Owoce
Owoce są ważne w życiu człowieka, ponieważ stanowią bardzo dobre źródło witamin, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać zarówno świeże, jak i suszone czy mrożone. Sprawdź, po które owoce warto sięgnąć i zobacz, jakie są najzdrowsze.
Owoce egzotyczne
Jednym z rodzajów owoców są te egzotyczne, czyli właściwie jakie? Do najpopularniejszych zaliczyć można:
- persymona (kaki),
- kiwano,
- pomelo,
- papaja,
- passiflora,
- owoc granatu,
- figi,
- melon,
- platan.
Większość z wymienionych owoców egzotycznych do Polski przyjechało z krajów południowych, ale są one już częstymi bywalcami supermarketów i bez problemu można je znaleźć w większych dyskontach. Ich cena często uzależniona jest od sezonu, w którym są kupowane, ale większość z nich można kupić w cenie kilku złotych za kilogram.
Owoce suszone
W sezonie zimowym lub kiedy zależy nam na dłuższym przechowaniu któregoś z owoców, można je samodzielne zasuszyć lub kupić w takiej formie. Idealnie będą pasowały do śniadań, a dokładniej do gotowanego mleka, omletów czy naleśników.
Najpopularniejsze w Polsce suszone owoce to:
- żurawina,
- rodzynki,
- śliwki,
- morele,
- daktyle,
- jagody goji,
- banany.
Część z nich z pewnością będzie pasowała do ciast i deserów. Jeśli chodzi o ich smak i właściwości to z pewnością są słodsze od świeżych owoców, przez co bardziej kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Zawierają dużo błonnika, dlatego dla wielu osób są świetnym antidotum na problemy trawienne.
Owoce mrożone
Część osób decyduje się na jeszcze inny rodzaj, a mianowicie na owoce mrożone. Czy nie tracą one swoich walorów smakowych i właściwości podczas mrożenia? Nie, a jeśli już to w bardzo minimalnym stopniu.
Mrożenie to właśnie proces, który pozwala na przechowywanie owoców, bez utraty ich wartości. Dla przykładu, przeciwutleniacze obecne w owocach są odporne na niskie temperatury, tym samym nie tracimy ich podczas tego procesu. W przypadku witamin straty są następujące:
- 15-20 proc. witaminy C (jednak w czasie smażenia aż 35 proc.),
- 5-10 proc. witaminy A,
- Mniej niż 5 proc. witaminy B.
Jak widać spadki te są niewielkie, dlatego nie należy się obawiać mrożenia owoców, zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy dostęp do tych świeżych jest często ograniczony.
Owoce sezonowe
Czym są owoce sezonowe? Jak sama nazwa wskazuje, to taki rodzaj, który dostępny jest tylko w określonych miesiącach w danym kraju. Po które owoce można sięgnąć w Polsce w różnych miesiącach?
- styczeń, luty i marzec – pomarańcze, jabłka, gruszki, mandarynki, grejpfrut, suszone owoce, mango;
- kwiecień - gruszki, czerwone pomarańcze, rabarbar, mango, jabłka;
- maj – rabarbar, truskawki, agrest, mango, czereśnie;
- czerwiec - czarny bez, wiśnie, śliwki, rabarbar, jagody, porzeczki, czereśnie, morele, truskawki;
- lipiec - jabłka, gruszki, czereśnie, morele, jeżyny, agrest, melony, nektarynki, śliwki, truskawki, maliny, czarny bez, porzeczki, brzoskwinie;
- sierpień - maliny, melon, arbuzy, czarna porzeczka, mirabelki, jeżyny, winogrona, nektarynki, śliwki, poziomki, jagody;
- wrzesień - pigwa, żurawina, czarny bez, figi, maliny, jeżyny, śliwki, poziomki, jabłka, gruszki, kiwi, jagody, winogrona, brzoskwinie;
- październik - figi, papaja, winogrona, jabłka, gruszki, daktyle, śliwki, pigwa;
- listopad - dzika róża, jabłka, gruszki, grejpfrut, kiwi;
- grudzień - mandarynki, gruszki, pomarańcze, kiwi, jabłka.