Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Cynamon - jak go stosować i czy jest zdrowy? Właściwości lecznicze

Cynamon od wieków uznawany jest za substancję korzystną zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a nawet przeciwnowotworowe. Jakie ma zastosowanie w kosmetyce? Sprawdź.
Laski cynamonu
źródło:123RF
W skrócie
  • Cynamon jest ceniony za swoje walory smakowe, a także właściwości zdrowotne. Jakie szczególnie?
  • Cynamon stosowany jest również w kosmetyce na twarz, np. jako składnik peelingów. Do czego jeszcze jest wykorzystywany?
  • Cynamon można dodawać do herbaty lub kawy, ale są też inne sposoby jego stosowania. Jakie?
Spis treści

Reklama

Czym jest cynamon?

Choć cynamon, znany przede wszystkim jako przyprawa kuchenna, pochodzi ze Sri Lanki, państwami, które słyną z jego produkcji są głównie Chiny i Indonezja.

Stanowi om wytwór cynamonowca - drzewa, z którego wykorzystuje się korę, by pozyskać cenny proszek lub charakterystyczne cienkie, splecione rurki, a więc laski cynamonu.

Najcenniejszym rodzajem cynamonu jest ten cejloński, uznawany za prawdziwy, ponieważ posiada najwięcej walorów leczniczych, korzystnie wpływających na zdrowie i urodę. Na świecie występuje ok. 250 gatunków drzew i krzewów cynamonowca.

Cynamon chiński, czyli wonny, inaczej: kasja jest szeroko rozprowadzany na cały świat, jednak ma on dużo mniej właściwości zdrowotnych od cejlońskiego. 

Okazuje się, że właściwości cynamonu nie były obce ludziom z epoki starożytnej, w Egipcie korzystano z niego mumifikując zwłoki. Wzmianka o nim pojawia się nawet w księdze zielarskiej datowanej na 2800 r. p.n.e. Czy jest zatem naprawdę zdrowy?

Cynamon zawiera takie cenne składniki jak m.in. witamina A, C, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, a także epikatechina (działa prewencyjnie i wspomagająco przy terapii chorób neurodegeneracyjnych) i aldehyd cynamonowy (wykazuje cechy przeciwnowotworowe).

Jego indeks glikemiczny wynosi od 56 do 69, a według tabeli wartości odżywczych posiada na 100g/6g (łyżeczka):

  • wartość energetyczną - 247/6 kcal,
  • białko ogółem - 3.99/0.10 g,
  • tłuszcz - 1.24/0.03 g,
  • węglowodany - 80.59/2.10 g.

Reklama

Jakie są lecznicze właściwości cynamonu?

W jaki sposób cynamon działa na organizm? Produkt ten posiada bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Warto zacząć od tego, że działa:

  • przeciwwirusowo,
  • przeciwgrzybiczo,
  • przeciwpasożytniczo,
  • przeciwbakteryjnie.

Ponadto, cynamon ma zastosowanie przeciwzapalne i antyseptyczne.Pomaga nie tylko na grzybicę, ale także na grzyby i pleśń, które mogą dopaść rośliny.

Jak już wcześniej wspomniano, kora cynamonowca zapobiega zachorowaniu na schorzenia neurodegeneracyjne (takich jak choroba Alzheimera lub Parkinsona), a jeśli pacjent już na nie cierpi, cynamon wspomaga ich leczenie.

Na co jeszcze pomaga? Właściwości lecznicze substancji znajdujących się w tej roślinie obejmują też działanie przeciwnowotworowe w znaczeniu prewencyjnym oraz leczniczym, szczególnie w przypadku raka jelita grubego.

Dzięki cynamonowi obniża się poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza się ból głowy, stawów i mięśni, a zwiększa się ukrwienie mózgu i innych narządów, co m.in. polepsza pamięć i koncentrację.

Ta przyprawa sprawdzi się także przy przeziębieniu, zwłaszcza na kaszel i ból gardła. Cynamon działa też na pasożyty, np. świerzb, wszy bądź nicienie. Sprawdzi się również na zgagę.

Jak jeszcze działa na organizm? Cynamon poprawia proces krzepnięcia krwi, rozgrzewa i odpręża. Już jego niewielka ilość dodana do posiłku lub napoju poprawia przemianę materii i trawienie oraz reguluje funkcjonowanie nerek.

Czy obniża poziom cukru? Poniekąd tak. Cynamon pomaga w regulacji poziomu cukru w organizmie, dzięki czemu może wspomagać metabolizm i brać udział w procesie odchudzania.

Ile dziennie można przyjmować cynamonu? Zaleca się, by było to 5 gramów dziennie. Większa dawka może skutkować efektami ubocznymi, ze względu na zawartość kumaryny, która jest dość wysoka.

Jak natomiast używać go przy cukrzycy? Jedna łyżeczka dziennie przyjmowania przez regularny czas, np. z kawą czy herbata, poprawia wnikanie glukozy do komórek.

Reklama

Kosmetyczne właściwości cynamonu

Najcenniejsze właściwości zawiera cynamom cejloński. Poza wskazanymi wyżej właściwościami leczniczymi, zaleca się korzystanie z niego również osobom, które chcą zadbać o swoją urodę.

Od wieków znane są bowiem dobroczynne właściwości cynamonu na skórę, szczególnie trądzikową oraz z tendencją do wyprysków. Komponenty składające się na cynamon zwalczają kłopoty skórne.

Ponadto cynamon to dobry antyoksydant, co oznacza, że przeciwdziała on procesom starzeniowym, także tym pojawiającym się na skórze zmarszczkom.

Cynamon ma między innymi właściwości dezynfekujące, dlatego nierzadko stanowi dodatek do kosmetyków oczyszczających naskórek.

Balsamy do ciała zawierające cynamon, poza pięknym zapachem, także  ujędrniają, co warto wykorzystać w walce z cellulitem. Dodatkowo, cynamon w takiej formie wykazuje działanie rozgrzewające, zatem warto go aplikować na skórę zimą i późną jesienią.

Cynamon wykorzystuje się również do unicestwiania wszy oraz niwelowania świerzbu. Zmieszany z oliwą z oliwek i miodem można nałożyć w formiemaski na włosy, nawilżając je i skórę głowy oraz przyspieszając ich porost.

Pasta z cynamonu przygotowana w domu służy również do rozjaśniania koloru włosów. Takie sposoby nie są jednak zalecane przez profesjonalistów.

Podobnie stosować można cynamon zmieszany z miodem na twarz. Maseczka pozostawiona na skórze przez 15 minut zalecana jest na trądzik, jednak należy zachować szczególną ostrożność, gdyż może wywołać alergię.

Zapach cynamonu koi zmysły, odpręża, a dla kobiet to swoisty afrodyzjak. 

Reklama

Jakie są negatywne właściwości cynamonu?

Okazuje się, że może cynamon może mieć również szkodliwe właściwości.  

Wszystko przez kumarynę, substancję, która się w nim znajduje i działa jak trucizna. W badaniach nad zwierzętami (szczurami i psami) wykazała szkodliwe działanie, powodując u ssaków krwotoki wewnętrzne, kłopoty związane z wątrobą, zwłaszcza z żółtaczką, a nawet zgon.

W związku z tym, że na ludziach nie przeprowadzano takich testów, istnieją jedynie domniemania o toksycznym wpływie kumaryny na ludzki organizm, zwłaszcza na wątrobę i nerki.

Nie należy objawiać się, że spożywanie cynamonu podniesie ciśnienie. Cynamon działa raczej odwrotnie, obniżając je, dlatego jest zalecany osobom z nadciśnieniem.

Należy natomiast uważać z jego przedawkowaniem. Cynamon w zbyt dużej ilości może powodować skutki uboczne w postaci biegunki czy wymiotów.

Reklama

Przeciwwskazania do spożywania cynamonu

Przeciwwskazaniem do stosowania cynamonu jest czas ciąży, ponieważ produkt ten może wywołać poród lub poronienie. Poza tym nie zaleca się używania cynamonu przez osoby zmagające się z wrzodami dwunastnicy, bądź wrzodami żołądka oraz z atopowym zapaleniem skóry i uczuloniem.

Cynamon w kosmetykach może równieżpodrażniać skórę, dlatego po zaobserwowaniu zaczerwienienia, czy innej reakcji alergicznej, przyprawę należy odstawić. 

Należy uważać również również podczas włączania cynamonu do diety dzieci. Dla niemowlaka poniżej 10 miesiąca życia może być on szkodliwy. Kobiety karmiące piersią również powinny go unikać.

Regularne przyjmowanie cynamonu nie jest także korzystne dla mężczyzn. Aldehyd cynamonowy może obniżać poziom testosteronu, co wpływa niekorzystnie na potencję.

