Grok i grzaniec – czyli kiedy alkohol zdrowo rozgrzewa

Starszy niż rok
Jednym z mitów jest rozgrzewająca właściwość alkoholu, uczucie ciepła okazuje się bowiem chwilowe. Istnieją jednak sposoby, by alkohol rzeczywiście rozgrzał organizm i dostarczył mu wartościowych składników odżywczych.

Jak w każdym, także i w tym przypadku, należy mieć na uwadze umiar – picie alkoholu wywołuje niekorzystne, daleko idące skutki dla zdrowia. Pity sporadycznie ma jednak korzystny wpływ, dostarcza wartościowych składników odżywczych, wspomaga podstawowe procesy organizmu i wreszcie rozgrzewa.

Grzane piwo dobre na trawienie

Doskonałym i zdrowym napojem chętnie pijanym zimą jest piwo. Oczywiście, ze zdrowymi dodatkami korzennymi, które nadają napojowi aromatu oraz uzupełniają o potrzebne o tej porze roku wartości odżywcze. Powstały w wyniku fermentacji napój jest bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo i potas.

Właściwości zdrowotne: w przypadku piwa docenić należy jego korzystne działanie na układ pokarmowy, a także odpornościowy dzięki zawartości naturalnego antybiotyku – tetracykliny. Piwo chmielowe działa uspokajająco, ciemne zaś zawiera przeciwutleniacze.

Grzane piwo: Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierać piwa niepasteryzowane oraz dodatki w postaci przypraw korzennych. Należy podgrzać piwo w garnku i dodać miód, cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową. Po podgrzaniu (ale nie gotowaniu) wystarczy dolać sok malinowy i pić gorące.

Czytaj też: Na zdrowie! Alkoholowe preferencje Polaków nie takie złe?

Grzaniec z przyprawami pobudzi krążenie

Innym, zdrowym i rozgrzewającym napojem jest grzaniec, czyli inaczej grzane wino. Najlepiej wybierać to czerwone, które dzięki odpowiednim szczepom winogron jest znacznie zdrowsze niż białe. Dodatek aromatycznych przypraw dodaje alkoholowi właściwości rozgrzewających.

Właściwości zdrowotne: czerwone wino zawiera antyoksydanty, które hamują starzenie się komórek. Alkohol ten pobudza krążenie, korzystnie oddziałując na układ krwionośny. Dodatkowo czerwone wino zmniejszają ilość złego cholesterolu w organizmie.

Warto postawić na przyprawy korzenne, które posiadają właściwości rozgrzewające oraz wspomagające trawienie. Zdrowym dodatkiem mogą być również bakalie pełne błonnika oraz cytrusy, które dostarczą organizmowi witaminy C.

Grzaniec: by przygotować ten zdrowy, gorący napój, należy sporządzić ekstrakt z przypraw. Sok pomarańczowy lub wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gotowy wywar mieszamy z winem i delikatnie podgrzewamy.

Grog – ciepły, zdrowy rum

Zdrowotne właściwości rumu są znane już od wieków, głównie dzięki opowieściom z XVII, z których marynarze rozwodzili się nad wspaniałym działaniem rumu, który przyczynił się do obniżenia zachorowalności na szkorbut. Grog, jego gorącą wersję, pito wówczas z dodatkiem cytrusów, cukru i gorącej wody.

Właściwości zdrowotne: Rum wytwarza się z trzciny cukrowej lub melasy. Jest więc bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Posiada wysoką zawartość alkoholu, który wzmacnia poczucie rozgrzania organizmu.

Grog: Do przygotowania potrzeba ciemnego rumu oraz dodatków (goździki, cynamon, brązowy cukier, cytryna lub limonka). Na początku należy zagotować wodę wraz z przyprawami oraz cukrem, a następnie dodać rum i sok z cytrusów.

Czytaj też: 15 niezwykłych właściwości imbiru

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA