Naturalna witamina C
Naturalna witamina C ma same zalety: nie można jej przedawkować, pozwala organizmowi na pełne wykorzystanie swoich właściwości, jest tania i do tego smaczna. Dlatego komponując codzienną dietę trzeba uwzględnić naturalne źródła tej witaminy. Znajdziemy ją nie tylko w owocach, warzywach i ziołach, gdzie jest jej najwięcej, ale także w mięsie, nabiale i rybach.
Stosowanie naturalnej witaminy C wymaga jednak pewnej wiedzy, by w pełni ją wykorzystać. W związku z tym, że jest rozpuszczalna w wodzie bardzo łatwo dochodzi do strat witaminy C podczas gotowania (dlatego najlepsze jest gotowanie na parze).
Witaminie C generalnie nie służą obróbki kulinarne, zwłaszcza termiczne. Produkty tracą tę witaminę, nie tylko gdy są gotowane, ale także zbyt długo przechowywane oraz mocno rozdrabniane (przeciery, koktajle, pulpy). Najbezpieczniejsze dla witaminy C jest mrożenie i kiszenie.
Reklama
Warzywa bogate w witaminę C
Warzywa są bardzo zdrowym i odżywczym źródłem witaminy C. Poniżej lista tych, które są najlepszym źródłem witaminy C i mają jej najwięcej w 100 g świeżej masy produktu:
- nać pietruszki: 269 mg
- papryka: 125-200 mg
- brukselka: 65-145 mg
- kalarepa: 70-100 mg
- brokuły: 65-150 mg
- kapusta: 35-70 mg
- kalafior: 37-70 mg
- szpinak: 40-84 mg
- cykoria: 6-33 mg
- fasolka szparagowa: 25-30 mg
- rzodkiewka: 25 mg
- sałata: 12-30 mg
- pomidory: 5-33 mg
- marchew: 2 mg
- buraki: 8 mg
- młode ziemniaki: 20-33 mg
- ziemniaki zimowe: 7-8 mg
Reklama
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Owoce są niekwestionowanym źródłem witaminy C, jednak należy pamiętać, że niektóre z nich zawierają również sporą ilość cukru. Warto pamiętać, że opisywanej witaminie nie służy obróbka termiczna, zatem najlepiej wybierać surowe produkty.
Wśród owoców najwięcej naturalnej witaminy C w 100 g świeżej masy produktu mają:
- owoce dzikiej róży: 250-800 mg
- czarne porzeczki: 150-300 mg
- truskawki: 46-90 mg
- kiwi: 84 mg
- grejpfruty: 30-70 mg
- cytryny: 40-60 mg
- pomarańcze: 30-50 mg
- porzeczki czerwone: 26-63 mg
- agrest: 25-40 mg
- maliny: 19-37 mg
- jabłka: 0,5-20 mg
- gruszki: 4 mg
- śliwki: 5 mg
- banany: 7-14 mg
- orzechy włoskie: 3 mg
Reklama
Inne produkty z witaminą C
Naturalna witamina C znajduje się także w innych produktach niż owoce i warzywa. Wśród roślin, które są bogatym źródłem witaminy C warto wymienić:
- rokitnik, który ma do 900 mg tej witaminy w 100 g świeżej masy produktu,
- pokrzywę (600 mg),
- cytryniec chiński (580 mg),
- lebiodkę pospolitą (565 mg),
- szczypiorek (524 mg),
- igliwie sosny i świerka (150-250 mg),
- kiełki lucerny (200 mg),
- owoce głogu (160-180 mg),
- owoce jarzębiny (100 mg).
Niewielkie ilości znajdziemy także w nabiale (1-2 mg), mięsie i jego przetworach (do 2 mg), podrobach takich jak nerki (30 mg), wątróbkach drobiowych (23 mg) i rybach (3 mg).
Reklama
Naturalna witamina C dla dzieci
Witaminę C z naturalnych źródeł powinny czerpać przede wszystkim dzieci, bo jest ona najlepiej wykorzystywana przez organizm. Niestety dzieci w Polsce częściej jedzą syntetyczny kwas askorbinowy.
Z badań, jakie przeprowadził Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia wynika, że co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat otrzymuje suplementy witamin, a w grupie dzieci do 3 lat, nawet co 3 dziecko.
Pediatrzy ostrzegają przed tak częstym stosowaniem suplementów diety i zalecają rodzicom uzupełnianie jadłospisu dziecka o sezonowe warzywa i owoce, które są najlepszym naturalnym źródłem witaminy C.
Reklama
Acerola, czyli naturalna witamina C
Jedna mała wisienka aceroli, która rośnie w Brazylii ma tyle witaminy C co kilogram cytryn, a w jednej szklance soku z tego owocu jest tyle tej drogocennej witaminy, co w 14 litrach soku pomarańczowego.
Na polskim rynku są dostępne różne preparaty z aceroli, można kupić płynne preparaty, tabletki i sproszkowaną suszoną acerolę. Pamiętajmy jednak, że acerola w proszku zawiera duże ilości błonnika, dlatego na początku stosowania preparatu mogą pojawić się przejściowe kłopoty ze strony układu pokarmowego.