Jakie witaminy ma agrest?

Agrest jest bardzo zdrowym owocem: zawiera w sobie sporo witamin, składników mineralnych, ma też bardzo dużo luteiny – substancji wspierającej poprawne widzenie. Również kobiety w ciąży powinny jeść agrest, gdyż jest wspaniałym źródłem kwasu foliowego.
Jakie witaminy ma agrest
Źródło:123RF

Spis treści

Witaminy w agreście

Agrest wyróżnia się wysoką zawartością potasu, który pomaga obniżać ciśnienie krwi. Znaleźć w nim można także korzystne dawki fosforu i magnezu, który ułatwia koncentrację. Ma też sporo:

  • witaminy C (tyle co mandarynka), 
  • betakarotenu, 
  • witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A i E.

Działanie agrestu

Agrest ma bardzo mało kalorii, a także pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki potasowi, magnezowi i rutynie, które zawiera w sobie agrest, jest on bardzo polecanym owocem w profilaktyce chorób serca oraz u osób, które przeszły zawał.  

Wykazuje też działanie moczopędne, dzięki czemu jest bardzo pomocny podczas dny moczanowej. Idealnie wspiera odkwaszanie organizmu, gdyż zawiera w sobie substancje alkalizujące. Więc osoby, które mają kłopoty z koncentracją, są senne i osłabione, często „łapią” infekcje czy wypadają im włosy, powinny sięgać sezonowo po agrest. 

Reklama

Agrest - właściwości

Agrest jest bardzo wskazanym owocem dla kobiet w ciąży, więc nie tylko w ciąży można jeść agrest, a wręcz trzeba. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który jeszcze szczególnie ważny w pierwszym trymestrze ciąży, gdyż pomaga prawidłowo rozwijać układ nerwowy płodu. 

Dodatkowo agrest zawiera:

  • sporo błonnika, 
  • pektyny, 
  • kwas jabłkowy,
  • cytrynowy, 

które wspomagają trawienie i pomagają w walce z zaparciami– bardzo popularną przypadłością, na którą skarżą się kobiety w ciąży, szczególnie te suplementujące żelazo. Agrest ma też sporą dawkę witanimy A, o działaniu anrtyoksydacyjnym i wzmacniającym. 

Co zrobić z agrestu?

Agrest nie jest oczywistą przekąską, jak jabłka, mandarynki czy czereśnie – bywa kwaskowaty, cierpki, a twarde pestki nie dodają mu uroku. Ale agrest jest znakomitym owocem do dalszego przetwarzania – idealnie sprawdza się w owocowym placku, w kruchym cieście czy w towarzystwie słodkiej bezy.Można z zrobić także:

  • dżem agrestowy, 
  • mus owocowy, 
  • nalewkę.  

Warto więc sięgać po ten nieco zapomniany owoc, gdyż jest on niezwykle wszechstronny i korzystnie oddziałuje na wiele obszarów ludzkiego organizmu. 

Czytaj też:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->