertaza;
  • olejki eteryczne;
  • kwasy organiczne, w tym jabłkowy i mlekowy;
  • drożdże i pleśnie;
  • składniki mineralne, takie jak potas, wapń, sód, żelazo, miedź;
  • witaminy C i B;

Właściwości lecznicze miodu faceliowego

Skład chemiczny determinuje właściwości lecznicze miodu faceliowego. A te, podobnie jak w przypadku innych tego typu produktów, są szerokie. Na co pomaga miód faceliowy

Podstawowe jego zastosowania, to:

  • wzmacnianie systemu odpornościowego;
  • zwalczanie objawów infekcji bakteryjnych (działanie antybiotyczne);
  • profilaktyka miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego;
  • wsparcie leczenia schorzeń i zaburzeń układu trawiennego, takich jak choroba wrzodowa, czy dysfunkcje w obrębie jelita cienkiego, wątroby i trzustki; 
  • działanie pomocnicze w terapii astmy oraz innych zaburzeń funkcjonowania układu oddechowego;
  • poprawa kondycji psychofizycznej w stanach przemęczenia, w okresach silnej i długotrwałej ekspozycji na stres, a także w przypadku depresji i zaburzeń nerwicowo-lękowych. 

Miód faceliowy a cukrzyca

Miód powszechnie uważany jest za zdrową alternatywę dla zwykłego cukru stołowego. W istocie tak jest, nie oznacza to jednak, że może być stosowany bez żadnych ograniczeń. 

Zastrzeżenie to dotyczy zwłaszcza diabetyków. Indeks glikemiczny większości miodów (a więc parametr, który informuje o wzroście stężenia glukozy po spożyciu posiłku) jest na granicy średniego i wysokiego (około 55-60), co wprost stanowi przeciwwskazanie do ich używania w większych ilościach przez osoby z cukrzycą. Miód faceliowy nie został w tym względzie opisany w literaturze naukowej, jako wyjątek od normy. Nie należy też sugerować się dużym udziałem fruktozy w strukturze cukrów. 

Po pierwsze warto pamiętać, że znaczna jest też zawartość glukozy. Po drugie – znajdujące się w składzie miodu faceliowego polisacharydy, takie jak dekstryna, nie są odpowiednie dla cukrzyków. Po trzecie, wspomniana fruktoza bynajmniej nie jest neutralna dla zdrowia, a tym bardziej pożyteczna. Spożywana w dużych ilościach powoduje lub zwiększa już istniejącą insulinoodporność, także więc przyczynia się do rozwoju cukrzycy. Dodatkowo nasila zmiany miażdżycowe oraz powoduje nadciśnienie tętnicze. 

Jak stosować miód z facelii?

Jak stosować miód z facelii? W przypadku cukrzyków pamiętać trzeba o ogólnych zasadach. Jeśli jeść miód, to to rzadko i w niewielkich ilościach (1 łyżeczka raz na kilka dni), a także pod warunkiem unormowanej, dobrze kontrolowanej glikemii. Jeśli chodzi o pozostałe osoby, nie ma przeciwwskazań, by miód jeść lub pić regularnie w ilości około 15 ml dziennie (1 łyżka stołowa), a doraźnie nawet do 100 ml. 

Ze względu na słodko-kwaskowy smak miód faceliowy najlepiej sprawdza się jako dodatek do herbaty, może też być rozpuszczony w czystej przegotowanej wodzie. Należy pamiętać, że nie powinno się go dodawać do cieczy o wysokiej temperaturze – wszelka obróbka termiczna prowadzi do zubożenia właściwości prozdrowotnych, w tym redukcji zawartych w składzie enzymów i białek.

Cena miodu faceliowego

Ile kosztuje miód faceliowy? Cena jest w tym przypadku stosunkowo wysoka. Za 1 kilogram zapłacić trzeba od 40 do nawet 70 złotych, co jest porównywalne z kosztem zakupu dobrych miodów spadziowych. Wyroby z facelii zazwyczaj sprzedawane są w opakowaniach o masie 1, 1,1, lub 1,2 kg, niekiedy także 380, 400 lub 700 gramów. 

Jako produkt stosunkowo rzadki, miód faceliowy dostępny jest przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością oraz bezpośrednio w pasiekach (także w sprzedaży internetowej). Trudniej może być kupić słoik tego przysmaku w hipermarkecie.

Czytaj też:

Bibliografia

  • Anna Śliwińska, Grzegorz Bazylak, Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIV, 2011, 3
  • Vera Popovic i inni, Phacelia Honey Productivity in Relation to Locality of Cultivation, Conference: GEA Conference 2020At: Podgorica, Montenegro
  • Vera Popovic i inni, High nectar plants - Phacelia tanacetifolia Benth https://www.researchgate.net

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!