Najzdrowsze miejsce w internecie

Dieta koktajlowa - przepisy na cały tydzień

Dieta koktajlowa opiera się na warzywach i owocach w zmiksowanej formie. Dostarcza do organizmu witaminy, minerały, jak również błonnik pokarmowy. Czy warto zdecydować się na dietę koktajlową? Jakie przepisy wybrać?
Dieta koktajlowa
Źródło: 123RF
Spis treści

Co to jest dieta koktajlowa?

Plany diety koktajlowej mogą różnić się od siebie w zależności od autora. Podstawa jest jednak zawsze niezmienna – są nią warzywa i owoce w postaci zmiksowanej, spożywane w ramach 4-5 posiłków w ciągu dnia.

Warzywa i owoce są niezwykle cennym składnikiem diety i według rekomendacji powinny stanowić bazę żywienia (minimum połowę tego co jemy, ale z przewagą warzyw).

Są one między innymi źródłem:

  • witamin,
  • składników mineralnych,
  • antyoksydantów,
  • błonnika pokarmowego,

a także doskonałym wsparciem w nawadnianiu organizmu, o którym zdarza nam się zapomnieć. Ale czy koktajl na bazie samych warzyw lub owoców można nazwać zbilansowanym i pełnowartościowym posiłkiem?

Zdecydowanie nie. Nie znajdziemy w nim bowiem pełnej gamy makroskładników, a co za tym idzie w ten sposób nie dostarczymy organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Etapy diety koktajlowej

W sieci znajdziemy zalecenia rekomendujące stosowanie diety koktajlowej 3, 7, a nawet 14 dni. Zazwyczaj w pierwszej fazie napojami ze zmiksowanych owoców czy warzyw zastąpić należy wszystkie posiłki menu, a wraz z upływem kolejnych dni, część koktajli zamienić na dietetyczne dania.

Plan żywieniowy tego typu traktowany jest zazwyczaj jako wstęp do odchudzania, czyli dietę „oczyszczającą” lub też sposób na szybką redukcję zbędnych kilogramów.

Organizm każdego dnia pozbywa się zbędnych substancji przemiany materii i nie ma potrzeby stosowania specjalnych kuracji detoksykacyjnych. Jedyne, co warto zrobić to zwiększyć ilość warzyw i owoców w swojej diecie, a to właśnie koktajle są dobrym i łatwym sposobem, by przemycić ich sporą ilość.

Warto włączyć napoje tego typu do zbilansowanego, różnorodnego jadłospisu w ramach jednego lub dwóch posiłków np. drugiego śniadania czy podwieczorku.

Należy jednak pamiętać, żeby był on pełnowartościowy, oprócz warzyw i owoców musi zawierać także dodatek dobrych tłuszczów (np. orzechy włoskie, migdały, nasiona chia), źródeł białka (np. kefir, jogurt naturalny, serek wiejski, twaróg) czy pełnoziarnistych zbóż (np. kasze, płatki owsiane).

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Dieta koktajlowa – przepisy

Jakie są przepisy w diecie koktajlowej?

Koktajl z bananem, awokado i malinami (256kcal)

  • Woda – 0,75 szklanki
  • Banan – 1 sztuka
  • Awokado – 3 plastry (84g)
  • Maliny mrożone – 0,5 szklanki (58g)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce i warzywa umyj, obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

* Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Koktajl z jarmużem, kiwi, jabłkiem (253kcal)

  • Jarmuż – 1 szklanka (25g)
  • Kiwi – 3 sztuki (204g)
  • Jabłko – 1 sztuka (226g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Len, nasiona – 1 łyżeczka
  • Woda – 0,5 szklanki (125ml)

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a następnie sparz wrzątkiem.
  2. Owoce umyj, obierz i pokrój.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

Koktajl z mango i kurkumy (243kcal)

  • Mleko migdałowe – 0,75 szklanki (180ml)
  • Mango – 0,25 sztuki (160g)
  • Masło orzechowe – 1 łyżeczka
  • Kardamon – 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Owoc obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

* Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, dolej trochę wody.

Koktajl z maślaną, awokado, ogórkiem i bazylią (250 kcal)

  • Maślanka naturalna – 0,75 szklanki (180ml)
  • Awokado – 3 plastry (85g)
  • Ogórek szklarniowy – 0,5 sztuki (175g)
  • Bazylia świeża – 5 liści
  • Sok z cytryny – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj, obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

Koktajl z owocami leśnymi, bananem i płatkami migdałów (256kcal)

  • Mleko migdałowe – 0,75 szklanki (180ml)
  • Mieszanka owoców leśnych mrożona – 1 szklanka (150g)
  • Banan – 1 sztuka (110g)
  • Migdały płatki – 0,5 łyżki (5g)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

* Jeśli twój koktajl jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.

