Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!

Dieta antyhistaminowa – produkty, przykładowa dieta

Dieta antyhistaminowa pozwala na uniknięcie niechcianych objawów, które wynikają z nadwrażliwości właśnie na histaminę. Zaliczana jest do diet leczniczych. Na czym dokładnie polega? Jak wygląda przykładowy jadłospis?
Produkty z diety antyhistaminowej
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Czym jest histamina?

Histamina jest aminą biogenną powstającą w żywności, która w swoim składzie zawiera białka lub wolne aminokwasy. Jest również syntetyzowana z histydyny w organizmie człowieka, gdzie pełni wiele istotnych funkcji w układach:

Odgrywa także ważną rolę w przebiegu reakcji alergicznych. To ona odpowiada m. in. za pojawiającą się pokrzywkę, świąd skóry, obrzęk powiek, ból głowy czy wodnisty katar w odpowiedzi na kontakt z alergenem.

Dostarczana wraz z pokarmem histamina ulega rozkładowi na skutek działania enzymu diaminooksydazy (DAO), wydzielanego w jelicie cienkim. U osób, u których występuje jego niedobór, spożywanie pokarmów bogatych w histaminę może skutkować pojawieniem się niepożądanych objawów ze strony układu krążeniowego, oddechowego czy pokarmowego.

Reklama

Na czym polega dieta antyhistaminowa?

Objawy związane z nietolerancją histaminy wynikają ze zwiększonego jej spożycia przy jednoczesnej niewydolności lub całkowitym braku rozkładającego ją enzymu. Zaburzenia w wydzielaniu DAO mogą być wrodzone lub nabyte (choroby przewodu pokarmowego, hamowanie wydzielania DAO na skutek niektórych leków i alkoholu).

Niedobór lub obniżoną aktywność enzymu odpowiadającego za rozkład histaminy można oznaczyć za pomocą badania laboratoryjnego z surowicy krwi. Czasami w celu diagnostyki wykonuje się również punktowy test skórny i ocenia wielkość zmian.

Osoby, które podejrzewają u siebie nietolerancję histaminy, przed wdrożeniem diety eliminacyjnej powinny również prowadzić dzienniczek żywieniowy. Warto zapisywać w nim spożyte produkty, posiłki oraz wypite napoje, a także wszystkie niepokojące objawy, które mogą świadczyć o potrzebie wprowadzenia diety antyhistaminowej.

Najczęściej zalicza się do nich:

  • zaczerwienie skóry twarzy,
  • pokrzywkę,
  • świąd,
  • wodnisty katar,
  • przyspieszenie akcji serca,
  • arytmię,
  • biegunkę,
  • niestrawność,
  • czy zapalenie błony śluzowej żołądka.

Rzadziej obserwuje się: duszności, kaszel, świszczący oddech, a w najcięższych przypadkach wstrząs anafilaktyczny. Wprowadzenie diety antyhistaminowej u osób z potwierdzoną nietolerancją jest niezbędne, aby uchronić się przed niepożądanymi symptomami.

Dieta polega na ograniczeniu produktów będących jej bogatym źródłem oraz produktów, które zwiększają jej wydzielanie w organizmie. Osoby, które nie mają potwierdzonej nietolerancji, ale obserwują negatywne skutki spożywania produktów bogatych w histaminę, również powinny limitować ich ilość w codziennym jadłospisie.

Dieta antyhistaminowa – tabela

Histamina znajduje się głównie produktach, które zawierają spore ilości białka. Może być również pożądaną substancją powstającą podczas dojrzewania np. serów i nadawać im charakterystyczny smak. Często jest także wynikiem fermentacji, suszenia, wędzenia i psucia się produktów (np. ryb) czy nieprawidłowego ich przechowywania.

Dlatego podczas stosowania diety antyhistaminowej warto sięgać po produkty świeże, nieprzetworzone i z jak najkrótszym okresem przydatności do spożycia. Jednocześnie należy pamiętać, że histamina jest termostabilna, czyli podgrzewanie produktów nie wpływa na obniżenie jej stężenia.

