Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Zupka chińska - ile ma kalorii i jak ją zrobić? Czy można ją jeść w ciąży?

Zupka chińska to popularna i wygodna opcja na szybki posiłek, który zdobył serca wielu osób. Jednakże wraz z jej smacznym smakiem budzi się pytanie o jej wartość odżywczą i wpływ na zdrowie. Ile kalorii kryje się w opakowaniu? Czy zupka chińska może być częścią zdrowej diety? Aby odpowiedzieć na te pytania, warto przyjrzeć się nie tylko zawartości kalorycznej, ale również składowi i ewentualnym korzyściom lub zagrożeniom dla organizmu.
Zupka chińska na czerwonym tle
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Zupka chińska to rodzaj dania, do którego przygotowania wystarczy tylko gorąca woda.
  • Zupki chińskie nie są zdrowe ze względu na niską wartość odżywczą i to, że są bogate w sól, sztuczne dodatki oraz tłuszcze trans.
  • Zupka chińska zazwyczaj nie jest uznawana za kaloryczne danie. Nie jest jednak również lekkostrawna.
Spis treści

Reklama

Czym jest zupka chińska i kto ją wymyślił?

Zupka chińska to danie, do którego przygotowania wymagana jest jedynie gorąca woda. Po zalaniu specjalnego makaronu i proszku otrzymuje się gotową zupę.

Koncept stworzenia szybkiej, rozpuszczalnej zupki błyskawicznej zrodził się bezpośrednio po II wojnie światowej, kiedy w Japonii zaistniał deficyt żywności. To właśnie w tym kontekście narodził się pomysłodawca popularnych na całym świecie zup instant - Momofuku Ando, urodzony na Tajwanie. To on wpadł na pomysł stworzenia wygodnych zup w formie łatwej do przyrządzenia, które mogłyby służyć jako szybki posiłek w trudnych czasach.

Do Polski zupki chińskie trafiły w latach 90-tych i od razu zyskały na popularności.

Reklama

Skład zupki chińskiej. Czy jest zdrowa?

Skład zupki chińskiej i jej wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od producenta i rodzaju smaku. Jednak często zawiera następujące elementy:

  • makaron błyskawiczny - zazwyczaj jest to suchy makaron pszenny, który po zetknięciu z wrzącą wodą nabiera miękkości. Jest głównie źródłem węglowodanów, a ze względu na wysoki stopień przetworzenia jest ubogi w błonnik i inne składniki odżywcze. Dlatego makaron z zupek chińskich nie jest uważany za zdrowy;
  • zupa w proszku lub pasta - to mieszanka przypraw, aromatów i dodatków smakowych, które nadają zupce charakterystycznego smaku. Jednak często zawierają one duże ilości soli, sztucznych aromatów i wzmacniaczy smaku;
  • suszone składniki - niektóre zupki zawierają małe ilości suszonych warzyw, kawałków mięsa lub innych składników, które po zalaniu wrzącą wodą zmiękczają i nabierają smaku.

Czy zupka chińska jest zdrowa? Niestety, większość zupek chińskich ma niską wartość odżywczą i jest bogata w sól, sztuczne dodatki oraz tłuszcze trans. Spożywanie ich regularnie może być niekorzystne dla zdrowia. Wysoka zawartość soli, która w jednym opakowaniu dostarcza nawet dzienne dozwolone ilości jej spożycia, może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego i problemów z sercem.

Sporadyczne sięganie po zupki chińskie niekoniecznie przyniesie negatywne skutki zdrowotne. Jednakże ich częste spożywanie może prowadzić do kreowania niezdrowych nawyków żywieniowych.

Czy zupki chińskie są rakotwórcze?

Zupki chińskie same w sobie nie są bezpośrednio uznawane za rakotwórcze. Jednakże istnieją pewne kwestie związane z ich składem, które mogą budzić pewne obawy zdrowotne.

Niektóre zupki chińskie zawierają składniki, takie jak sztuczne dodatki, wzmacniacze smaku i aromaty, które mogą być niezdrowe w dłuższej perspektywie, zwłaszcza jeśli są spożywane regularnie. Pewne substancje chemiczne używane w przetwarzaniu żywności mogą zostać związane z ryzykiem wystąpienia chorób nowotworowych w dłuższym okresie.

Słoność zupki chińskiej może także stanowić pewien problem zdrowotny, ponieważ nadmiar soli w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, zwłaszcza żołądka i jelita grubego.

Mimo że nie ma jednoznacznych dowodów na to, że zupki chińskie same w sobie są bezpośrednio rakotwórcze, zaleca się ostrożność w ich spożywaniu, zwłaszcza jako głównego źródła pożywienia.

Zupka chińska w ciąży

Jeśli chodzi o spożywanie zupki chińskiej w ciąży, istnieje kilka kwestii, które warto wziąć pod uwagę. W zupkach chińskich często występują wysokie ilości soli, sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza gdy są spożywane w nadmiernych ilościach.

Dodatkowo należy pamiętać, że większość sztucznych składników w żywności dostosowywana jest do osób dorosłych i nie wiadomo jak takie dawki wpłyną na płód. W ciąży, dbanie o zdrową dietę jest szczególnie istotne dla prawidłowego rozwoju płodu oraz samopoczucia matki.

