Najzdrowsze miejsce w internecie

Pigwa czy pigwowiec? Sprawdź, co jest dla ciebie lepsze

Pigwa bardzo często mylona jest z pigwowcem. Tymczasem to dwie różne rośliny, które mają zupełnie inne owoce. Pigwa to drzewo sięgające kilku metrów wysokości, wydające owoce podobne do gruszek, natomiast pigwowiec japoński to mający do 0,8 metra krzew, który rodzi owoce żółte, aromatyczne, lekko spłaszczone, wielkości małego jabłuszka.
Owoc pigwa
Źródło: 123RF
Spis treści

Dojrzałe pigwy są dość neutralne w smaku, bardzo aromatyczne. Pigwowiec jest dużo bardziej kwaskowaty, co trzeba brać pod uwagę przygotowując potrawy z jego udziałem. Pigwowiec zawiera więcej pektyn - substancji o zastosowaniu ścinającym i zagęszczającym - od pigwy. Pigwa pod wpływem długiego gotowania z dodatkiem cukru zmienia kolor na czerwony i rozpada się szybciej niż pigwowiec.

Siła smaku i zapachu

Owoce pigwowca mają twardą skórkę, która jest jakby nawoskowana, lepka. Wystarczy je oczyścić z nasion. Nadają się na przetwory: kompoty, dżemy, galaretki, nalewki i - pokrojone w cienkie plasterki - zamiast cytryny do herbaty. Pigwowce najlepiej smakują po przymrozkach. Owoce te niegdyś wkładano do szaf z bielizną, by nadać jej ładny, delikatny zapach.

Potęga witamin

Pigwa jest witaminową i mineralną bombą. Co ciekawe, jej owoce mają 15-20 mg witaminy C na 100 gramów, a więc więcej niż cytryna. W swoim składzie posiada magnez, wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas. Ma także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Owoce pigwy oczyszczają przewód pokarmowy, mają działanie przeciwzapalne, wspomagają odchudzanie, pomagają wychodzić z przeziębień i obniżają ciśnienie krwi. Pigwa regeneruje wątrobę, przynosi ulgę bolącemu gardłu, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także niszczy wolne rodniki.

Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia, są twarde i niesmaczne. Natomiast po odpowiednim przygotowaniu stworzą prawdziwą symfonię smaków. Oto kilka sposobów na wykorzystanie pigwy:

- suszona świetnie sprawdza się jako dodatek do kompotów z suszonych owoców;

- wyborna jest konfitura z pigwy, zwłaszcza podawana do koziego sera;

- dzięki zawartości pektyn idealnie sprawdza się jako dodatek do każdego rodzaju konfitury, zwłaszcza do konfitury z gruszek;

- doskonała na nalewki;

- zrobioną z pigwy pulpą można aromatyzować pieczenie, duszoną jagnięcinę czy drób;

- ładne owoce, o nieuszkodzonej skórce mogą być przechowywane przez cała zimę w spiżarni. Stosujemy do herbaty.

Marmolada z pigwy

Obrać i pokroić około 1 kilograma owoców. Do garnka dodać trochę wody i pół szklanki cukru. Smażyć długo i powoli. Bardzo często mieszać.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Wilcza jagoda – czy jest trująca? Zastosowanie
Sok z czarnego bzu - jak go zrobić? Właściwości i przepis
10 powodów, dla których warto polubić awokado

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama