Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena

Miód z mniszka lekarskiego to doskonałe remedium na niską odporność, złą kondycję wątroby, ale także włosów i skóry. Miodem z mniszka można także przeprowadzić skuteczną detoksykację organizmu. Na co jeszcze pomaga ten pszczeli wyrób? Dlaczego jest tak trudno dostępny? Jak zrobić syrop z mniszka pszczelego? Odpowiedzi na te i inne znajdziesz w poniższym artykule.
Miód z mniszka i kwiaty
źródło:123RF
W skrócie
  • Miód z mniszka posiada wiele właściwości leczniczych, np. przeciwzapalnych.
  • Syrop z mniszka można przygotować samodzielnie. W jaki sposób?
  • Miód z mniszka świetnie nadaje się jako słodzik do herbaty, chociaż nie jest to jedyny sposób na jego wykorzystanie. Jak jeszcze można go podawać?
SPRAWDŹ TEŻ: Jak powstaje miód?
Spis treści

Reklama

Czym wyróżnia się miód z mniszka?

Miód z mniszka nie jest aż tak popularny jak rzepakowy, lipowy, czy wielokwiatowy. Jednak swoimi właściwościami zdrowotnymi i walorami smakowymi nie odstaje on od lepiej znanych pszczelich wyrobów.

Niektórzy pasjonaci tematu uznają miód z mniszka lekarskiego za jeszcze doskonalszy od innych rodzajów miodu produkt. 

Z pewnością nie łatwo dostać ten specjał, ponieważ stosunkowo trudno zdobyć go pszczelarzom, stąd dość wygórowana cena za słój miodu.

Co wyróżnia miód z mniszka lekarskiego? Właściwości lecznicze i pielęgnacyjne tego gatunku miodnego mają swoje źródło w cennych składnikach tego produktu.

Wśród nich wylicza się zatem m.in. minerały takie jak np. żelazo, potas, fosfor, mangan, witaminy z grupy B, witaminę C, A i D, glukozę oraz fruktozę.

Ponadto w składzie miodu z mniszka polnego znajdują się również cholina, flawonoidy, asparagina, inulina, triterpeny, kwas krzemowy, kwasy polifenolowe i organiczne (w tym jabłkowy i cytrynowy). 

Reklama

Jakie właściwości posiada miód z mniszka?

Za co najbardziej ceni się miód z mniszka? Właściwości zdrowotne to główny walor tego preparatu. Dzięki regularnej dostawie porcji tego miodu organizm szybciej się regeneruje, a także oczyszcza ze zbędnych produktów i toksyn.

Miodem z mniszka wspomaga się leczenie schorzeń wątroby oraz dróg żółciowych.

Miód mniszkowy jest także zalecany osobom ze słabszą odpornością, a także chorym poddanym antybiotykoterapii, by osłonić układ pokarmowy przed działaniem tych silnych leków. 

Przy jego użyciu można ulżyć w chorobach reumatycznych. Miód z pospolitego żółtego kwiatu służy również pacjentom cierpiącym na niedokrwistość. 

Na co pomaga miód z mniszka lekarskiego? Wykazuje on działanie:

  • przeciwświądowe, 
  • antybakteryjne, 
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybicze.

Nierzadko korzysta się z jego dobrodziejstwa w razie występowania rozmaitych stanów zapalnych, podrażnień skórnych, trądziku, itp. 

Miód z mniszka stosuje się w celu obniżenia cholesterolu, wzmocnienia serca, a także przeciwmiażdżycowo. Można wcielać go także do diet odchudzających, gdyż wspomaga metabolizm.

Warto stosować go na mokry kaszel, w celu rozrzedzenia wydzieliny, by była łatwiejsza do odksztuszania.

Miód z mniszka można wykorzystać jako suplement wspomagający odporność. Uważać jednak trzeba na dawkowanie - 2 łyżeczki dla dzieci, a 4 dla dorosłych dziennie.

Zdecydowanym plusem jest jednak fakt, że nadaje się on dla dzieci powyżej 9 miesiąca życia.

Osoby chore na cukrzycę i wrzody żołądka powinny natomiast całkowicie z niego zrezygnować. Nie ma jednak przeciwwskazań do przyjmowania miodu z mniszka w ciąży.

Uwaga: miód z mniszka może uczulać.

Reklama

Jak zrobić samemu miód z mniszka?

Stosunkowo często pojawiającym się na forach internetowych pytaniem jest, jak robi się miód z mniszka lekarskiego. Na początek należy coś wyjaśnić. Płyn, który samodzielnie można pozyskać z tej rośliny jest sztucznym miodem.

Przepis na miód z kwiatów mniszka, a raczej na syrop z mniszka, wymaga następujących produktów: 

  • około 500 kwiatów mniszka lekarskiego, najlepiej zerwanych przed południem w suchy, słoneczny, majowy dzień, 
  • 1 litr wody, 
  • 1 kilogram cukru, 
  • soku z dwóch cytryn. 

