Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗

Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?

Miód nawłociowy – bardzo rzadki, smaczny, zdrowy. To jeden z naturalnych antybiotyków, przydatnych w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Stosowany też może być w przypadku alergii, problemów z krążeniem oraz zaburzeń pracy nerek i całego układu moczowego.
Pszczoła na kwiatach nawłoci
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Z czego jest miód nawłociowy?

Miód nawłociowy należy do najrzadszych, a przy tym najszlachetniejszych smakowo oraz wartościowych pod względem właściwości prozdrowotnych, ze wszystkich tego typu produktów. Wytwarzany jest z nawłoci pospolitej (Solidago virgaurea L.), rośliny zwanej zwyczajowo mimozą polską, złotnikiem lub złotą dziewicą, wywodzącej się z Ameryki Północnej, zaliczanej do rodziny astrowatych, ze względu na swój ekspansywny charakter do niedawna uważany za chwast. 

Słodki, lecz z wyczuwalnymi nutami kwaskowatości i goryczy, o złocistej barwie,  kremowej konsystencji i zapachu przypominającym lukrecję, miód z nawłoci znajduje szereg zastosowań kulinarnych, ale też terapeutycznych. Używany może być w profilaktyce oraz wspomagająco w leczeniu infekcji bakteryjnych górnych dróg oddechowych. Doskonale sprawdza się też w między innymi przypadku stanów zapalnych dróg moczowych, alergii oraz problemów krążeniowych. 

Reklama

Jak powstaje miód z nawłoci?

Nawłoć kwitnie późnym latem, na przełomie sierpnia i września. Roślina obradza wówczas w liczne, drobne, żółte kwiaty o intensywnym zapachu, stanowiącym silny wabik dla pszczół. Pobierają one nektar a następnie znoszą do pobliskich uli. 

Choć jednak roślina ta porasta pola i nieużytki w ogromnych ilościach i sama w sobie jest bardzo wydajna, uzyskanie z niej większych ilości miodu jest trudne ze względu na późny okres kwitnienia - na przełomie lata i jesieni pszczoły koncentrują się już na przygotowaniach do zimy. Dlatego miód z nawłoci nie jest wytwarzany na dużą skalę. Stanowi to o jego wyjątkowości, ale też przekłada się na ograniczoną dostępność.

Reklama

Właściwości miodu nawłociowego

Właściwości miodu nawłociowego zostały dobrze poznane. W około 70-75 procentach składa się on z łatwo redukowanych cukrów prostych – fruktozy i glukozy, z delikatną przewagą tej drugiej. Nie odbiega pod tym względem od pozostałych odmian miodów. Jeśli chodzi o wielocukry, ich udział także jest na standardowym poziomie poniżej 1 procenta, przy czym najważniejszym z nich jest sacharoza. 

Oprócz tego w składzie miodu z nawłoci wyróżnić można między innymi:

  • białka,
  • saponiny,
  • flawonoidy (kwercetyna, rutyna),
  • olejki eteryczne,
  • kwasy organiczne,
  • surowce mineralne,
  • witaminy.

Wartość kaloryczna miodu nawłociowego to około 305-320 kcal/100 gramów gotowego produktu. Jedna łyżka stołowa dostarcza około 45 kilokalorii. Indeks glikemiczny wynosi około 55, produkt ten – choć stanowi dobry zamiennik cukru - może więc być spożywany przez diabetyków jedynie w śladowych ilościach. Krystalizacja miodu nawłociowego przebiega bardzo szybko, lecz nie wpływa wydatnie na jego smak. 

Reklama

Właściwości lecznicze miodu nawłociowego

Właściwości zdrowotne miodu nawłociowego związane są między innymi ze znaczną zawartością flawonoidów. Kwercetyna blokuje reakcje zapalne, hamuje syntezowanie histaminy, dlatego wykazuje działanie hamujące reakcje alergiczne. Rutyna z kolei jest substancją wzmacniającą i uszczelniającą naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu nieestetycznych pajączków na nogach. 

Substancja ta spowalnia też utlenianie witaminy C, zwiększając skuteczność jej działania (dlatego zaleca się ich wspólne stosowanie). Ma właściwości antyoksydacyjne – zwalczając działanie wolnych rodników spowalnia procesy starzenia się skóry, hamuje reakcje zapalne, zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. 

Reklama

Zastosowanie miodu nawłociowego

Miód nawłociowy znajduje zastosowanie w profilaktyce i terapii wielu schorzeń oraz zaburzeń funkcjonowania organizmu. 

Na co pomaga miód nawłociowy? Wymienić w tym kontekście można działanie na:

  • infekcje górnych dróg oddechowych, także o charakterze bakteryjnym;
  • kamica nerkowa, zapalenie pęcherza oraz inne infekcje dróg moczowych;
  • problemy z krążeniem w obrębie kończyn dolnych;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • reakcje alergiczne wewnątrzustrojowe oraz skórne;
  • oznaki nadmiernego starzenia się skóry;
  • osłabienie odporności;

Reklama

Jak spożywać miód nawłociowy?

Jak stosować miód nawłociowy? Ze względu na doskonały smak, nadaje się on do jedzenia bezpośrednio z łyżki, po nałożeniu na kromkę chleba lub jako dodatek do ciast, batonów, jogurtów. Może też być stosowany zamiast cukru do herbaty, należy jedynie pamiętać, że powinien być dodawany po znacznym wystudzeniu napoju (poniżej 40 stopni Celsjusza), tak by zachować wszystkie właściwości biochemiczne. 

Zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych i zdrowych to 15-40 gramów, w stanach chorobowych okresowo może miodu nawłociowego jeść więcej, nawet do 100 gramów na dobę. Ze względu na znaczną ilość glukozy oraz względnie wysoki indeks glikemiczny, nie jest to produkt wskazany dla diabetyków.

Reklama

Cena miodu nawłociowego

Ceny miodów uzależnione są od walorów smakowych oraz skali produkcji i związanej z tym dostępności. Ze względu na małe upowszechnienie oraz wysoką ocenę pod kątem możliwych zastosowań kulinarnych, miód nawłociowy należy do najdroższych na rynku.

Cena 1 kilograma w tym przypadku mieści się w przedziale od 40 do nawet 60 złotych. Liczyć się też trzeba z tym, że produkty tego typu nie są szeroko dystrybuowane. Trudno je znaleźć w ofercie hipermarketów, a tym bardziej małych sklepów spożywczych. Dostępne są przede wszystkim w pasiekach oraz sklepach wąsko specjalizujących się w sprzedaży miodu. 

Czytaj również

Bibliografia

  • E. Stefanic i inni, Goldenrod: a valuable plant forbeekeeping in north-eastern Croatia, Bee World 84(2): 00–00 (2003)
  • Julia Miller, Goldenrod Honey: From Weed to Wonderful https://www.motherearthnews.com
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Miody
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Podobne artykuły
Miód z mniszka i kwiaty
Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena
Miód ściekający po twarzy
Miód na rany: jaki wybrać i jak stosować w leczeniu ran?
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Pszczoła na facelii błękitnej
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Biały miód w słoiku
Biały miód – z czego jest? Właściwości i zastosowanie

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!