Nowy sklep

już ON-LINE

Owoce

Szukasz porad na temat owoców? Zarówno tych egzotycznych, suszonych, jak i popularnych? A może chcesz się dowiedzieć ile mają kalorii, jak je można przygotować oraz z czym łączyć? W tej zakładce znajdziesz kompendium wiedzy na temat różnorakich owoców.

Owoce – egzotyczne, suszone, mrożone, sezonowe. Najzdrowsze

Owoce są bardzo ważne w życiu człowieka, ponieważ to świetne źródło witamin, jak również błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a można je spożywać zarówno świeże, jak i suszone czy mrożone. Sprawdź, po które rodzaje warto sięgnąć i zobacz, które owoce są najzdrowsze.

Owoce egzotyczne

Jednym z rodzajów owoców są te egzotyczne, czyli właściwie jakie? Do najpopularniejszych zaliczyć można:

Większość z wymienionych owoców egzotycznych do Polski przyjechało z krajów południowych, ale są one już częstymi bywalcami supermarketów i bez problemu można je znaleźć w większych dyskontach. Ich cena często uzależniona jest od sezonu, w którym są kupowane, ale większość z nich można kupić w cenie kilku złotych za kilogram.

Owoce suszone

W sezonie zimowym lub gdy zależy nam na dłuższym przechowaniu któregoś z owoców można je samodzielne zasuszyć lub kupić w takiej formie. Idealnie będą pasowały do śniadań, a dokładniej do gotowanego mleka, omletów czy naleśników.

Najpopularniejsze w Polsce suszone owoce to:

Część z nich z pewnością będzie pasowała do ciast i deserów. Jeśli chodzi o ich smak i właściwości to z pewnością są słodsze od świeżych owoców, przez co bardziej kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Zawierają dużo błonnika, dlatego dla wielu osób są świetnym antidotum na problemy trawienne.

Owoce mrożone

Część osób decyduje się na jeszcze inny rodzaj, a mianowicie na owoce mrożone. Czy nie tracą one swoich walorów smakowych i właściwości podczas mrożenia? Nie, a jeśli już to w bardzo minimalnym stopniu. Mrożenie to właśnie proces, który pozwala na przechowywanie owoców, bez utraty ich wartości. Dla przykładu, przeciwutleniacze obecne w owocach są odporne na niskie temperatury, tym samym nie tracimy ich podczas tego procesu. W przypadku witamin straty są następujące:

Jak widać spadki te są niewielkie, dlatego nie należy się obawiać mrożenia owoców, zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy dostęp do tych świeżych jest często ograniczony.

Owoce sezonowe

Czym są owoce sezonowe? Jak sama nazwa wskazuje, to taki rodzaj, który dostępny jest tylko w określonych miesiącach w danym kraju. Po które owoce można sięgnąć w Polsce w różnych miesiącach?

  1. Styczeń, luty i marzec – pomarańcze, jabłka, gruszki, mandarynki, grejpfrut, suszone owoce, mango.
  2. Kwiecień - gruszki, czerwone pomarańcze, rabarbar, mango, jabłka.
  3. Maj – rabarbar, truskawki, agrest, mango, czereśnie.
  4. Czerwiec - czarny bez, wiśnie, śliwki, rabarbar, jagody, porzeczki, czereśnie, morele, truskawki.
  5. Lipiec - jabłka, gruszki, czereśnie, morele, jeżyny, agrest, melony, nektarynki, śliwki, truskawki, maliny, czarny bez, porzeczki, brzoskwinie.
  6. Sierpień - maliny, melon, arbuzy, czarna porzeczka, mirabelki, jeżyny, winogrona, nektarynki, śliwki, poziomki, jagody.
  7. Wrzesień - pigwa, żurawina, czarny bez, figi, maliny, jeżyny, śliwki, poziomki, jabłka, gruszki, kiwi, jagody, winogrona, brzoskwinie.
  8. Październik - figi, papaja, winogrona, jabłka, gruszki, daktyle, śliwki, pigwa.
  9. Listopad - dzika róża, jabłka, gruszki, grejpfrut, kiwi.
  10. Grudzień - mandarynki, gruszki, pomarańcze, kiwi, jabłka.