Reklama

Jak stosować cynamon? Przepisy

Aromatycznego cynamonu można dodawać nie tylko do słodkich wypieków, takich jak ciasta, ciastka, pierniczki, ale też do deserów, sosów, gorących napojów, a także dań na słono.

Jednym z takich wytrawnych posiłków jest cynamonowy kurczak. Zgodnie z przepisem, należy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z czterema kurzymi udkami.

Udka powinny był ułożone na pokrojonych w plasterki marchewkach (3-4), cebulach (3-4) oraz ząbkach czosnku (4), a całość skropiona oliwą z oliwek i doprawiona według uznania. Udka posypuje się łyżeczką cynamonu, zalewa się dwiema łyżkami miodu i piecze przez ok 45 minut.

Z kolei na śniadanie można przyrządzić kaszę jaglaną z cynamonem. Szklankę wody i pół szklanki mleka należy wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i dodać do płynu 2 suszone, pokrojone w kostkę daktyle oraz uprzednio przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną (ok. pół szklanki).

Mieszankę gotuje się na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie należy obrać jabłko, pokroić je w kostkę i udusić na maśle, a gdy będzie miękkie, dodać pół łyżeczki cynamonu. Następnie wszystko trzeba ze sobą połączyć i można jeść.

Cynamon można dodawać również do herbaty. Popularna jest także mikstura z wody (szklanki), cynamonu, miodu i cytryny (5 łyżek soku). Napar ten powinno pić się na pusty żołądek.

Reklama

Cena cynamonu. Gdzie go kupić?

W formie mielonej bądź w laskach dostępny jest w każdym markecie, jednak najlepiej poszukać cynamonu cejlońskiego w sklepach ze zdrową żywnością.

Można znaleźć cynamon również w formie kapsułek, po które najlepiej udać się do sklepów zielarskich i aptek. W zależności od formy i wagi, cena cynamonu waha się do złotówki do nawet kilkudziesięciu złotych.

Najpopularniejszy jest ten w formie mielonej i w laskach, jednak trzeba wiedzieć, jak go zetrzeć. Jeśli jest problem ze zmieleniem go w moździerzu lub na tarce, jakość takiego cynamonu nie jest najlepsza.

Cynamon jest dostępny również w tabletkach. W takiej formie kosztuje około 12 zł za 60 kapsułek.

W jest jakiej formie jest najzdrowszy? Każda forma jest dobra, o ile korzysta się z cynamonu cejlońskiego.

Czytaj również

Bibliografia

  • Kaławaj Katarzyna, Lemieszek Marta, Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, str. 328-331.Maffeis Giuseppe, Aromatyczne przyprawy. Imbir, kurkuma, cynamon, AWM Agencja Wydawnicza, 2016, 1, ISBN 17896351.
  • Maffeis Giuseppe, Aromatyczne przyprawy. Imbir, kurkuma, cynamon, AWM Agencja Wydawnicza, 2016, 1, ISBN 17896351.
  • Czapska, I., Studzińska-Sroka E., Bylka W. (2019). Ocena aktywności biologicznej cynamonu w badaniach in vitro. Postępy Fitoterapii, 4, 251–256.
  • Rao,V., Gan, S.H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, eCAM, 2014.
  • Norman, J. (1990). Wielka księga przypraw. Warszawa: Wydawnictwo Muza S.A.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Przyprawy
Goździki w ciąży – czy można stosować? Na co pomagają?
Goździki na drewnianej łyżce
Cząber - jak wygląda i do czego dodawać? Właściwości i zastosowanie
Ziele cząbru
Sezam - właściwości, wartości odżywcze i przeciwwskazania. Czy jest zdrowy?
Ziarna sezamu w kuchni
Podobne artykuły
Goździki w drewnianej miseczce i olejek
Goździki na gardło - jak stosować na ból? Do ssania, żucia i napar
Właściwości lenu mielonego
Len mielony - właściwości i zastosowanie w leczeniu. Na co pomaga i jak go stosować?
Herbata z imbirem na grypę i przeziębienie
Imbir na przeziębienie - dlaczego tak skutecznie działa? Właściwości i przepisy
Suszone liście oregano
Oregano - właściwości przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Różowa sól himalajska
Sól himalajska (różowa) - właściwości, skład i zastosowanie

Reklama