Głównym źródłem histaminy w diecie są sery, zwłaszcza te długodojrzewające. Należy pamiętać, że im dłuższy okres dojrzewania sera, tym stężenie tej aminy może być wyższe. Znaczenie będzie miał również rodzaj mleka, które zostało użyte do jego produkcji. Pasteryzacja mleka wpłynie na obniżenie stężenia histaminy w serze. Kolejnym z ważnych źródeł są ryby, a zwłaszcza te o ciemniejszym kolorze mięsa – makrela, śledź, tuńczyk czy sardela.

Niestety eliminacja produktów bogatych w histaminę może okazać się niewystarczająca. Istnieje bowiem żywność, która może wpływać na zwiększenie endogennej histaminy np. czekolada, kakao, pomidory, szpinak, papaja, ananas, truskawki, pieczarki czy orzechy. Unikać należy również alkoholu, ponieważ może obniżać działanie enzymu.

Grupa produktów

Produkty niewskazane

Produkty dozwolone

Zboża

Pszenica, pieczywo na drożdżach

Owies, żyto, orkisz, ryż, proso (jagła), gryka, amarantus, komosa ryżowa

Nabiał

Sery długodojrzewające i pleśniowe np. parmezan, Brie, Camembert, Rapesan, Ementaler, Roquefort, oscypek

Jogurt naturalny, ser twarogowy, serek wiejski, ser Mozzarella, ser Tylżycki

Mięso

Konserwy mięsne, kiełbasy, wędliny solone, mięsa peklowane, przetwory wędzone, wędliny długodojrzewające np. szynka parmeńska/salami, podroby

Wołowina, kurczak, indyk, królik

Ryby

Makrela, śledź, tuńczyk, sardele, anchois, małże, krewetki, ryby marynowane i konserwy, przetwory wędzone

Dorsz, pstrąg, sandacz, mintaj, miruna, sola

Warzywa i owoce

Pomidor, bakłażan, szpinak, kapusta kiszona, ogórek kiszony

Ziemniaki, ogórek, papryka, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, buraki, cebula, szparagi, por, seler naciowy, cukinia, dynia, groszek, kapusty, kalafior, brokuł, kalarepa, sałaty, rukola, roszponka

Owoce

Truskawki, ananas, papaja, owoce cytrusowe, kiwi, maliny, gruszka

Borówki, porzeczki, czarne jagody, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłko, banan, mango, melon, rabarbar, khaki, liczi

Orzechy i nasiona

Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pinii, makadamia, pekan, ziemne

Migdały, kokos, pestki dyni, nasiona słonecznika, mak

Tabela z produktami dozwolonymi i niewskazanymi w diecie antyhistaminowej – opracowanie własne

Reklama

Przykładowa dieta antyhistaminowa

Jak może wyglądać przykładowa dieta antyhistaminowa? Poniżej 3-dniowy jadłospis.

DZIEŃ 1

  1. Śniadanie: Jaglanka na mleku z migdałami i jabłkiem
  2. Drugie śniadanie: Jagodowy koktajl z płatkami owsianymi
  3. Obiad: Dorsz pieczony w pergaminie, z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki
  4. Kolacja: Naleśniki jaglane z wiśniami

DZIEŃ 2

  1. Śniadanie: Kanapki z chleba żytniego z twarożkiem z rzodkiewką
  2. Drugie śniadanie: Sałatka owocowa z bananem, borówkami i jogurtem
  3. Obiad: Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami po chińsku
  4. Kolacja: Zupa krem z brokułów

DZIEŃ 3

  1. Śniadanie: Omlet z serem mozzarella i papryką
  2. Drugie śniadanie: Kanapki z chleba żytniego z warzywami
  3. Obiad: Gulasz curry z dyni, jarmużu i soczewicy z ryżem brązowym
  4. Kolacja: Placki z cukinii z serkiem wiejskim i kiełkami

Reklama

Dieta antyhistaminowa – przepisy

Dieta antyhistaminowa nie musi być nudna. Istnieje wiele przepisów, dzięki którym mogą powstać naprawdę smaczne i jednocześnie zdrowe dania.