Warto wziąć pod uwagę wartość odżywczą zupki chińskiej. W ciąży ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych, takich jak białko, witaminy i minerały, aby wspomóc prawidłowy rozwój płodu.

Reklama

Ile kalorii ma zupka chińska i ile się trawi?

Zupka chińska zazwyczaj nie jest zbyt kalorycznym daniem. W jednej porcji dostarcza 300-400 kcal, w zależności od marki, smaku i dodatków. Warto jednak zauważyć, że chociaż ilość kalorii jest  stosunkowo niska, to zawartość składników odżywczych pozostawia wiele do życzenia. Brakuje w niej przede wszystkim warzyw i białka.

Dodatkowo wysoko przetworzony makaron, niska zawartość błonnika oraz protein sprawiają, że będzie ona cechowała się wysokim indeksem glikemicznym. Co oznacza wysoki wzrost stężenia glukozy we krwi po jej spożyciu.

Czas trawienia zupki chińskiej zależą od kwestii indywidualnych i może się różnić u różnych osób. Jednakże ogólnie rzecz biorąc, zupka chińska pomimo ubogiego składu niekoniecznie jest lekkostrawna. Ze względu na substancje dodatkowe jej rozkład w żołądku nie musi przebiegać sprawnie zwłaszcza gdy została źle przygotowana.

Reklama

Dania z zupki chińskiej

Wraz ze wzrostem popularności zupek chińskich, zaczęły być one wykorzystywane także jako baza do innych dań. Szybkość przygotowania makaronu z zupki chińskiej sprawiła, że często jest on wybierany, aby przyspieszyć przygotowanie posiłku.

Co można zrobić z zupki chińskiej? Tak naprawdę każde dowolne danie na bazie makaronu, zapiekanki czy sałatki. Można także do tradycyjnie przygotowanej zupki chińskiej dodać warzywa, glony, pieczone mięso czy jajko i w tak prosty sposób otrzymać ramen.

Przepis na sałatkę z zupek chińskich

Jeśli szukasz alternatywy dla wykorzystania zupki chińskiej to sałatka z jej udziałem może przypaść Ci do gustu. Kombinacja makaronu z zupki, świeżych warzyw oraz aromatycznego sosu sprawia, że ta sałatka jest nie tylko sycąca, ale również pełna kolorów i smaków.

Warto pamiętać o źródle białka i dodać do niej kurczaka, szynkę czy jajko. Przygotowanie tego dania nie wymaga wiele czasu, a efekt może być zaskakujący. Takie danie doskonale sprawdzi się, jako letni posiłek lub urozmaicenie codziennego menu.

Sałatka z zupek chińskich z szynką

Składniki:

  • szynka z indyka - 100 g,
  • makaron z zupki chińskiej - 1 opakowanie,
  • papryka czerwona - ½ sztuki,
  • papryka żółta - ½ sztuki,
  • ogórek gruntowy - 1 sztuka,
  • cebula czerwona - ¼ sztuki,
  • sól - 2 szczypty,
  • pieprz - 1 szczypta,
  • oregano - 1 szczypta,
  • czosnek granulowany - 1 szczypta,
  • jogurt naturalny -3 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź i pokrój.
  2. Warzywa umyj i pokrój w kostkę.
  3. Szynkę pokrój w kostkę.
  4. Jogurt wymieszaj z przyprawami.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.

Reklama

Ile kosztuje zupka chińska?

Cena zupki chińskiej może różnić się w zależności od producenta, rodzaju opakowania, składników oraz miejsca zakupu. Warto zauważyć, że zupki chińskie zazwyczaj należą do tańszych opcji gotowych dań.

Można je znaleźć w różnych przedziałach cenowych, począwszy od 2 zł do nawet kilkunastu złotych, szczególnie jeśli w opakowaniu znajdują się dodatkowe składniki czy bardziej wyszukane smaki. Warto porównać ceny w różnych sklepach lub źródłach zakupu, aby wybrać opcję odpowiednią dla swojego budżetu.

Osoby, chcące zdrowo się odżywiać powinny bazować na warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz dbać o objętość posiłków, aby zmniejszyć uczucie głodu oraz lepiej kontrolować apetyt.

Niezależnie od Twojego celu nowoczesna platforma żywieniowa oferuje wiele diet zarówno klasycznych, jak i sportowych czy zdrowotnych, które można dopasować do swoich indywidualnych potrzeb. Ponadto w ramach subskrypcji otrzymuje się wiele dodatkowych funkcjonalności ułatwiających bycie na diecie takich jak: lista zakupów, motywator picia wody czy gotowanie dla rodziny.

Czytaj również

Bibliografia

  • Huh, I. S., Kim, H., Jo, H. K., Lim, C. S., Kim, J. S., Kim, S. J., Kwon, O., Oh, B., & Chang, N. (2017). Instant noodle consumption is associated with cardiometabolic risk factors among college students in Seoul. Nutrition research and practice, 11(3), 232–239.
  • Wanda, Kudełka.
  • Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka, podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.
  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ).
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Czym jest deficyt kaloryczny? Jak go obliczyć? Kiedy przyda Ci się informacja o bilansie kalorycznym?
Produkty ze zbilansowanej diety
Podobne artykuły
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!