Reklama
Czym jest histamina?
Histamina jest aminą biogenną powstającą w żywności, która w swoim składzie zawiera białka lub wolne aminokwasy. Jest również syntetyzowana z histydyny w organizmie człowieka, gdzie pełni wiele istotnych funkcji w układach:
- oddechowym,
- pokarmowym,
- czy krążenia.
Odgrywa także ważną rolę w przebiegu reakcji alergicznych. To ona odpowiada m. in. za pojawiającą się pokrzywkę, świąd skóry, obrzęk powiek, ból głowy czy wodnisty katar w odpowiedzi na kontakt z alergenem.
Dostarczana wraz z pokarmem histamina ulega rozkładowi na skutek działania enzymu diaminooksydazy (DAO), wydzielanego w jelicie cienkim. U osób, u których występuje jego niedobór, spożywanie pokarmów bogatych w histaminę może skutkować pojawieniem się niepożądanych objawów ze strony układu krążeniowego, oddechowego czy pokarmowego.
Reklama
Na czym polega dieta antyhistaminowa?
Objawy związane z nietolerancją histaminy wynikają ze zwiększonego jej spożycia przy jednoczesnej niewydolności lub całkowitym braku rozkładającego ją enzymu. Zaburzenia w wydzielaniu DAO mogą być wrodzone lub nabyte (choroby przewodu pokarmowego, hamowanie wydzielania DAO na skutek niektórych leków i alkoholu).
Niedobór lub obniżoną aktywność enzymu odpowiadającego za rozkład histaminy można oznaczyć za pomocą badania laboratoryjnego z surowicy krwi. Czasami w celu diagnostyki wykonuje się również punktowy test skórny i ocenia wielkość zmian.
Osoby, które podejrzewają u siebie nietolerancję histaminy, przed wdrożeniem diety eliminacyjnej powinny również prowadzić dzienniczek żywieniowy. Warto zapisywać w nim spożyte produkty, posiłki oraz wypite napoje, a także wszystkie niepokojące objawy, które mogą świadczyć o potrzebie wprowadzenia diety antyhistaminowej.
Najczęściej zalicza się do nich:
- zaczerwienie skóry twarzy,
- pokrzywkę,
- świąd,
- wodnisty katar,
- przyspieszenie akcji serca,
- arytmię,
- biegunkę,
- niestrawność,
- czy zapalenie błony śluzowej żołądka.
Rzadziej obserwuje się: duszności, kaszel, świszczący oddech, a w najcięższych przypadkach wstrząs anafilaktyczny. Wprowadzenie diety antyhistaminowej u osób z potwierdzoną nietolerancją jest niezbędne, aby uchronić się przed niepożądanymi symptomami.
Dieta polega na ograniczeniu produktów będących jej bogatym źródłem oraz produktów, które zwiększają jej wydzielanie w organizmie. Osoby, które nie mają potwierdzonej nietolerancji, ale obserwują negatywne skutki spożywania produktów bogatych w histaminę, również powinny limitować ich ilość w codziennym jadłospisie.
Dieta antyhistaminowa – tabela
Histamina znajduje się głównie produktach, które zawierają spore ilości białka. Może być również pożądaną substancją powstającą podczas dojrzewania np. serów i nadawać im charakterystyczny smak. Często jest także wynikiem fermentacji, suszenia, wędzenia i psucia się produktów (np. ryb) czy nieprawidłowego ich przechowywania.
Dlatego podczas stosowania diety antyhistaminowej warto sięgać po produkty świeże, nieprzetworzone i z jak najkrótszym okresem przydatności do spożycia. Jednocześnie należy pamiętać, że histamina jest termostabilna, czyli podgrzewanie produktów nie wpływa na obniżenie jej stężenia.
Głównym źródłem histaminy w diecie są sery, zwłaszcza te długodojrzewające. Należy pamiętać, że im dłuższy okres dojrzewania sera, tym stężenie tej aminy może być wyższe. Znaczenie będzie miał również rodzaj mleka, które zostało użyte do jego produkcji. Pasteryzacja mleka wpłynie na obniżenie stężenia histaminy w serze. Kolejnym z ważnych źródeł są ryby, a zwłaszcza te o ciemniejszym kolorze mięsa – makrela, śledź, tuńczyk czy sardela.
Niestety eliminacja produktów bogatych w histaminę może okazać się niewystarczająca. Istnieje bowiem żywność, która może wpływać na zwiększenie endogennej histaminy np. czekolada, kakao, pomidory, szpinak, papaja, ananas, truskawki, pieczarki czy orzechy. Unikać należy również alkoholu, ponieważ może obniżać działanie enzymu.
Grupa produktów |
Produkty niewskazane |
Produkty dozwolone |
Zboża |
Pszenica, pieczywo na drożdżach |
Owies, żyto, orkisz, ryż, proso (jagła), gryka, amarantus, komosa ryżowa |
Nabiał |
Sery długodojrzewające i pleśniowe np. parmezan, Brie, Camembert, Rapesan, Ementaler, Roquefort, oscypek |
Jogurt naturalny, ser twarogowy, serek wiejski, ser Mozzarella, ser Tylżycki |
Mięso |
Konserwy mięsne, kiełbasy, wędliny solone, mięsa peklowane, przetwory wędzone, wędliny długodojrzewające np. szynka parmeńska/salami, podroby |
Wołowina, kurczak, indyk, królik |
Ryby |
Makrela, śledź, tuńczyk, sardele, anchois, małże, krewetki, ryby marynowane i konserwy, przetwory wędzone |
Dorsz, pstrąg, sandacz, mintaj, miruna, sola |
Warzywa i owoce |
Pomidor, bakłażan, szpinak, kapusta kiszona, ogórek kiszony |
Ziemniaki, ogórek, papryka, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, buraki, cebula, szparagi, por, seler naciowy, cukinia, dynia, groszek, kapusty, kalafior, brokuł, kalarepa, sałaty, rukola, roszponka |
Owoce |
Truskawki, ananas, papaja, owoce cytrusowe, kiwi, maliny, gruszka |
Borówki, porzeczki, czarne jagody, wiśnie, brzoskwinie, morele, nektarynki, jabłko, banan, mango, melon, rabarbar, khaki, liczi |
Orzechy i nasiona |
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, brazylijskie, pinii, makadamia, pekan, ziemne |
Migdały, kokos, pestki dyni, nasiona słonecznika, mak |
Tabela z produktami dozwolonymi i niewskazanymi w diecie antyhistaminowej – opracowanie własne
Reklama
Przykładowa dieta antyhistaminowa
Jak może wyglądać przykładowa dieta antyhistaminowa? Poniżej 3-dniowy jadłospis.
DZIEŃ 1
- Śniadanie: Jaglanka na mleku z migdałami i jabłkiem
- Drugie śniadanie: Jagodowy koktajl z płatkami owsianymi
- Obiad: Dorsz pieczony w pergaminie, z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki
- Kolacja: Naleśniki jaglane z wiśniami
DZIEŃ 2
- Śniadanie: Kanapki z chleba żytniego z twarożkiem z rzodkiewką
- Drugie śniadanie: Sałatka owocowa z bananem, borówkami i jogurtem
- Obiad: Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami po chińsku
- Kolacja: Zupa krem z brokułów
DZIEŃ 3
- Śniadanie: Omlet z serem mozzarella i papryką
- Drugie śniadanie: Kanapki z chleba żytniego z warzywami
- Obiad: Gulasz curry z dyni, jarmużu i soczewicy z ryżem brązowym
- Kolacja: Placki z cukinii z serkiem wiejskim i kiełkami
Reklama
Dieta antyhistaminowa – przepisy
Dieta antyhistaminowa nie musi być nudna. Istnieje wiele przepisów, dzięki którym mogą powstać naprawdę smaczne i jednocześnie zdrowe dania.
Naleśniki jaglane z wiśniami:
Składniki:
- Kasza jaglana sucha - 2 łyżki
- Jaja kurze surowe - 1 sztuka
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki
- Mleko – ¼ szklanki
- Olej rzepakowy rafinowany - 1 łyżka
- Wiśnie bez pestek mrożone – ½ szklanki
- Miód pszczeli - 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Do ostudzonej kaszy wbij jajko, dodaj mleko, mąkę oraz olej i zblenduj na gładką masę.
- Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu za pomocą pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wlewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Na usmażone naleśniki nałóż rozmrożone wiśnie i zwiń.
- Gotowe naleśniki polej miodem.
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
Placki z cukinii z serkiem wiejskim i kiełkami
Składniki:
- Cukinia – ¼ sztuki
- Cebula – ¼ sztuki
- Jaja kurze surowe – 1 sztuka
- Mąka orkiszowa – 3 łyżki
- Olej rzepakowy rafinowany – 1 łyżka
- Serek wiejski – 4 łyżki
- Kiełki – 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Następnie posól i po 10-15 minutach dokładnie odciśnij z wody.
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii.
- Do masy warzywnej wbij jajko, dodaj mąkę, przyprawy i wymieszaj składniki.
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem układaj placki i smaż przez kilka minut po obu stronach.
- Placki podawaj z serkiem wiejskim i kiełkami.
Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami po chińsku
Składniki:
- Makaron ryżowy suchy – 50 g
- Kurczak, mięso z piersi bez skóry – 200 g
- Kapusta pekińska – 2 liście
- Papryczka chili – ½ sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Olej rzepakowy rafinowany – 2 łyżki
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Papryka mielona słodka i ostra
- Sezam biały, nasiona – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na kilka minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedź.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w paski.
- Czosnek oraz imbir obierz i posiekaj.
- Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż imbir, chili i czosnek, dodaj mięso i je usmaż.
- Do mięsa dodaj włoszczyznę i smaż przez 7-10 minut.
- Kapustę umyj, posiekaj i dorzuć do reszty składników.
- Dodaj pozostałe przyprawy oraz sos sojowy i wszystko duś przez kilka minut.
- Dodaj makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz i posyp sezamem.
Te i wiele innych przepisów na zdrowe dania z możliwością modyfikacji pod kątem zawartości histaminy można znaleźć w systemie dietetycznym. W ramach subskrypcji dostajemy plan żywieniowy dostosowany do naszego celu, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji. W efekcie jemy zdrowo i smacznie, a dzięki tak unikatowym funkcjonalnościom, jak np. gotowanie dla rodziny, przygotowujemy posiłki dla siebie i bliskich jednocześnie.
Reklama
Dieta antyhistaminowa – opinie
Jakie są opinie na temat diety antyhistaminowej? Jest jedynym skutecznym rozwiązaniem u osób zmagających się z nietolerancją tego składnika. Pozwala na zmniejszenie uciążliwych objawów takich jak np. swędząca pokrzywka.
Dieta bazuje na niskoprzetworzonych produktach, dzięki czemu prawidłowe jej bilansowanie nie powinno sprawiać problemu. Pomimo dość licznych eliminacji jest ona pełnowartościowa i dostarcza wszystkich niezbędnych elementów.
Artykuł zawiera lokowanie produktu