Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Czy awokado to owoc czy warzywo?

Awokado jest owocem, a konkretnie – jagodą jednonasienną. Mało kto wie, że awokado to owoc, bo nie zawiera w sobie charakterystycznych dla innych owoców cukrów prostych. Ma za to mnóstwo zalet, które sprawiają, że szczególnie zimą powinno trafiać na polskie stoły codziennie.
Czy awokado to owoc
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości awokado

Awokado towarzyszy człowiekowi od bardzo dawna – w zależności od źródła, przyjęło się mówić, że ten rarytas był jedzony już 7, a niekiedy 10 tys. lat p.n.e.! Nic dziwnego, bo „gruszka awokado” skrywa w sobie bogactwo składników mineralnych i sporą porcję jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 11 g w 100 g produktu!), czyli zdrowego, pozbawionego cholesterolu, „lekkiego” tłuszczu. 

Ma też sporo błonnika, dzięki czemu warto włączyć awokado do codziennej diety w przypadku zaparć czy niestrawności. Jest też źródłem witamin: A, B1, B2, C, PP, K oraz E, a także luteiny, lecytyny i jest bogate w wapń, potas, fosfor oraz miedź.

Tak bogaty skład sprawia, że awokado kompleksowo oddziałuje i wspomaga organizm człowieka, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. W ludowej medycynie awokado służyło do leczenia ran i dolegliwości skórnych, do dziś jest szeroko wykorzystywane w kosmetyce, a domowa maseczka z awokado łagodzi podrażnienia i przywraca równowagę skórze.

Mimo to bardzo wiele osób jest zrażonych do awokado i mówi, że nie lubi tego owocu. Wynika to z faktu, że w zdecydowanej większości, awokado przyjeżdża do Polski z południa Europy lub Ameryki Południowej niedojrzałe i takie też jest sprzedawane. Bardzo twarde nie ma smaku, bywa gorzkawe, nie da się go obrać ani oddzielić od pestki. 

Reklama

Kiedy jeść awokado?

Awokado jest dojrzałe, gdy jego skórka i ukryty pod nią miąższ uginają się pod palcem. Wtedy zyskuje aksamitny, kremowy i lekko orzechowy smak. Aby takowy uzyskać, należy zamknąć awokado w papierowej torebki wraz z bananem lub jabłkiem – wówczas skróci się czas dojrzewania owocu do 1-2 dni. 

Co zrobić z awokado?

Awokado w swojej wszechstronności, daje ogromne możliwości w kuchni. Najpopularniejsza jest pasta guacamole, czyli awokado rozgniecione z niewielką ilością czerwonej cebuli, papryczki chill i pomidorów, z dodatkiem czosnku i soku z limonki. Ale awokado „lubi się” także z gotowanym na twardo jajkiem, wędzonym łososiem czy żółtym serem. Jest również popularnym dodatkiem do świeżej sałaty, serwowanej z warzywami i dressingiem. 

Jednak to nie wszystko! Awokado jest tak wszechstronne, że może być też wykorzystywane w… deserach. Awokado jest podstawą popularnego, wegańskiego musu czekoladowego, gdzie jego kremowa konsystencja idealnie „udaje” ubitą śmietanę. Idealnie sprawdzi się także jako zamiennik masła na kanapkach. 

Czytaj też:

 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Sposoby na przyspieszenie metabolizmu 🔥
Poznaj najskuteczniejsze!