Pigwa czy pigwowiec? Sprawdź, co jest dla ciebie lepsze

Owoc pigwa
Źródło: 123RF
Pigwa bardzo często mylona jest z pigwowcem. Tymczasem to dwie różne rośliny, które mają zupełnie inne owoce. Pigwa to drzewo sięgające kilku metrów wysokości, wydające owoce podobne do gruszek, natomiast pigwowiec japoński to mający do 0,8 metra krzew, który rodzi owoce żółte, aromatyczne, lekko spłaszczone, wielkości małego jabłuszka.

Dojrzałe pigwy są dość neutralne w smaku, bardzo aromatyczne. Pigwowiec jest dużo bardziej kwaskowaty, co trzeba brać pod uwagę przygotowując potrawy z jego udziałem. Pigwowiec zawiera więcej pektyn - substancji o właściwościach ścinających i zagęszczających - od pigwy. Pigwa pod wpływem długiego gotowania z dodatkiem cukru zmienia kolor na czerwony i rozpada się szybciej niż pigwowiec.

Siła smaku i zapachu

Owoce pigwowca mają twardą skórkę, która jest jakby nawoskowana, lepka. Wystarczy je oczyścić z nasion. Nadają się na przetwory: kompoty, dżemy, galaretki, nalewki i - pokrojone w cienkie plasterki - zamiast cytryny do herbaty. Pigwowce najlepiej smakują po przymrozkach. Owoce te niegdyś wkładano do szaf z bielizną, by nadać jej ładny, delikatny zapach.

Potęga witamin

Pigwa jest witaminową i mineralną bombą. Co ciekawe, jej owoce mają 15-20 mg witaminy C na 100 gramów, a więc więcej niż cytryna. W swoim składzie posiada magnez, wapń, miedź, żelazo, fosfor, potas. Ma także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Owoce pigwy oczyszczają przewód pokarmowy, mają działanie przeciwzapalne, wspomagają odchudzanie, pomagają wychodzić z przeziębień i obniżają ciśnienie krwi. Pigwa regeneruje wątrobę, przynosi ulgę bolącemu gardłu, reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także niszczy wolne rodniki.

Czytaj też: Witaminy - sprawdź, czego ci brakuje

Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia, są twarde i niesmaczne. Natomiast po odpowiednim przygotowaniu stworzą prawdziwą symfonię smaków. Oto kilka sposobów na wykorzystanie pigwy:

- suszona świetnie sprawdza się jako dodatek do kompotów z suszonych owoców;

- wyborna jest konfitura z pigwy, zwłaszcza podawana do koziego sera;

- dzięki zawartości pektyn idealnie sprawdza się jako dodatek do każdego rodzaju konfitury, zwłaszcza do konfitury z gruszek;

- doskonała na nalewki;

- zrobioną z pigwy pulpą można aromatyzować pieczenie, duszoną jagnięcinę czy drób;

- ładne owoce, o nieuszkodzonej skórce mogą być przechowywane przez cała zimę w spiżarni. Stosujemy do herbaty.

Sprawdź: 6 rzeczy, które trzeba pić, by zdrowo żyć

Marmolada z pigwy

Obrać i pokroić około 1 kilograma owoców. Do garnka dodać trochę wody i pół szklanki cukru. Smażyć długo i powoli. Bardzo często mieszać.

Beata Borys

Czytaj też: Leczenie przez jedzenie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA