Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?

Różnią się m.in. pochodzeniem, wielkością, smakiem czy kształtem owoców oraz wyglądem kwiatów. Jednak mimo to wiele osób stawia znak równości między pigwą a pigwowcem. Zobacz, czym różnią się te dwie rośliny.
Owoc pigwa
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Nierzadko stawiany jest znak równości pomiędzy pigwą a pigwowcem. To błąd!
  • Rośliny te różnią się nie tylko pochodzeniem, ale też cechami wizualnymi oraz owocami.
  • Owoce pigwowca są mniejsze i bardziej kwaśne niż owoce pigwy. Co jeszcze je różni?
Spis treści

Jak odróżnić pigwę od pigwowca?

Choć niektórzy zamiennie używają określeń “pigwa” i “pigwowiec”, to jednak są to dwie odrębne rośliny. Z tego też powodu stawianie pomiędzy tymi nazwami znaku równości jest błędem

Przyjrzyjmy się zasadniczym różnicom, jakie występują między pigwowcem a pigwą. Zacznijmy od tego, jak wygląda pigwa a jak pigwowiec. Pigwa to drzewo, które dorasta - w zależności od odmiany - do nawet kilku metrów. Z kolei krzewy pigwowca zazwyczaj nie osiągają wysokości większej niż kilkadziesiąt centymetrów.

Inaczej wyglądają także owoce pigwy i pigwowca. Ten pierwszy zasadniczo jest znacznie większy niż drugi z wskazanych. Warto tu wspomnieć, że nie sposób odpowiedzieć na to, jak wygląda owoc pigwy w jednym zdaniu z uwagi na to, że istnieje bardzo wiele odmian tej rośliny.

Każda z nich ma nieco inne owoce - niektóre z nich są bardziej gruszkowate, inne natomiast przypominają jabłka. Z kolei w przypadku pigwowca, owoce mogą kojarzyć się z małymi, żółtymi jabłuszkami.

Kwiaty pigwowca kwitną w wielu intensywnych kolorach, np. pomarańczowym czy różowym. Z kolei kwiaty pigwy są znacznie bardziej delikatne w tym zakresie. Zwykle kwitną w kolorze bladoróżowym.

Kolejną różnicą między pigwą a pigwowcem jest pochodzenie tych dwóch roślin. Ojczyzną tej pierwszej są południowo-zachodnie zakątki Azji, a tej drugiej Azja Wschodnia.

Różnice dostrzegalne są również na poziomie smaku, o czym przekonamy Cię w dalszej części tekstu. 

Reklama

Rodzaje pigwy i pigwowca

Warto wspomnieć, że więcej odmian posiada pigwa niż pigwowiec. Podstawowe odmiany pigwowca to:

  • pigwowiec chiński - jest pozbawiony kolców, tę odmianę z uwagi na większe owoce można najłatwiej pomylić z pigwą;
  • pigwowiec pośredni - to skrzyżowanie pigwowca chińskiego i japońskiego. Występuje w różnych odmianach różniących się od siebie kolorystycznie, np. w różowej, pomarańczowej, jaskrawoczerwonej;
  • pigwowiec japoński - mierzy około 0,8-1 m. Charakteryzuje się pomarańczowymi kwiatami. Ma żółte owoce z czerwonymi plamkami.

Z kolei najpopularniejsze odmiany pigwy to miękkowocowa, którą można jeść na surowo, pigwa Vranja w bardziej gruszkowatym kształcie czy pigwa Bereczki o węgierskim rodowodzie. To tylko niektóre znane rodzaje pigwy.

Reklama

Uprawa pigwy i pigwowca

Pigwa to roślina znacznie bardziej wymagająca w uprawie. Aby rosła potrzebuje żyznych gleb, które są stale wilgotne. Z kolei uprawa pigwowca z powodzeniem może odbywać się w zasadzie na każdej ziemi. Pigwowiec nie ma tu jakichś specjalnych wymagań.

