Dieta FODMAP – sposób na zespół jelita drażliwego

fodmap
Dieta FODMAP jest wykorzystywana w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Polega na wyeliminowaniu z jadłospisu łatwo fermentujących węglowodanów. Jakie produkty można jeść podczas stosowania diety FODMAP?

Na dietę FODMAP warto przejść przy wszelkich zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego, zwłaszcza przy zespole jelita drażliwego. Dzięki wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających fruktozę, laktozę, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe, dieta FODMAP pomaga w walce z m.in. wzdęciami, zgagą, refluksem. Składniki te działają niekorzystnie na trawienie, ponieważ przechodzą w niezmienionej postaci do jelita i powodują nagromadzenie płynów w jego świetle.

Zasady diety FODMAP

Naukowcy z Uniwersytetu Monash, którym przypisuje się stworzenie diety FODMAP, podkreślają, że nie trzeba stosować jej przez całe życie. Pierwszy etap diety powinien trwać około 6-8 tygodni. Eliminujemy wówczas produkty o dużej zawartości FODMAP. W miarę ustępowania objawów zespołu jelita drażliwego powoli można rozszerzać jadłospis o produkty zawierające więcej FODMAP. Należy przy tym brać pod uwagę indywidualne reakcje organizmu na poszczególne produkty. Większość osób może powrócić do normalnego sposobu odżywiania, z pominięciem pojedynczych produktów obfitujących w FODMAP.

Lista produktów low FODMAP

Należy mieć na uwadze, że dostępne w sklepach potrawy często zawierają sztuczne słodziki i syrop glukozowo-fruktozowy, są także doprawione czosnkiem i cebulą. Aby całkowicie wyeliminować produkty bogate w FODMAP, należy uważnie czytać skład gotowych potraw, a najlepiej nie kupować ich wcale.

Czytaj też: Oczyszczanie jelit - dieta i skuteczne domowe sposoby

Produkty z małą zawartością FODMAP

  • Produkty zbożowe: pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa
  • Warzywa: marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
  • Owoce: banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody, truskawki
  • Mleko i jego przetwory: ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), ser brie, ser camembert, mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
  • Źródła białka: mięso, ryby, drób, jaja, tofu
  • Orzechy i nasiona: orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy makadamia, ziarna sezamu, pestki dyni, nasiona słonecznika (wszystkie powyższe w ilości 1 małej garści)
  • Środki słodzące: cukier kryształ, syrop klonowy, aspartam, stewia

Warto pamiętać, że każdy z nas jest inny, dlatego powyższa lista nie dla wszystkich może okazać się w stu procentach korzystna – jej stosowanie musi być oparte o obserwowanie reakcji własnego organizmu. Niektórzy mogą źle tolerować, np. ugotowane ziemniaki lub niedojrzałe banany, a inni mogą bez przykrych konsekwencji spożywać produkty zabronione w pierwszej fazie diety.

Zobacz też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA