Rodzaje colostrum: siara bydlęca, kozia, klacza, czy owcza?

Rodzaje colostrum mogą podlegać różnym klasyfikacjom, ale w pierwszej kolejności warto znać jego pochodzenie. Poza tym, że siara produkowana jest przez kobiety, to pozyskuje się ją również od samic innych ssaków. Sprawdź, czym siara bydlęca różni się od colostrum klaczy, owcy, czy kozy. Dowiedz się, w jaki sposób młodziwo wpływa na zdrowie, nie tylko najmłodszych.
Colostrum pozyskuje się m.in. z gruczołów mlekowych krów.
Źródło: 123RF
Spis treści

Co to jest colostrum i jak powstaje?

Colostrum, znane również jako siara, czy młodziwo, to naturalna wydzielina ssaków powstająca w ostatnim okresie ciąży, tuż przed porodem oraz w pierwszych dniach po rozwiązaniu. Płyn produkowany jest w gruczołach mlekowych kobiet, ale również samic krów, koni, kóz, czy owiec.

Ten unikatowy pokarm jest pierwszym pożywieniem, które otrzymuje nowonarodzone potomstwo. Z biegiem czasu siara przekształca się w mleko, które różni się jednak od colostrum składem, a tym samym, wpływem na organizm.

Głównym zadaniem młodziwa jest regulowanie przewodu pokarmowego noworodka i stymulowanie jego niedojrzałego układu odpornościowego do ochrony przed infekcjami.

Swoje dobroczynne właściwości colostrum zawdzięcza obecności w składzie szeregu aktywnych biologicznie substancji, takich jak białka serwatkowe i kazeinowe, hormony, enzymy, poliamidy, czynniki wzrostu, pochodne aminokwasów, kwasów nukleinowych, związki bakteriostatyczne, regulatory odporności oraz wiele innych.

Istotną rolę odgrywają m.in.:

  • laktoferyna,
  • lizozym,
  • immunoglobuliny,
  • polipeptyd bogaty w prolinę, czyli kolostrynina,
  • laktoalbumina,
  • glikomakropeptyd,
  • kazeina,
  • cytokiny,
  • wysoko przyswajalne witaminy, w tym witamina A, C, B1, B2, B3, B6, B12, E, D3, koenzym Q10, czy kwas foliowy,
  • związki mineralne, jak magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, chrom, chlor, glin, kobalt, wapń, czy żelazo.

Rodzaje colostrum

Siara jest terminem znanym każdej mamie karmiącej dziecko. Gęsty, żółtawy płyn to pierwszy pokarm, który dostarcza swojemu maluszkowi.

Jak już zdążyliśmy wspomnieć, młodziwo występuje również u innych ssaków i pełni te same funkcje co u ludzi. Jest więc niezwykle bogate w całe spektrum drogocennych substancji.

Współczesna technologia pozwala na pozyskiwanie colostrum od zwierząt i produkowanie z niego naturalnych suplementów diety. Należą do nich:

  • siara bydlęca, czyli krowia (colostrum bovinum),
  • colostrum klaczy,
  • colostrum kozie,
  • colostrum owcze.

Czym się od siebie różnią? Zarówno colostrum krowie, jak i owcze, kozie, czy pochodzące od klaczy to produkty homologiczne.

Oznacza to, że podobieństwo białek obecnych w ich składzie jest bardzo wysokie, co przekłada się na tożsame właściwości. Najbardziej zbliżone do bioaktywnych czynników ludzkiej siary są te obecne w colostrum bydlęcym.

Aby znaleźć odpowiednie colostrum dla dzieci lub dorosłych, warto przede wszystkim przyjrzeć się formule i działaniu poszczególnych preparatów. Później pozostaje już kwestia wygody stosowania, czyli wybór pomiędzy colostrum w:

  • kapsułkach,
  • płynie do picia,
  • tabletkach,
  • proszku w saszetkach,
  • zawiesinie.

Warto nadmienić, że siara jest wykorzystywana również w kosmetyce, można więc sięgnąć po tonik, serum, pomadkę, czy krem z colostrum.

Właściwości różnych rodzajów colostrum

Obecność w składzie wielu analogicznych substancji o zróżnicowanych właściwościach fizycznych, chemicznych i biologicznych sprawia, że siara z mleka koziego, krowiego, owczego, jak i klaczy wykazuje podobne właściwości prozdrowotne. Jak różne rodzaje młodziwa wpływają na organizm?

