Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗

Makaron chiński: kalorie i cena. Gdzie kupić i jak gotować?

Makaron chiński może być wykonany z mąki ryżowej lub pszennej, jednak bardziej kojarzy się z tym pierwszym składnikiem. Można go przygotowywać na rozmaite sposoby, można go jeść na śniadanie, obiad, podwieczorek, czy kolację. Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny i zdrowy.
Zupa z makaronem chińskim
źrodło:123RF
Spis treści

Co to jest makaron chiński?

Makaron chiński może być produktem pszennym lub ryżowym, jednak to z ryżem kojarzą się Chiny i inne azjatyckie kraje, stąd często wymiennie stosuje się określeń „makaron chiński” i „makaron ryżowy”.Chiński makaron stanowi bazę posiłków osób mieszkających na Dalekim Wschodzie. Można go podawać na słono, jak i na słodko, na co dzień i od święta. Łączy się go z warzywami, ziołami, mięsem, owocami morza, rybami oraz owocami, twarogiem i słodkimi sosami. Makarony chińskie stanowią też idealny dodatek do zup oraz sałatek. 

Najczęściej występuje w postaci długich nitek, a także  – wstążek. Im są dłuższe, tym lepiej, ponieważ Azjaci są przekonani, że spożywając długie nitki makaronu będą długo żyć w zdrowiu i szczęściu. Nie należy zatem takiego makaronu kroić, czy dzielić w jakikolwiek sposób. Makaron chiński ma biały kolor, można go też określić jako przezroczysty. Słynie ze swojej niskiej kaloryczności, lekkostrawności, niemal zerowej zawartości tłuszczu, a sporej ilości zdrowych składników, takich jak witaminy i minerały.

Reklama

Jak zrobić makaron chiński?

Makaron chiński powstaje z mąki ryżowej lub pszennej, a czasem razowej oraz z wody. Co do zasady jest bezjajeczny, choć można znaleźć wyjątki, takie jak chiński makaron jajeczny. Czasem jest naturalnie barwiony, np. marchewką, pomidorem, kurkumą (tak m.in. powstaje żółty makaron chiński), czy szpinakiem. 

Warto poznać wyjątkowy sposób wyrabiania tego rodzaju makaronu. Okazuje się, że proces tworzenia ciasta francuskiego jest zbliżony do metody wyrabiania ciasta na makaron chiński. Jak zrobić go zatem samodzielnie? Ciasto, które powinno być bardzo plastyczne, wyrabia się na długie, cienkie prostokąty, które następnie tnie się specjalnym nożem o grubym ostrzu na cienkie paseczki. Przed gotowaniem makaron dokładnie otrzepuje się z mąki i na 30 sekund wrzuca do wrzątku. 

Inna metoda polega na rozwałkowaniu ciasta na długi, niezbyt gruby wałek, który rozciąga się, a potem składa się na pół. Czynność tę powtarza się wielokrotnie (nawet 16 razy!), tak aby ostatecznie osiągnąć cieniutkie paski makaronu.

Reklama

Wartość odżywcza i kaloryczność makaronu chińskiego

Na uwagę zasługuje także wartość odżywcza oraz kaloryczność makaronu chińskiego. To bogate źródło węglowodanów złożonych, co oznacza, że zjedzenie posiłku bazującego na makaronie chińskim potrafi na długo nasycić. Nie zawiera on natomiast zupełnie cholesterolu oraz glutenu, a tłuszczu są śladowe ilości. Nie ma tutaj także konserwantów, sztucznych barwników oraz dodatków chemicznych.

Za to w chińskim makaronie nie brakuje składników odżywczych, takich jak m.in.:

Omawiając właściwości produktu, jakim jest makaron chiński, kalorie są także istotnym punktem, nad którym warto się pochylić. Makaron chiński ryżowy to niskokaloryczny składnik diety. W 100 g znajdziemy jedynie około 100 kcal. Oczywiście bardziej kaloryczna będzie pszenna wersja chińskiego makaronu.

Powyższe dane wskazują na fakt, że chiński makaron to dietetyczny komponent jadłospisu, który bez obaw mogą spożywać nie tylko osoby odchudzające się, ale też osoby posiadające kłopoty z układem trawiennym, czy alergiami pokarmowymi. 

Reklama

Jak gotować makaron chiński?

Jak powinien przebiegać proces przyrządzania dań, w których króluje makaron chiński? Jak gotować? Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba go wcale gotować. Wystarczy wrzucić go na kilka minut do wrzątku, przykryć, a po tym czasie odcedzić. Wówczas można go podawać jako składnik sałatki warzywnej, czy mięsno-warzywnej, a także jako dodatek do zup. Tak przygotowany chiński makaron można też uczynić głównym daniem.

Oto jedna z propozycji na przyrządzenie pysznego makaronu chińskiego z warzywami. Do wykonania tej potrawy będzie potrzebny wok, czyli specjalny rodzaj głębokiego rondla. Rozgrzewamy na nim olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. W dalszej kolejności dosypujemy 2 ząbki czosnku (drobno poszatkowanego), 2 pokrojone w paski czerwone papryki, pokrojony w plasterki imbir (około 3-4 cm), pokrojoną w plastry marchewkę, pół pokrojonej w krążki cukinii, 3 łyżki sosu sojowego oraz pół szklanki wody i całość smażymy przez około 20 minut mieszając danie co jakiś czas.

Potem dosypujemy pół łyżeczki ostrej papryki lub papryki chili i wrzucamy uprzednio zalany wrzątkiem i odcedzony makaron chiński. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie nakładamy na talerze i delektujemy się smakiem orientalnego dania.

Reklama

Gdzie kupić makaron chiński?

Załóżmy, że jesteśmy nastawieni na zrobienie posiłku wykorzystując makaron chiński, gdzie kupić w takim razie ten produkt spożywczy? Można je otrzymać w sklepach ze zdrową żywnością, na stoiskach z dietetycznym jedzeniem, czy w punktach z produktami orientalnymi. Coraz więcej marketów tworzy odrębne półki, a nawet całe alejki poświęcone azjatyckim produktom. 

Jaka jest cena makaronu chińskiego? Za półkilogramową paczkę zapłacimy około 8 zł.

Czytaj również

Bibliografia

  • Pawlikowska Beata, Makarony świata, Edipresse Książki, ISBN 925162.
  • Makaron. Zwykły, niezwykły i typowo włoski, Wydawnictwo Vemag, 2018, ISBN 4050847010317.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?

Reklama


Czym jest TouchCare i jak zmienia życie pacjentów?
Dowiedź się!