Reklama
Naturalna witamina C
Naturalna witamina C ma same zalety: nie można jej przedawkować, pozwala organizmowi na pełne wykorzystanie swoich właściwości, jest tania i do tego smaczna. Dlatego komponując codzienną dietę trzeba uwzględnić naturalne źródła tej witaminy. Znajdziemy ją nie tylko w owocach, warzywach i ziołach, gdzie jest jej najwięcej, ale także w mięsie, nabiale i rybach.
Stosowanie naturalnej witaminy C wymaga jednak pewnej wiedzy, by w pełni ją wykorzystać. W związku z tym, że jest rozpuszczalna w wodzie bardzo łatwo dochodzi do strat witaminy C podczas gotowania (dlatego najlepsze jest gotowanie na parze).
Witaminie C generalnie nie służą obróbki kulinarne, zwłaszcza termiczne. Produkty tracą tę witaminę, nie tylko gdy są gotowane, ale także zbyt długo przechowywane oraz mocno rozdrabniane (przeciery, koktajle, pulpy). Najbezpieczniejsze dla witaminy C jest mrożenie i kiszenie.
Warzywa bogate w witaminę C
Warzywa są bardzo zdrowym i odżywczym źródłem witaminy C. Poniżej lista tych, które są najlepszym źródłem witaminy C i mają jej najwięcej w 100 g świeżej masy produktu:
- nać pietruszki: 269 mg
- papryka: 125-200 mg
- brukselka: 65-145 mg
- kalarepa: 70-100 mg
- brokuły: 65-150 mg
- kapusta: 35-70 mg
- kalafior: 37-70 mg
- szpinak: 40-84 mg
- cykoria: 6-33 mg
- fasolka szparagowa: 25-30 mg
- rzodkiewka: 25 mg
- sałata: 12-30 mg
- pomidory: 5-33 mg
- marchew: 2 mg
- buraki: 8 mg
- młode ziemniaki: 20-33 mg
- ziemniaki zimowe: 7-8 mg
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Owoce są niekwestionowanym źródłem witaminy C, jednak należy pamiętać, że niektóre z nich zawierają również sporą ilość cukru. Warto pamiętać, że opisywanej witaminie nie służy obróbka termiczna, zatem najlepiej wybierać surowe produkty.
Wśród owoców najwięcej naturalnej witaminy C w 100 g świeżej masy produktu mają:
- owoce dzikiej róży: 250-800 mg
- czarne porzeczki: 150-300 mg
- truskawki: 46-90 mg
- kiwi: 84 mg
- grejpfruty: 30-70 mg
- cytryny: 40-60 mg
- pomarańcze: 30-50 mg
- porzeczki czerwone: 26-63 mg
- agrest: 25-40 mg
- maliny: 19-37 mg
- jabłka: 0,5-20 mg
- gruszki: 4 mg
- śliwki: 5 mg
- banany: 7-14 mg
- orzechy włoskie: 3 mg
Reklama
Inne produkty z witaminą C
Naturalna witamina C znajduje się także w innych produktach niż owoce i warzywa. Wśród roślin, które są bogatym źródłem witaminy C warto wymienić:
- rokitnik, który ma do 900 mg tej witaminy w 100 g świeżej masy produktu,
- pokrzywę (600 mg),
- cytryniec chiński (580 mg),
- lebiodkę pospolitą (565 mg),
- szczypiorek (524 mg),
- igliwie sosny i świerka (150-250 mg),
- kiełki lucerny (200 mg),
- owoce głogu (160-180 mg),
- owoce jarzębiny (100 mg).
Niewielkie ilości znajdziemy także w nabiale (1-2 mg), mięsie i jego przetworach (do 2 mg), podrobach takich jak nerki (30 mg), wątróbkach drobiowych (23 mg) i rybach (3 mg).
Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli odpowiedniego szukasz preparatu kliknij tutaj.
Reklama
Naturalna witamina C dla dzieci
Witaminę C z naturalnych źródeł powinny czerpać przede wszystkim dzieci, bo jest ona najlepiej wykorzystywana przez organizm. Niestety dzieci w Polsce częściej jedzą syntetyczny kwas askorbinowy.
Z badań, jakie przeprowadził Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia wynika, że co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat otrzymuje suplementy witamin, a w grupie dzieci do 3 lat, nawet co 3 dziecko.
Pediatrzy ostrzegają przed tak częstym stosowaniem suplementów diety i zalecają rodzicom uzupełnianie jadłospisu dziecka o sezonowe warzywa i owoce, które są najlepszym naturalnym źródłem witaminy C.
Reklama
Acerola, czyli naturalna witamina C
Jedna mała wisienka aceroli, która rośnie w Brazylii ma tyle witaminy C co kilogram cytryn, a w jednej szklance soku z tego owocu jest tyle tej drogocennej witaminy, co w 14 litrach soku pomarańczowego.
Na polskim rynku są dostępne różne preparaty z aceroli, można kupić płynne preparaty, tabletki i sproszkowaną suszoną acerolę. Pamiętajmy jednak, że acerola w proszku zawiera duże ilości błonnika, dlatego na początku stosowania preparatu mogą pojawić się przejściowe kłopoty ze strony układu pokarmowego.