Jeżeli chodzi o uprawę pigwowca, trzeba pamiętać o regularnym przycinaniu pędów. Uprawa pigwy nie wymaga tak częstych tego rodzaju działań, choć oczywiście nie obejdzie się tu bez przycinania.

O ile ceny skupu owoców pigwowca i pigwy będą na zadowalającym poziomie, ich uprawa będzie opłacalna.

Reklama

Zbiory pigwy i pigwowca

Okazuje się, że zasadniczo owoce pigwy i pigwowca można zbierać w tym samym czasie.  Kiedy zrywać pigwę, a kiedy drugi z wymienionych owoców?

Czas na zbiory przypada zwykle na przełomie września i października. Dobrze jest poczekać ze zrywaniem owoców do pierwszych przymrozków z uwagi na to, że będą miały one łagodniejszy smak.

W przypadku pigwy warto pamiętać o tym, że istnieje wiele jej odmian, których owoce mogą dojrzewać nieco później. 

Reklama

Smak pigwy i pigwowca

Kolejnym kryterium różnicującym dwa omawiane tu owoce jest ich smak. Wprawny koneser owoców łatwo wyczuje różnice.

Okazuje się, że pigwa w smaku jest znacznie słodsza niż pigwowiec. Oznacza to, że przygotowując przetwory z owocami pigwowca, np. dżemy, należy zadbać o to, by je nieco posłodzić.

Warto tu nadmienić, że oba typy owoców raczej nie nadają się do jedzenia na surowo, z uwagi na ich kwasotę i twardość.

Dlatego, aby wydobyć ich właściwe walory smakowe, wskazane owoce muszą zostać poddane obróbce termicznej. Wówczas staną się miękkie i bardziej słodkie.

Reklama

Pigwa a pigwowiec - właściwości

Oba owoce wykazują podobne właściwości. Jednak to w pigwowcu zawartość witaminy C jest większa.

Szacuje się, że ten owoc zawiera około 55-92 mg witaminy C na 100 g owoców. Z kolei w pigwie znajdziemy około 15 mg kwasu askorbinowego. Jeżeli więc chcesz dostarczyć sobie dużą dawkę witaminy C, sięgnij po pigwowca.

Dodatkowo, przewaga pigwowca polega na tym, że zawiera on więcej pektyn niż pigwa. Zadaniem tychże substancji jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.

Zarówno pigwa, jak i pigwowiec są źródłem minerałów, np. magnezu, potasu czy fosforu. Zawierają także polifenole, a także szereg innych niż witamina C witamin, takich jak witaminy z grupy B, np. kwas foliowy.

Obydwa owoce mogą mieć również zastosowanie we wzmacnianiu odporności czy łagodzeniu skutków przeziębienia.

Z racji obecności tak wielu wartościowych składników nadają się także do zastosowania w kosmetyce i terapiach skórnych.

Reklama

Co można robić z pigwą i z pigwowcem? Metody obróbki

Zarówno pigwę, jak i pigwowca można poddać takim samym metodom obróbki. Pigwowiec na surowo podobnie zresztą jak pigwa jest po prostu niejadalny.

Dlatego chcąc poprawić jego smak można zdecydować się na jego gotowanie, pieczenie czy smażenie. Równie smaczne są kandyzowane owoce pigwowca, jak i pigwy. Oba owoce dodasz do zupy, naleśników czy wzbogacisz smak mięsa.

Czy to oznacza, że pigwowiec może być zamiennikiem pigwy w trakcie gotowania? Tak, ale pod jednym warunkiem. Jeżeli będziesz pamiętać o tym, że pigwowiec jest bardziej kwaskowaty i dosłodzisz swoje danie.

Pigwowca i pigwę można wysuszyć i dodać np. do kompotu wigilijnego.

Przetwory z pigwy, a przetwory z pigwowca

Warto wspomnieć, że oba gatunki nadają się na przetwory. Tak naprawdę wybór zależy od preferencji smakowych osoby przygotowującej tego typu przysmaki.