 Smoothie jaglane z bananem, pomarańczą i morelami suszonymi (403kcal)

  • Kasza jaglana – 2 łyżki (24g)
  • Mleko spożywcze – 0,75 szklanki
  • Jogurt naturalny – 1 łyżka (25g)
  • Banan – 1 sztuka (110g)
  • Pomarańcza – 0,5 sztuki (110g)
  • Morele suszone – 20g (2 sztuki)

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj kaszę jaglaną przez około 15-20 minut.
  2. Owoce obierz i pokrój.
  3. Wszystkie składniki wraz z mlekiem przełóż do miksera i zblenduj na smoothie.

Zielona dieta koktajlowa

Zasadą zielonej diety koktajlowej jest spożywanie wyłącznie koktajli z zielonych warzyw z dodatkiem owoców i wody. Skąd się wzięła ta dieta? Jej twórczynią jest amerykańska dietetyczka, uważana za specjalistkę leczenia otyłości. Autorka tego planu proponuje dziesięciodniowy program oczyszczania zielonymi koktajlami, który jej zdaniem ma na celu poprawę stanu zdrowia, redukcję masy ciała czy dodanie energii. Również w tym przypadku spożywanie wyłącznie koktajli (nawet tych zielonych) nie przynosi żadnych dodatkowych korzyści w detoksykacji organizmu. Dodatkowo zastosowanie tej diety może spowodować szybką utratę masy ciała, wynikającą głównie z utraty wody, która wróci zaraz zakończeniu stosowania diety.

Ponadto należy się przygotować na wiele niepożądanych objawów wynikających z niskiej podaży energii np. apatia, zmęczenie czy brak sił. Są jednak i pozytywne strony skorzystania z proponowanych przez autorkę przepisów. Sięganie po zielone warzywa jest dobrym nawykiem, gdyż są one bombą składników odżywczych o udowodnionym, pozytywnym odziaływaniu na mózg. Dodatkowo zwiększymy udział błonnika, który ma niebagatelny wpływ na perystaltykę jelit.

Opinie o diecie koktajlowej

Rozważając dietę koktajlową musimy mieć na uwadze, że jest ona bardzo niskokaloryczna - ze względu na to, że składa się z produktów o niskiej gęstości energetycznej, zawierających dużo wody i błonnika pokarmowego. Z kolei posiłki w niej proponowane nie są prawidłowo zbilansowane, a co się z tym wiąże nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości makroskładników (np. tłuszczów i białek). Nie powinny zatem korzystać z niej osoby będące w fazie wzrostu i rozwoju organizmu tj. dzieci i młodzież oraz osoby o zwiększonych potrzebach żywieniowych tj. kobiety w ciąży i w okresie laktacji.

Ze względu na niską kaloryczność ten sposób odżywiania nie będzie zalecany również w przypadku choroby nowotworowej czy nadczynności przytarczyc, a także, z uwagi na sporą ilość błonnika, w chorobach układu pokarmowego. Nie jest ona również polecana diabetykom (osobom chorującym na cukrzycę), a także tym, którzy mają jakikolwiek problem z gospodarką węglowodanową np. osoby zmagające się z insulinoopornością (koktajle ze względu na rozdrobnioną strukturę błonnika posiadają wyższy indeks glikemiczny).

Niska wartość energetyczna diety może przyczynić się również do wystąpienia niepożądanych objawów (np. zmęczenie, ból głowy, osłabienie), niedoborów pokarmowych czy efektu jojo.

Podsumowując, decydując się na dietę koktajlową należy mieć stuprocentową pewność, że organizm jest w dobrej kondycji i liczyć się z tym, że spadek masy ciała może być tylko chwilowy. Dużo łatwiej i przyjemniej będzie wprowadzić koktajle do planu w ramach np. drugiego śniadania, a zamiast tak restrykcyjnego podejścia, postawić na pełnowartościowe menu dopasowane do indywidualnych potrzeb organizmu (np. jedną z 13 diet dostępnych w programie dietetycznym).

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również
 Dietetyk platformy żywieniowej Peater.net Ewelina Ogrzewała
Artykuł zweryfikowany przez
Dietetyk platformy żywieniowej Peater.net Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Przeczytaj artykuł
Dieta pegańska - na czym polega peganizm?
Produkty w diecie pegańskiej
Podobne artykuły
Dieta norweska - efekty i jadłospis. Czy działa?
Dieta zupowa - przepisy. Jakie są zasady i efekty?
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Dieta warzywna - co jeść? Jadłospis i efekty

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama