
Spis treści
Pigwa pospolita daje duże, żółte owoce, przypominające z zewnątrz miks gruszek i jabłek. Często mylona jest z pigwowcem japońskim, którego owoce są również żółte, twarde, ale dużo mniejsze. Oba gatunki nie nadają się do spożycia na surowo – są twarde, gorzkawe w smaku i cierpkie. Ale już szybka obróbka termiczna sprawi, że staną się znakomitym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich.
Najprościej jest je obrać, pokroić na kawałki i poddusić z dodatkiem cukru, białego wina i przypraw – np. cynamonu czy goździków. Później przesmażyć na patelni i dodawać do mięs – pigwa idealnie komponuje się z drobiem – oraz do deserów. Przetworzoną pigwę można wykorzystać w cieście z owocami (tak, jak np. wiśnie czy śliwki), zrobić tartę na kruchym spodzie lub dżemem pigwowym posmarować drożdżowe wypieki – bułki, chałki czy bagietki. Choć to nieco zapomniane owoce, z pewnością warto po nie sięgać!

Pigwa – kiedy zbierać?
Owoce pigwowca i pigwy dojrzewają w październiku. Gotowe do zbiorów są intensywnie żółte, niekiedy z niewielkimi, czerwonymi kropeczkami. Warto zaczekać ze zbiorami do pierwszych przymrozków, gdyż lekko przemarznięte pigwy mają łagodniejszy smak i znacząco zmniejsza się ich cierpkość.
Pigwę znakomicie przechowuje się w chłodnych, wentylowanych pomieszczeniach, np. w spiżarniach. Może czekać w takich miejscach nawet kilka tygodni.
- Czytaj więcej: Pigwa czy pigwowiec?
Pigwa – właściwości lecznicze
Miłośnicy stosowania w kuchni lokalnych i sezonowych składników od dawna apelują, by stosować pigwę do herbaty zamiast cytryny. Owoc ten jest bowiem prawdziwą skarbnicą witaminy C (15 mg na 100 g owocu)! Dodatkowo znajdziemy w niej witaminę A oraz witaminy z grupy B, a także składniki mineralne:
- potas,
- magnez,
- wapń,
- miedź,
- bor,
- fosfor,
- mangan,
- żelazo,
- kobalt,
- glin.
Sok z pigwy zaleca są osobom ze skłonnościami do częstych infekcji wirusowych, gdy konieczna jest poprawa odporności.
Pigwa może być też składnikiem diet odchudzających; jest niskokaloryczna i wspomaga trawienie.

Czytaj też:
Oceń artykuł
(liczba ocen 15)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!