Przetwory z pigwowca będą siłą rzeczy bardziej kwaśne, dlatego będą wymagają użycia większej ilości substancji słodzących. Za to pigwowiec do herbaty na zimę to idealny sposób na dostarczenie znacznie większej ilości witaminy C niż np. syrop z pigwy.

Pamiętajmy jednak, że zarówno przetwory z pigwy, jak i z pigwowca są zdrowe.

Co można zrobić z pigwowca i pigwy? Owoce te można zamienić w dżemy, soki, nalewki, wino czy konfitury albo syropy.

Cena pigwy i pigwowca

Obecnie tańszą opcją jest pigwa. Cena pigwy w listopadzie 2022 roku to około 6-8 zł za kilogram, podczas, gdy w skupie pigwowca trzeba zapłacić około 10 zł za kilogram.

To, ile kosztuje pigwa oraz ile kosztuje pigwowiec w dużej mierze związane jest z sezonowością tychże produktów oraz poziomem dostępności do tych owoców przez klientów zainteresowanych ich kupnem.

Cenę kształtuje również sprzedawca, który może doliczać różne marże do swoich produktów. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup owoców bezpośrednio od osoby, która je uprawia. Dzięki temu nie będziemy musieli płacić za “pośrednictwo”.

Co jest lepsze - pigwa czy pigwowiec?

Warto podkreślić, że ostateczny wybór należy do osoby, która będzie kupować te owoce. Dobrze jednak spróbować zarówno pigwowca, jak i pigwy.

Jeżeli jesteś miłośnikiem bardziej kwaśnych potraw, z pewnością do gustu przypadnie Ci pigwowiec. Z kolei, gdy cenisz słodsze rozwiązania, postaw na pigwę.

Nie bez znaczenia jest tu różnica pomiędzy pigwą a pigwowcem związana z zawartością wartościowych substancji takich jak witamina C czy pektyny.

W tej kategorii zdecydowanie wygrywa pigwowiec. Z drugiej strony, jeżeli zdecydujesz się na pigwowca do swoich przetworów, nie lubiąc kwaśnych potraw, będziesz zmuszony dodać więcej substancji słodzącej, co również nie jest zdrowym rozwiązaniem.

Pigwowiec czy pigwa? - oto jest pytanie. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom uda Ci się znaleźć najlepszą dla siebie odpowiedź.

Czytaj również

Bibliografia

  • J. Rutkowska, A. Antoniewska, A. Adamska, Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego oraz ich zastosowanie w przemyśle spożywczym, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2017, 24, 2 (111), 5 – 15, DOI: 10.15193/ZNTJ/2017/111/181.
  • M. Mieszczakowska-Frąc, Skład polifenolowy owoców pigwy, Przemysł spożywczy 1 (12), s. 17-20, https://www.researchgate.net/publication/321812086_Sklad_polifenolowy_owocow_pigwy, [dostęp: 29.11.2022].
  • A. Wojdyło, Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ISSN 1898–1151, https://www.dbc.wroc.pl/Content/7445/PDF/Ocena_mozliw_zastos_owoc_pigwy_Wojdylo_Aneta_DBC.pdf, [dostęp: 29.11.2022].
  • Dr D. Kruczyńska i inni, Pigwa wieloowocowa, Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa, grudzień 2020, http://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO/spr_2020/1.4_Kruczynska_Pigwa_wielkoowocowa_MPS_SAD_12.pdf, [dostęp: 29.11.2022].
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Artykuł napisany przez
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Dziennikarka, przyszła prawniczka. Autorka wielu publikacji o tematyce społeczno-kulturalnej, marketingowej, prawniczej, kulinarnej, medycznej i dziecięcej. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim i studentka prawa na Uniwersytecie Opolskim. Prywatnie opiekunka kotki Kici.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Owoce figi
Mango - właściwości odżywcze, zdrowotne i regeneracyjne. Dlaczego warto je jeść?
Owoc mango
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!