Co to jest spirulina, na co pomaga i jak działa? Cena

Spirulina to potoczna nazwa alg pochodzących z ciepłych jezior Ameryki Środkowej i Afryki. Posiada ona szereg właściwości dobroczynnych dla ludzkiego organizmu i jest zaliczana do tzw. superfoods – produktów niezwykle bogatych w witaminy, minerały i inne prozdrowotne mikroelementy.
Napój ze spiruliny
źródło:123RF

Spis treści

Co to jest spirulina?

Mianem spiruliny określa się mikroskopijne algi rosnące dziko w ciepłych wodach jezior afrykańskich i meksykańskich. W tych rejonach znajdują się również największe jej uprawy, choć algi te mogą rosnąć właściwie wszędzie, w środowisku o odpowiednim poziomie wilgotności. Zaliczają się one do cyjanobakterii zwanych powszechnie sinicami.

Algi te mają zielono-niebieską barwę (stąd ich obiegowa nazwa „sinice”), są organizmami beztkankowymi. Świetnie przystosowują się do nowych warunków zewnętrznych i to właśnie m.in. jej rozwinięte zdolności adaptacyjne decydują o tak wielu prozdrowotnych właściwościach spiruliny. Posiadają one również wysoką zawartość chlorofilu, dzięki któremu mają zdolność samożywienia na drodze procesu fotosyntezy.

Cena spiruliny

Gdzie można kupić spirulinę? Jest ona dostępna w niektórych:

  • aptekach,
  • sklepach ze zdrową żywnością i produktami bio,
  • sklepach internetowych.

Spirulinę można kupić:

  • w proszku (po rozpuszczeniu w wodzie nadaje się do picia),
  • w tabletkach lub kapsułkach.

Cena spiruliny w proszku wynosi ok. 10 zł za 100 g, natomiast ceny tabletek są dość zróżnicowane – od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za 100 sztuk.

Na co warto zwrócić uwagę, wybierając produkt na bazie spiruliny? Przede wszystkim na jej zawartość w danym preparacie. Tylko proszek lub kapsułki z czystych alg gwarantują skuteczność działania. Wszelkie domieszki mogą obniżać wartość i działanie suplementu.

Odżywcze właściwości spiruliny

Najważniejszą i najbardziej cenioną właściwością spiruliny jest bardzo wysoka zawartość białka (70% jej suchej masy). Jest ona czterokrotnie wyższa niż w mięsie o tej samej wadze.

Ponadto spirulina zawiera:

Dzięki temu bogactwu dobroczynnych mikroelementów spirulina wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, w tym działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, odchudzające.

Działanie spiruliny

Jak działa spirulina i na co pomaga? Przede wszystkim skutecznie wspomaga układ immunologiczny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zachorowania na rozmaite – w tym groźne i przewlekłe – choroby. 

Na co konkretnie działa i co daje jej regularnie stosowanie?

  • Reguluje poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega również powstawaniu zmian miażdżycowych i chorób serca, które wciąż są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych hamuje powstawanie złogów w naczyniach krwionośnych, zapewniając swobodny przepływ krwi i odpowiednie dotlenienie wszystkich organów wewnętrznych.
     
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca.
     
  • Ma działanie przeciwnowotworowe – zwalczając wolne rodniki (dzięki zawartości witamin A, C i E) i wspomagając układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
     
  • Wspiera wrażliwość insulinową organizmu, hamując procesy cukrzycowe.
     
  • Ma działanie przeciwzapalne i oczyszczające. Usuwa z organizmu toksyny oraz metale ciężkie, w tym arsen, zatrucie którym jest wciąż powszechnym problemem, nawet w krajach wysoko rozwiniętych. Detoksykacyjne działanie spiruliny chroni wątrobę przed uszkodzeniami, a nawet marskością, np. u osób nadużywających alkoholu.
     
  • Dobrze działa na anemię, dzięki bardzo wysokiej zawartości żelaza.

Mimo bogactwa składników odżywczych spiruliny i jej szerokiego spektrum działań prozdrowotnych, może ona wywoływać reakcje alergiczne (szczególnie przy niewłaściwym dawkowaniu), dlatego też nie zaleca się jej dla dzieci i kobiet w ciąży oraz matek karmiących. 

Spirulina a odchudzanie

Powszechnie spirulina uważana jest za substancję wspomagającą odchudzanie. Czy rzeczywiście posiada ona taką właściwość? 

Na pewno tak – jest w stanie wesprzeć zrzucenie zbędnych kilogramów, ponieważ:

  • obniża nie tylko poziom cholesterolu, ale też innych tłuszczów, redukując skutecznie tkankę tłuszczową,
  • wysoka zawartość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera budowę tkanki mięśniowej i poprawia fizyczną kondycję organizmu,
  • zawiera substancję (fenyloalaninę) zmniejszającą apetyt, dzięki czemu znacznie łatwiej jest utrzymać dietę,
  • zawarty w spirulinie błonnik przyspiesza metabolizm – budując w jelitach śluzową otoczkę, zmniejsza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów,
  • normalizuje poziom glukozy we krwi,
  • pobudza przemianę materii.

Suplementowanie spiruliny pomaga zatem utrzymać dietę i przywrócić prawidłową masę ciała.

Rodzaje spiruliny

Spirulina kupowana w aptekach stacjonarnych lub internetowych czy w sklepach z produktami bio posiada różne nazwy. Która z nich jest najlepsza i co kryje się pod tymi nazwami?

Spirulina w proszku może różnić się kolorem, ponieważ w procesie ekstrakcji barwę nadaje jej przeważający w składzie pigment. Wyodrębnić można:

  • spirulinę niebieską,
  • spirulinę zieloną.

Inne nazwy, z którymi można się spotkać, kupując suplement, to:

  • spirulina organiczna – ceniona za wysoką zawartość fitopigmentów i substancji odżywczych,
  • spirulina hawajska – pozyskiwana jest ona ze szczególnie bogatych w wartości odżywcze alg, dzięki czemu nazywana bywa wodnym żeńszeniem lub zielonym złotem.

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Zamknij