Czym jest cynamon?
Cynamon, znany przede wszystkim jako przyprawa kuchenna, pochodzi ze Sri Lanki, jednak państwami, które słyną z jego produkcji są głównie Chiny i Indonezja.
Cynamon to wytwór cynamonowca, drzewa, z którego wykorzystuje się korę, by pozyskać cenny proszek lub charakterystyczne cienkie, splecione rurki – laski cynamonu.
Najcenniejszym rodzajem cynamonu jest ten cejloński, uznawany za prawdziwy, ponieważ posiada on najwięcej walorów leczniczych, korzystnie wpływających na zdrowie i urodę. Na świecie występuje ok 250 gatunków drzew i krzewów cynamonowca. Cynamon chiński, czyli wonny, inaczej: kasja jest szeroko rozprowadzany na cały świat, jednak ma on dużo mniej właściwości zdrowotnych od cejlońskiego.
Okazuje się, że właściwości cynamonu nie były obce ludziom z epoki starożytnej, w Egipcie korzystano z niego mumifikując zwłoki. Wzmianka o nim pojawia się nawet w księdze zielarskiej datowanej na 2800 r. p.n.e.
Nic dziwnego, cynamon zawiera bowiem takie cenne składniki jak m.in. witamina A, C, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, a także epikatechina (działa prewencyjnie i wspomagająco przy terapii chorób neurodegeneracyjnych) i aldehyd cynamonowy (wykazuje cechy przeciwnowotworowe).
Jakie są lecznicze właściwości cynamonu?
W jaki sposób na organizm działa cynamon? Właściwości zdrowotne tego produktu są bardzo duże. Warto zacząć od działania przeciwwirusowego, przeciwgrzybiczego i przeciwbakteryjnego. Ponadto ma on zastosowanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Jak już wcześniej wspomniano, kora cynamonowca zapobiega zachorowaniu na schorzenia neurodegeneracyjne (takich jak choroba Alzheimera lub Parkinsona), a jeśli pacjent już na nie cierpi, cynamon wspomaga ich leczenie.
Na co jeszcze pomaga cynamon? Właściwości lecznicze substancji znajdujących się w tej roślinie obejmują też działanie przeciwnowotworowe w znaczeniu prewencyjnym oraz leczniczym, szczególnie w przypadku raka jelita grubego.
Dzięki cynamonowi obniża się poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, zmniejsza się ból głowy, stawów i mięśni, a zwiększa się ukrwienie mózgu i innych narządów, co m.in. polepsza pamięć i koncentrację.
Co więcej, cynamon poprawia proces krzepnięcia krwi, rozgrzewa i odpręża. Niewielka ilość cynamonu dodana do posiłku lub napoju poprawia przemianę materii i trawienie oraz reguluje funkcjonowanie nerek.
Kosmetyczne właściwości cynamonu
Najlepiej kupować cynamon cejloński, właściwości tego gatunku są najcenniejsze. Poza wskazanymi wyżej walorami wpływającymi na zdrowie, z korzystania z cynamonu będą też zadowolone osoby dbające o swój wygląd.
Od wieków znane są bowiem dobroczynne właściwości cynamonu na skórę, szczególnie trądzikową oraz z tendencją do wyprysków. Komponenty składające się na cynamon zwalczają kłopoty skórne.
Ponadto cynamon to dobry antyoksydant, co oznacza, że przeciwdziała on procesom starzeniowym, także tym pojawiającym się na skórze.
Jakie właściwości ma cynamon? M.in. dezynfekujące, dlatego nierzadko stanowi dodatek do kosmetyków do oczyszczania naskórka. Balsamy do ciała zawierające cynamon, poza pięknym zapachem, także rozgrzewają, zatem warto je aplikować na skórę zimą i późną jesienią.
Cynamon wykorzystuje się również do unicestwiania wszy oraz niwelowania świerzbu.
Zapach cynamonu koi zmysły, odpręża, a dla kobiet jest afrodyzjakiem.
Jakie są negatywne właściwości cynamonu?
Nie tylko jasne, dobroczynne dla zdrowia i pielęgnacji strony ma opisywany cynamon. Właściwości szkodliwe dla zdrowia także posiada. Wszystko przez kumarynę, substancję znajdującą się w cynamonie, która w badaniach nad zwierzętami (szczurami i psami) wykazała szkodliwe działanie, powodując u ssaków krwotoki wewnętrzne, kłopoty związane z wątrobą, zwłaszcza z żółtaczką, a nawet zgon. W związku z tym, że na ludziach nie przeprowadzano takich testów, istnieją jedynie domniemania o toksycznym wpływie kumaryny na ludzki organizm, zwłaszcza na wątrobę i nerki.
Przeciwwskazaniem do stosowania cynamonu jest czas ciąży, ponieważ produkt ten może wywołać poród lub poronienie. Poza tym nie zaleca się używania cynamonu przez osoby zmagające się z wrzodami dwunastnicy, bądź wrzodami żołądka oraz z atopowym zapaleniem skóry. Cynamonem można sobie podrażnić skórę, dlatego po zaobserwowaniu zaczerwienienia, czy jakiejś innej reakcji alergicznej, przyprawę należy odstawić.
Przepisy z dodatkiem cynamonu
Aromatycznego cynamonu można dodawać nie tylko do słodkich wypieków, takich jak ciasta, ciastka, pierniczki, ale też do deserów, sosów, gorących napojów, a także dań na słono.
Jednym z takich wytrawnych posiłków jest cynamonowy kurczak. Przepis mówi, żeby do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z czterema kurzymi udkami. Udka powinny był ułożone na pokrojonych w plasterki marchewkach (3-4), cebulach (3-4) oraz ząbkach czosnku (4), a całość skropiona oliwą z oliwek i doprawiona według uznania. Udka posypuje się łyżeczką cynamonu, zalewa się dwiema łyżkami miodu i piecze przez ok 45 minut.
Z kolei na śniadanie można przyrządzić kaszę jaglaną z cynamonem. Szklankę wody i pół szklanki mleka należy wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i dodać do płynu 2 suszone, pokrojone w kostkę daktyle oraz uprzednio przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną (ok pół szklanki). Mieszankę gotuje się na wolnym ogniu przez ok 20 minut. W tym czasie należy obrać jabłko, pokroić je w kostkę i udusić na maśle, a gdy będzie miękkie, dodać pół łyżeczki cynamonu. Następnie wszystko trzeba ze sobą połączyć i można jeść.