Naleśniki jaglane z wiśniami:

Składniki:

  • Kasza jaglana sucha - 2 łyżki
  • Jaja kurze surowe - 1 sztuka
  • Mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • Mleko – ¼ szklanki
  • Olej rzepakowy rafinowany - 1 łyżka
  • Wiśnie bez pestek mrożone – ½ szklanki
  • Miód pszczeli - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Do ostudzonej kaszy wbij jajko, dodaj mleko, mąkę oraz olej i zblenduj na gładką masę.
  3. Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu za pomocą pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wlewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Na usmażone naleśniki nałóż rozmrożone wiśnie i zwiń.
  5. Gotowe naleśniki polej miodem.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Placki z cukinii z serkiem wiejskim i kiełkami

Składniki:

  • Cukinia – ¼ sztuki
  • Cebula – ¼ sztuki
  • Jaja kurze surowe – 1 sztuka
  • Mąka orkiszowa – 3 łyżki
  • Olej rzepakowy rafinowany – 1 łyżka
  • Serek wiejski – 4 łyżki
  • Kiełki – 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Następnie posól i po 10-15 minutach dokładnie odciśnij z wody.
  2. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii.
  3. Do masy warzywnej wbij jajko, dodaj mąkę, przyprawy i wymieszaj składniki.
  4. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
  5. Placki podawaj z serkiem wiejskim i kiełkami.

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami po chińsku

Składniki:

  • Makaron ryżowy suchy – 50 g
  • Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 200 g
  • Kapusta pekińska – 2 liście
  • Papryczka chili – ½ sztuki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej rzepakowy rafinowany – 2 łyżki
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Papryka mielona słodka i ostra
  • Sezam biały, nasiona – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na kilka minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedź.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w paski.
  3. Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.
  4. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż imbir, chili i czosnek, dodaj mięso i je usmaż.
  6. Do mięsa dodaj włoszczyznę i smaż przez 7-10 minut.
  7. Kapustę umyj, posiekaj i dorzuć do reszty składników.
  8. Dodaj pozostałe przyprawy oraz sos sojowy i wszystko duś przez kilka minut.
  9. Dodaj makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz i posyp sezamem.

Te i wiele innych przepisów na zdrowe dania z możliwością modyfikacji pod kątem zawartości histaminy można znaleźć w systemie dietetycznym.  W ramach subskrypcji dostajemy plan żywieniowy dostosowany do naszego celu, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji. W efekcie jemy zdrowo i smacznie, a dzięki tak unikatowym funkcjonalnościom, jak np. gotowanie dla rodziny, przygotowujemy posiłki dla siebie i bliskich jednocześnie.

Reklama

Dieta antyhistaminowa – opinie

Jakie są opinie na temat diety antyhistaminowej? Jest jedynym skutecznym rozwiązaniem u osób zmagających się z nietolerancją tego składnika. Pozwala na zmniejszenie uciążliwych objawów takich jak np. swędząca pokrzywka.

Dieta bazuje na niskoprzetworzonych produktach, dzięki czemu prawidłowe jej bilansowanie nie powinno sprawiać problemu. Pomimo dość licznych eliminacji jest ona pełnowartościowa i dostarcza wszystkich niezbędnych elementów.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również
Ewelina Ogrzewała
Autoryzacja medyczna
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Na czym polega żywienie dojelitowe? Zasady żywienia PEG w domu
Żywienie dojelitowe
Dieta redukcyjna - jadłospis. Sprawdzone posiłki na redukcję
Dieta redukcyjna
Dieta ketogeniczna - jak zacząć i co jeść? Zasady, efekty i jadłospis
Produkty diety katogenicznej
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie funkcje Twojego CGM są dla Ciebie najważniejsze?
Touchcare CGM