Działanie colostrum jest kompleksowe i polega w głównej mierze na wspomaganiu:

  • układu immunologicznego,
  • dojrzewania i regeneracji tkanek,
  • zwalczania bakterii, wirusów i grzybów,
  • dobrego samopoczucia i sił witalnych,
  • poprawy funkcji poznawczych,
  • pielęgnowania skóry i hamowania jej procesów starzenia,
  • utrzymania równowagi naturalnej mikrobioty jelit,
  • regeneracji po wzmożonym wysiłku fizycznym,
  • łagodzenia objawów alergii,
  • obniżania ciśnienia krwi,
  • regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej,
  • prawidłowego metabolizmu,
  • ograniczania rozwoju chorób nowotworowych.

Korzystny efekt spożywania colostrum jest niepodważalny w przypadku noworodków, ale pozytywne rezultaty przynosi również suplementacja siarą krowią, kozią, owczą, czy pochodzącą od klaczy przez starsze dzieci, młodzież, osoby dorosłe i seniorów.

Które colostrum wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających różne rodzaje siary, jednak nie wszystkie będą wykazywały identyczne działanie, gdyż mogą różnić się między sobą składem jakościowym i ilościowym. Sięgając po konkretne colostrum warto przede wszystkim zwrócić uwagę na informacje, które powinny znaleźć się na etykiecie, w tym:

  • czas pozyskania siary – najlepiej z pierwszego udoju, do 2 godzin od porodu, dzięki czemu zachowuje ona najwyższe możliwe stężenie wartościowych substancji bioaktywnych;
  • proces przetwarzania produktu – na przykład metodą suszenia opartą na procesach zamrażania i liofilizacji, która gwarantuje zachowanie odpowiedniej temperatury, a przez co wszelkich cennych właściwości siary;
  • pochodzenie młodziwa potwierdzone odpowiednimi certyfikatami laboratoriów badawczych – dzięki czemu mamy pewność, że preparat pochodzi od zdrowych zwierząt, które są pod stałą opieką i kontrolą weterynaryjną;
  • brak sztucznych dodatków, barwników, pestycydów, konserwantów, substancji smakowych, antybiotyków, czy składników modyfikowanych genetycznie – preparat powinien być naturalny.

Należy pamiętać o tym, że jedynie pełnowartościowy produkt może przynieść wymierne korzyści prozdrowotne i jest w pełni bezpieczny w stosowaniu.

Warto również mieć na uwadze fakt, że siara zawiera te same białka co mleko. Chociaż colostrum pobierane do 2 godzin od porodu ma niską zawartość laktozy, czy kazeiny, to w przypadku podejrzenia lub stwierdzonej alergii na przykład na białka mleka krowiego, należy zachować ostrożność. Jednak w razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej zasięgnąć porady lekarza.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • Grzegorz H. Bręborowicz (red.): Położnictwo i ginekologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, ss. 422 ISBN 83-200-3082-X.
  • Płusa T.: Immunomodulacyjne białka zawarte w siarze. Pol. Merk. Lek., 2009, XXVI, 153, 234.
  • Lis J., Orczyk-Pawiłowicz M., Kątnik-Prastowska I.: Białka mleka ludzkiego zaangażowane w procesy immunologiczne, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, Wydawca: Index Copernicus Sp. z o. o., ISSN 1732-2693 (online). [dostęp online: 21.01.2021].
  • Zimecki M., Artym J.: Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka. Postępy Hig. Med. .Dośw., 2005; 59: 309-323.
Więcej z kateogrii: Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Ból jelit – po jedzeniu i po wypróżnieniu. Co na ból jelit?
Przeczytaj artykuł
Esica - co to jest? Jak leczyć uchyłki esicy?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Ból jelit – po jedzeniu i po wypróżnieniu. Co na ból jelit?
Esica - co to jest? Jak leczyć uchyłki esicy?
Lewatywa – czym jest? Jak zrobić lewatywę w domu?
Skręt kiszek - przyczyny i objawy. Jak postępować?
Złogi w jelitach – jak oczyszczać jelita ze złogów kałowych?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Co pyli w lipcu 2021?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?
Udar słoneczny - ile trwa, objawy udaru cieplnego?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie. Jaka jest norma?
Jaką dietę stosować podczas chemioterapii? Sprawdzamy!

Reklama