Grog, grzane piwo, grzaniec - jak zrobić rozgrzewające alkohole?

Jednym z mitów jest rozgrzewająca właściwość alkoholu, uczucie ciepła okazuje się bowiem chwilowe. Istnieją jednak sposoby, by alkohol rzeczywiście rozgrzał organizm i dostarczył mu wartościowych składników odżywczych. Sprawdź, jak zrobić smaczny i zdrowy: grzaniec z piwa, grzane wino czy grog z rumu.
Rozgrzewające alkohole
Źródło: 123RF

Spis treści

Jak w każdym, także i w tym przypadku, należy mieć na uwadze umiar – picie alkoholu wywołuje niekorzystne, daleko idące skutki dla zdrowia. Pity sporadycznie ma jednak korzystny wpływ, dostarcza wartościowych składników odżywczych, wspomaga podstawowe procesy organizmu i wreszcie rozgrzewa.

Grzane piwo

Doskonałym i zdrowym napojem chętnie pijanym zimą jest piwo. Oczywiście, ze zdrowymi dodatkami korzennymi, które nadają napojowi aromatu oraz uzupełniają o potrzebne o tej porze roku wartości odżywcze. Powstały w wyniku fermentacji napój jest bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo i potas.

Właściwości zdrowotne: w przypadku piwa docenić należy jego korzystne działanie na układ pokarmowy, a także odpornościowy dzięki zawartości naturalnego antybiotyku – tetracykliny. Piwo chmielowe działa uspokajająco, ciemne zaś zawiera przeciwutleniacze.

Jak zrobić grzaniec z piwa - przepis

Grzane piwo: Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierać piwa niepasteryzowane oraz dodatki w postaci przypraw korzennych. Należy podgrzać piwo w garnku i dodać miód, cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową. Po podgrzaniu (ale nie gotowaniu) wystarczy dolać sok malinowy i pić gorące.

Grzane wino

Innym, zdrowym i rozgrzewającym napojem jest grzaniec, czyli inaczej grzane wino. Najlepiej wybierać to czerwone, które dzięki odpowiednim szczepom winogron jest znacznie zdrowsze niż białe. Dodatek aromatycznych przypraw dodaje alkoholowi właściwości rozgrzewających.

Właściwości zdrowotne: czerwone wino zawiera antyoksydanty, które hamują starzenie się komórek. Alkohol ten pobudza krążenie, korzystnie oddziałując na układ krwionośny. Dodatkowo czerwone wino zmniejszają ilość złego cholesterolu w organizmie.

Warto postawić na przyprawy korzenne, które posiadają właściwości rozgrzewające oraz wspomagające trawienie. Zdrowym dodatkiem mogą być również bakalie pełne błonnika oraz cytrusy, które dostarczą organizmowi witaminy C.

Jak zrobić grzane wino - przepis

Grzaniec: by przygotować ten zdrowy, gorący napój, należy sporządzić ekstrakt z przypraw. Sok pomarańczowy lub wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gotowy wywar mieszamy z winem i delikatnie podgrzewamy.

Reklama

Grog

Zdrowotne właściwości rumu są znane już od wieków, głównie dzięki opowieściom z XVII, z których marynarze rozwodzili się nad wspaniałym działaniem rumu, który przyczynił się do obniżenia zachorowalności na szkorbut.

Grog, jego gorącą wersję, pito wówczas z dodatkiem cytrusów, cukru i gorącej wody. Właściwości zdrowotne: Rum wytwarza się z trzciny cukrowej lub melasy. Jest więc bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Posiada wysoką zawartość alkoholu, który wzmacnia poczucie rozgrzania organizmu.

Jak zrobić grog - przepis

Grog: Do przygotowania potrzeba ciemnego rumu oraz dodatków (goździki, cynamon, brązowy cukier, cytryna lub limonka). Na początku należy zagotować wodę wraz z przyprawami oraz cukrem, a następnie dodać rum i sok z cytrusów.

Zobacz też:

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 18)

16682
Pytanie: Co stosujesz na podrażnienia i otarcia w jamie ustnej?

  Żel stomatologiczny

  Płukanki ziołowe

  Preparaty w sprayu

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!