Ile kalorii ma truskawka?

Truskawka to jeden z mniej kalorycznych owoców. W 100 g, czyli solidnej garści są raptem 32 kalorie. Co więcej, truskawki są bardzo zdrowe! Jednak uwaga - nierzadko wywołują one alergię u dzieci i niemowląt.
Ile kalorii ma truskawka
źródło:123RF
Spis treści

Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie lata bez soczystych, jędrnych truskawek, jedzonych garściami prosto z kobiałki. I dobrze! Truskawki to bardzo zdrowe owoce, a do tego niskokaloryczne. Doskonale oczyszczają organizm, gdyż mają właściwości moczopędne. Są silnymi antyoksydantami – łagodzą stany zapalne i spowalniają proces starzenia skóry. Dodatkowo działają przeciwnowotworowo.

Truskawki – właściwości zdrowotne

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C – w 100 g owoców jest jej aż 59 mg, czyli tyle, co w soczystej cytrynie. Już 120 g truskawek zaspokaja dzienną dawkę tej witaminy. Dodatkowo zawierają sporą ilość  potasu, który wpływa na ciśnienie tętnicze, ale też na układ mięśniowy. Warto po nie sięgać również ze względu na wysoki poziom kwasu foliowego, który wspomaga pracę mózgu. A zawarte w truskawkach magnez i wapń odkwaszają organizm. 

Truskawki na odchudzanie

Wszystko to sprawia, że po truskawki chętnie sięgają osoby dbające o linię, gdyż:

  • działają oczyszczająco, 
  • pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, 
  • poprawiają wygląd skóry, 
  • wzmacniają odporność. 

Dlatego odważni decydują się nawet na trzydniową dietę truskawkową, która pomoże schudnąć nawet 2,5 kg.

Potrawy z truskawkami

Latem warto wybierać odmiany polne, polskie. Poza sezonem o wiele lepiej kupić polskie truskawki mrożone, niż błyszczące, przerośnięte i całkowicie pozbawione smaku odmiany sprowadzane z Ameryki Południowej.

Oczywiście najpopularniejszą formą spożywania truskawek są desery– robi się z nich musy, dodaje do kremów, serwuje w ciastach. Idealnie komponują się z nabiałem, są też lubianym składnikiem smoothies i shake’ów. 

Ale nie każdy wie, że truskawki można podawać również z potrawami wytrwanymi – można z nich zrobić sos z octem balsamicznym do pieczonych mięs czy ryb(np. łososia). Świetnie pasują także jako słodkie przełamanie w letnich sałatkach, np. z liści szpinaku. 

Alergia na truskawki

Niestety truskawki potrafią również uczulić, szczególnie dzieci i niemowlęta.  Alergia  na truskawki objawia się głównie:

  • świądem, 
  • wysypką,
  • mrowieniem w jamie ustnej. 

Gdy tylko chory zauważy takie reakcje organizmu, powinien natychmiast odstawić alergen. Na szczęście, najczęściej alergia na truskawki ustępuje samoistnie w ciągu kilku lat. 

Czytaj:

 

Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Źródła naturalnej witaminy C. W czym jest jej najwięcej?
Przeczytaj artykuł
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Źródła naturalnej witaminy C. W czym jest jej najwięcej?
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Produkty bogate w magnez - najlepsze źródła magnezu w jedzeniu
Produkty bogate w żelazo - w czym jest żelazo?
Witaminy na włosy: na wypadanie i wzmocnienie - jakie stosować?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Co pyli w lipcu 2021?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?
Udar słoneczny - ile trwa, objawy udaru cieplnego?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie. Jaka jest norma?
Jaką dietę stosować podczas chemioterapii? Sprawdzamy!

Reklama