Koszyczki kwiatów należy oczyścić z owadów, dokładnie umyć, a następnie zalać wodą i gotować przez około 15 minut. Potem napój musi się dość długo studzić, bo przez 24 godziny. Po tym czasie płyn należy odfiltrować oraz dodać pozostałe składniki (cukier i sok z cytryn) i wstawić do gotowania. 

Po upływie około dwóch godzin z cieczy powinien zrobić się syrop. Należy go przelać do szklanych słoiczków i pozostawić w ciemnym miejscu na około 3 godziny.

Wówczas słoiczki się zakręca, ustawia na denkach i trzyma tak kolejne trzy godziny. Ten etap wieńczy dzieło. Syrop z mniszka jest gotowy i można go spożywać bezpośrednio ze słoiczka lub dodawać do napojów i potraw.

Miód mniszkowy można przygotować także bez gotowania. Wystarczy wrzucić płatki do słoika, posłodzić (np. słodzikami, by był bez cukru) i wystawić na nasłonecznione miejsce. Po około tygodniu syrop powinien być gotowy.

Jeśli jest za rzadki, należy poczekać, aż zgęstnieje.

Kiedy zbierać mniszki na miód? Najlepiej wiosną, a konkretniej w maju. Podobno zbieranie ich w ciepły, słoneczny dzień z samego rana sprawia, że kwiaty dadzą jeszcze bardziej intensywny smak.

Reklama

Przepisy z miodem z mniszka

Co można przyrządzić mając w domu miód z mniszka? Miód można dodać do przestudzonej herbaty lub wody (o temperaturze nie przewyższającej 40-45 stopni Celsjusza) wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny.

Do takiego naparu dodać można również imbir, pomarańczę czy nawet sok z pokrzywy. Niektórzy również piją miód z mniszka ze spirytusem.

Sprawdzoną metodą jest także pozostawienie łyżeczki z tym miodem w wodzie lub innym letnim napoju na noc i wypicie go rano, zaraz po przebudzeniu.

Innym popularnym sposobem spożywania miodu jest posmarowanie nim kromki chleba.

Miód z mniszka lekarskiego można też używać zewnętrznie, np. na spierzchnięte usta, czy przesuszone fragmenty skóry, a także na zrogowacenia, blizny, oraz rany (za wyjątkiem krwawiących lub sączących się).

Dzięki maseczce z tego miodu, zastosowanej na twarz, można złuszczać stary naskórek. Produkt ten wspomaga walkę z trądzikiem, przebarwieniami i innymi kłopotami skórnymi.

Miodem z mniszka warto także smarować zniszczone, suche włosy. Dzięki temu produktowi pukle odzyskają odpowiednią wilgoć, siłę oraz zdrowy wygląd.

Reklama

Gdzie i za ile kupić miód z mniszka?

Ze względu na małą dostępność tego preparatu na rynku, jego cena nie jest niska. Ile trzeba zapłacić za miód z mniszka?

Cena za litrowy słój waha się między 40 a 50 zł. Nektar mniszka lekarskiego jest najbardziej dostępny w upalne dni, jednak wówczas same pszczoły potrzebują takiego pożywienia i sporego zastrzyku energii.

W takim układzie niewiele z uzbieranych pyłków zostaje dla pszczelarza. Zbiory są niewielkie, stąd zaporowa cena produktu.

Skąd zatem wziąć miód z mniszka, gdzie go kupić? Nie dostanie się go w każdym sklepie, a wyłącznie w punktach ze zdrową żywnością, aptekach, sklepach internetowych oraz oczywiście bezpośrednio w pasiece.

Jak przechowywać miód z mniszka lekarskiego? Najlepiej w ciemnym pomieszczeniu czy szafce, do której nie ma dostępu światło, w temperaturze pokojowej. Miód z mniszka w takich warunkach można przetrzymywać przez kilka miesięcy.

podawac,87487.html"]Miód na kaszel - suchy, mokry i krtaniowy. Jak podawać?[/link]

Czytaj również

Bibliografia

  • Detlef Mix, Miód dla zdrowia i urody, Wydawnictwo RM, 2010, ISBN 52106700228KS.
  • Zanocelli Anastasia, Terapia miodem, Rafael Dom Wydawniczy, 2014, ISBN 9788375694802.
  • Bajerowicz Katarzyna, Brykczyński Marcin, Opowiem ci, mamo, skąd się bierze miód, Nasza Księgarnia, 2015.
  • Kędzia Bogdan, Hołderna-Kędzia Elżbieta, Miód. Skład i właściwości biologiczne, PWR SA, 2008, Warszawa.
  • Alicja Szweykowska, Jerzy Szweykowski: Słownik botaniczny : Mniszek. Mniszek lekarski. Wyd. II, zmienione i uzupełnione. Warszawa: Wiedza Powszechna, 2003, s. 351.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Miody
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Produkty pochodzenia pszczelego
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Podobne artykuły
Miód z mniszka i kwiaty
Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Pszczoła na facelii błękitnej
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Miód ściekający po twarzy
Miód na rany: jaki wybrać i jak stosować w leczeniu ran?

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!