NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Jak oczyścić jelita ze złogów kałowych i cieszyć się sprawnym układem pokarmowym?

​Zdrowe i oczyszczone jelita zapewniają dobrą kondycję całemu organizmowi. Niestety bardzo często zła dieta, brak ruchu i pośpiech sprawiają, że w naszych jelitach zalegają złogi. Oczyszczanie jelit ze złogów kałowych wymaga zmiany nawyków żywieniowych, ale dla zdrowia warto takie wyzwanie podjąć.
Pacjent ze złogami w jelitach
Źródło: 123RF
W skrócie
  • W Polsce złogi w jelitach to powszechny problem ze względu na dietę ubogą w produktu niskoprzetworzone, małą aktywność fizyczną oraz spożywanie nadmiaru napojów gazowanych i alkoholu. Wszystko to prowadzi do problemów jelitowych, w tym występowania złogów.
  • Niektóre badania wskazują na to, że ludzie, którzy prowadzą niezdrowy tryb życia, mogą mieć w jelitach nawet 15 kg kałowych złogów, prowadzących do problemów takich, jak zgaga, nudności, zmęczenie, czy nawet problemy ze skórą.
  • Jednym ze sposobów na złogi w jelitach jest spożywanie większej ilości błonnika. Znaleźć go można w nasionach, produktach pełnoziarnistych, surowych owocach i warzywach.
SPRAWDŹ TEŻ: Jak sobie radzić naturalnie z zaparciami
Spis treści

Dieta większości Polaków jest bogata w oczyszczoną białą mąkę, cukier, niezdrowe tłuszcze, czerwone mięso, dania smażone i grillowane, uboga za to w świeże warzywa i owoce, tłuszcze roślinne, orzechy, chude mięso i ryby. Do tego mało pijemy w ciągu dnia wody mineralnej, nadużywamy słodzonych napojów i alkoholu. Gdy do tego dołączymy niską aktywność fizyczną i ciągły stres, który zaburza gospodarkę hormonalną organizmu – kłopot mamy gotowy. Nasz niezdrowy tryb życia bardzo niekorzystnie wpływa na pracę jelit i ich zdolności do samooczyszczania się. Stąd coraz więcej pacjentów ma problemy ze złogami w jelitach, które nie są obojętne dla zdrowia całego organizmu, a także mają wpływ na nasze samopoczucie.

Złogi w jelitach – ile ich jest?

Według niektórych wyliczeń każdy człowiek niezdrowo się odżywiający i nieregularnie wypróżniający może mieć nawet 15 kg złogów kałowych w jelitach (choć średnio przyjmuje się, że każdy ma ok. 5 kg). Złogi kałowe zalegające w jelitach prowadzą do odkładania się szkodliwych toksyn i mogą powodować różne objawy, m.in.:

  • zaburzenia trawienia
  • bóle brzucha
  • zgagę
  • wzdęcia
  • brak apetytu
  • nudności
  • ogólne złe samopoczucie
  • ciągłe zmęczenie
  • problemy ze skórą
  • spadek odporności

Zobacz wideo: Kto jest narażony na zachorowanie na raka jelita grubego

Jak się pozbyć złogów?

Regularność wypróżnień jest indywidualną sprawą każdej osoby, jedna osoba wypróżnia się raz dziennie, inna trzy razy. Przyjmuje się jednak, że jeśli pacjent nie odda stolca pięć razy w tygodniu, to sygnał, że cierpi na zaparcia.

Na regulację wypróżnień wpływa kilka czynników. Ważna jest odpowiednia ilość wypijanej wody (w ciągu dnia nie mniej niż 1,5-2 l), dieta bogata w błonnik,  wspomaganie mikroflory bakteryjnej, regularność zjadanych posiłków (najlepiej, gdy jest to pięć niezbyt obfitych dań).

Przy likwidacji złogów kałowych dużą rolę odgrywa błonnik z zawartością celulozy, lignan i hemicelulozy. To składniki, które działają, jak miotełki w naszych jelitach, nie zalegają w nich i ułatwiają oczyszczanie.

