Polipy jelita grubego – objawy i przyczyny

Czerwone zmiany zapalne w jelicie grubym
Źródło: 123RF

Autor

Agata Siejka

Polipy jelita grubego dają niepozorne objawy, które często lekceważymy. Wcześnie wykryte mogą być usunięte podczas niegroźnego zabiegu. Ignorowane po latach mogą przekształcić się w raka jelita grubego. Jakie są objawy polipa jelita grubego? Co jest przyczyną powstawania? Jak wygląda leczenie polipów jelita grubego? Usunięcie polipa jelita grubego – czy jest groźne?
 

Polipy jelita grubego – czy są groźne?

Polipy jelita to zgrubienia powstające na wewnętrznych ścianach jelita. Niektóre polipy na jelicie mogą mieć charakter nowotworowy, np. rodzinna polipowatość jelita grubego. Jeśli u pacjenta zdiagnozuje się powyżej setki polipów w jelicie, taka liczba niesie duże prawdopodobieństwo, że jest to skłonność genetyczna, najczęściej będąca sygnałem przed pojawieniem się raka jelita grubego.

Polipy jelita grubego – objawy

Z początku polipowatość jelita grubego może nie dawać żadnych objawów. Zwłaszcza, jeśli polipy w jelicie grubym są małe lub jest ich niewiele. Jednak, kiedy są już spore lub występują „rodzinnie”, może pojawić się szereg niepozornych objawów.

Polipy w jelicie grubym – objawy:

  • ból brzucha – często silny z ciężkim do określenia umiejscowieniem (jest często mylony z bólami menstruacyjnymi u kobiet i zapaleniem pęcherza u mężczyzn),
  • krwawienie z odbytu – najczęściej zaobserwować można krew w stolcu, intensywność krwawienia (zwłaszcza długo ignorowana) może doprowadzić do anemii,
  • śluz w kale,
  • zwiększone parcie na stolec,
  • biegunki: długotrwałe i nawracające,
  • zaparcia: częste i dokuczliwe,
  • nudności, wymioty, a także trudności w przełykaniu.

Sprawdź też: Zapalenie dwunastnicy – objawy i przyczyny

Polipy jelita grubego – przyczyny powstawania

Niestety na razie do końca lekarzom nie udało się ustalić dokładnej przyczyny ich tworzenia. Polipy na jelicie grubym, które mają charakter nowotworowy w wielu przypadkach wynikają ze skłonności genetycznych (jednak nie we wszystkich przypadkach). Często diagnozowana polipowatość jelit w dorosłym życiu pacjenta rozwija się w jego organizmie już od czasów dziecięcych.

Sprawdź też: Guz nadnercza

Czynnikami sprzyjającymi powstawaniu polipów jelita grubego są:

  • nadwaga, otyłość,
  • źle zbilansowana dieta: uboga w warzywa i owoce, a obfita w produkty ciężkostrawne i tłuste,
  • nadmierne spożywanie czerwonego mięsa.

Czytaj również: Objawy chorej wątroby – jak rozpoznać problemy z wątrobą?

Polipy jelita grubego – leczenie

Najpopularniejszym sposobem leczenia polipów jest ich usuwanie podczas kolonoskopii.

Usuwanie polipów z jelita grubego: wykonuje się ją, jeśli średnica polipa jest poniżej 3 cm. Wykonuje się ją endoskopowo. Polip przytrzymywany jest przez narzędzie, naczynia wokół niego poddaje się niewielkiemu działaniu prądu (elektrokoagulacja), aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia krwawienia, po czym usuwa się polip. Usunięcie polipa z jelita grubego pozwala na poddanie pobranego wycinka badaniom histopatologicznym w celu zdiagnozowania rodzaju polipa: nowotworowy czy nie nowotworowy.

Polipy powyżej średnicy 3 centymetrów zaleca się usunąć tradycyjnie chirurgicznie. Jeśli u pacjenta powyżej 30. roku życia zdiagnozuje się polipy rodzinne najczęściej zapada decyzja o usunięciu całości jelita, ponieważ ryzyko wystąpienia nowotworu jest tutaj niemalże stuprocentowe. W ciężkich przypadkach zaleca się również kontrolowanie, co rok lub dwa lata w celu wyeliminowania nawrotów choroby.

Zobacz: Oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego

Polipy jelita grubego – dieta

Dieta po usunięciu polipa grubego jest taka sama jak dieta przy polipach jelita grubego, czyli po postawieniu diagnozy i w trakcie leczenia. Choć dokładne przyczyny powstawania polipów nie są do końca znane, to specjaliści, oprócz czynników genetycznych, właśnie dietę uważają za jeden z głównych powodów powstawania polipów.

Polipy w jelicie grubym – leczenie: jak powinna wyglądać dieta po polipektomii jelita grubego?

  • Dieta bogata w błonnik – około 30 g do 50 g błonnika pokarmowego, wskazane jest jedzenie: ciemne makarony, otręby, suche warzywa i warzywa strączkowe.
  • Otręby i produkty bogate w błonnik można łączyć z nabiałem.
  • Dużo warzyw – powinny być jedzone w dużych ilościach, ale z rozsądkiem, np. warzywa strączkowe mogą powodować wzdęcia i być ciężkostrawne.
  • Dużo owoców – tych świeżych i tych suszonych.
  • Zakazane są produkty tłuste i ciężkostrawne.
  • Nie wolno jeść posiłków smażonych, jedynie gotowane, duszone lub pieczone (bez dodatku oleju).
  • Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, wskazane jest picie około 1,5 - 2 l wody dziennie. 

Zobacz też: Plamy wątrobowe – objawy i przyczyny

Oceń artykuł

(liczba ocen 24)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA