
Spis treści
Co to jest pyłek kwiatowy?
Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów, głównie owadopylnych. Jest podstawowym źródłem białka i witamin w rodzinie pszczelej.
Wyróżnia się dużą zawartością:
- witamin z grupy B,
- cukrów prostych i złożonych,
- aminokwasów, w tym argininy.
Arginina ma znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu chorób wieńcowych. Pyłek zawiera substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony, nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na skład zwany jest bombą witaminową.
Zobacz też: Czystek – kwiat o wielkiej mocy
Właściwości pyłku kwiatowego
Jakie właściwości ma pyłek kwiatowy? Przede wszystkim:
- świetnie poprawia apetyt;
- poprawia stan skóry;
- wzmacnia organizm, polecany w rekonwalescencji;
- poprawia trawienie;
- ma działanie przeciwmiażdżycowe;
- działa antydepresyjnie;
- wspiera działanie antybiotyków;
- odtruwa organizm;
- wskazany przy przeroście gruczołu krokowego;
- wskazany przy cukrzycy;
- działa przeciwzapalnie;
- poprawia wzrok.
Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?
Jak przygotować i dawkować pyłek kwiatowy? Przygotuj pyłek kwiatowy w granulacie - 2-3 łyżeczki . Następnie należy go zalać 1/3 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstawić na kilka godzin. Następnie dodać odrobinę letniej wody (organizm lepiej przyswaja, gdy woda ma około 40 st. C), osłodzić miodem i spożywać.
Zaleca się przyjmować go 2 razy dziennie - rano na czczo oraz wieczorem przed snem. Kuracja powinna trwać miesiąc. Dzieciom podajemy pyłek kwiatowy z dodatkiem soku z czarnej porzeczki.
Ewa Pol
Zobacz:
Oceń artykuł
(liczba ocen 25)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!