Duże ilości naturalnego błonnika znajdziemy w:

  • ziarnach i nasionach (m. in. siemię lniane, nasiona chia, otręby orkiszowe)
  • pestkowych owocach (czarna porzeczka, malina, truskawka itd.)
  • orzechach włoskich
  • kaszy gryczanej
  • grubej kaszy jęczmiennej
  • płatkach owsianych
  • brązowym ryż

Bogatym źródłem błonnika są także suszone owoce, które idealnie poprawiają oczyszczanie ze złogów jelitowych. Warto sięgnąć zwłaszcza po figi, śliwki i daktyle. W diecie nie powinno zabraknąć również kefiru, zsiadłego mleka, maturalnych jogurtów (w składzie nie mogą mieć cukru) oraz kiszonych warzyw, bo poprawiają one mikroflorę bakteryjną jelita.

Ważne jest również to w jaki sposób dania są przygotowywane. Przy oczyszczaniu jelit ze złogów kałowych najlepsze są surowe warzywa i owoce, makarony powinny być gotowane al dente, a kasze i ryż ciemny na sypko. Należy unikać potraw smażonych i grillowanych.

Zobacz wideo: Stomia - co to jest?

Jak oczyścić jelita ze złogów domowym sposobem

Do diety, która ułatwi usuwanie złogów jelitowych warto wprowadzić soki warzywno-owocowe. Wystarczy jeden z 5 posiłków zastąpić takim sokiem:

  1. miksujemy: 150 g arbuza, pół szklanki wody, 1 pomarańcza, 0,5 cytryny 50 gr. mango
    listki świeżej mięty
  2. miksujemy: 1 zielony ogórek, 2 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, trochę natki pietruszki i dodajemy sok z 1,5 cytryny, 0,5 szklanki wody
  3. miksujemy: 3 liście jarmużu, 3 plastry ananasa, 1 jabłko
  4. miksujemy: 0,5 ogórka zielonego, 1 łodygę selera naciowego, 0,5 pęczku natki pietruszki, 1 jabłko i wyciskamy sok z 1 pomarańczy
  5. miksujemy: szklankę wody mineralnej, 3 daktyle, 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego, 1 szklankę liści szpinaku, 1 banany, 0,5  łyżeczki cynamonu, 0,5  łyżeczki młodego jęczmienia, 0,5  łyżeczki probiotyku czyszczącego jelita.

Taka kuracja oczyszczająca jelita może trwać dwa tygodnie, potem warto włączać do jadłospisu soki co pewien czas, zwłaszcza w sezonie, kiedy warzywa i owoce są w pełni dojrzałe. Lekarze nie polecają natomiast popularnych wśród pacjentów lewatyw,  bo ich zdaniem prowadzą one do spowolnienia przemiany materii i wypłukania z jelita dobroczynnej flory bakteryjnej.  

Czytaj również

Bibliografia

  • Michael Mosley, Jelita wiedzą lepiej. Jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało, Wydawnictwo Otwarte, Warszawa 2018
  • Alejandro Junger, Anna Owsiak, Dieta oczyszczająca jelita. Przełomowy program, Wydawnictwo Laurum, Warszawa 2020
  • Marek Zaremba, Wzmocnij jelita. Wygraj z lękiem i depresją, przestań zajadać stres, Wydawnictwo Pascal, Warszawa 2018
  • Przepisy dla zdrowych jelit, czyli jak zadbać o spokój brzucha pod red. S. Strehle, C. Schafer, Wydawnictwo: Esteri, Warszawa 2018
  • Anne Katharina Zschocke, Bakterie jelitowe kluczem do zdrowia! Najskuteczniejszy sposób przywrócenia i pielęgnacji mikrobiomu potwierdzony najnowszymi badaniami naukowymi, Wydawnictwo Vital, Białystok 2020
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Ból jelit – przyczyny, objawy, leczenie. Co pomaga?
Kobietę bolą jelita
Przeczytaj artykuł
Esica (okrężnica esowata) – położenie i anatomia. Kiedy boli?
Lekarz wskazuje na jelito grube
Przeczytaj artykuł
Lewatywa – czym jest i jak ją wykonać w domu?
Badanie brzucha
Podobne artykuły
Ból jelit – przyczyny, objawy, leczenie. Co pomaga?
Esica (okrężnica esowata) – położenie i anatomia. Kiedy boli?
Lewatywa – czym jest i jak ją wykonać w domu?
Skręt kiszek - przyczyny i objawy. Jak postępować?
Dysbioza jelit u niemowląt - objawy i przyczyny. Jak leczyć?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Budzenie się w nocy: częste, o jednej godzinie. Co oznacza?
Prężenie się niemowlaka - podczas karmienia i snu. Co robić?
Trądzik neuropatyczny - jak wygląda? Objawy i leczenie
Hiperwentylacja - co to jest? Jak oddychać i jak leczyć?

Reklama