NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Owoce

Szukasz porad na temat owoców? Zarówno tych egzotycznych, suszonych, jak i popularnych? A może chcesz się dowiedzieć, ile mają kalorii, jak przygotować oraz z czym łączyć? W tej zakładce znajdziesz kompendium wiedzy na temat różnorakich owoców.

    Owoce są ważne w życiu człowieka, ponieważ stanowią bardzo dobre źródło witamin, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Dzięki temu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Można je spożywać zarówno świeże, jak i suszone czy mrożone. Sprawdź, po które owoce warto sięgnąć i zobacz, jakie są najzdrowsze.

    Owoce egzotyczne

    Jednym z rodzajów owoców są te egzotyczne, czyli właściwie jakie? Do najpopularniejszych zaliczyć można:

    Większość z wymienionych owoców egzotycznych do Polski przyjechało z krajów południowych, ale są one już częstymi bywalcami supermarketów i bez problemu można je znaleźć w większych dyskontach. Ich cena często uzależniona jest od sezonu, w którym są kupowane, ale większość z nich można kupić w cenie kilku złotych za kilogram.

    Owoce suszone

    W sezonie zimowym lub kiedy zależy nam na dłuższym przechowaniu któregoś z owoców, można je samodzielne zasuszyć lub kupić w takiej formie. Idealnie będą pasowały do śniadań, a dokładniej do gotowanego mleka, omletów czy naleśników.

    Najpopularniejsze w Polsce suszone owoce to:

    Część z nich z pewnością będzie pasowała do ciast i deserów. Jeśli chodzi o ich smak i właściwości to z pewnością są słodsze od świeżych owoców, przez co bardziej kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. Zawierają dużo błonnika, dlatego dla wielu osób są świetnym antidotum na problemy trawienne.

    Owoce mrożone

    Część osób decyduje się na jeszcze inny rodzaj, a mianowicie na owoce mrożone. Czy nie tracą one swoich walorów smakowych i właściwości podczas mrożenia? Nie, a jeśli już to w bardzo minimalnym stopniu.

    Mrożenie to właśnie proces, który pozwala na przechowywanie owoców, bez utraty ich wartości. Dla przykładu, przeciwutleniacze obecne w owocach są odporne na niskie temperatury, tym samym nie tracimy ich podczas tego procesu. W przypadku witamin straty są następujące:

    Jak widać spadki te są niewielkie, dlatego nie należy się obawiać mrożenia owoców, zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy dostęp do tych świeżych jest często ograniczony.

    Owoce sezonowe

    Czym są owoce sezonowe? Jak sama nazwa wskazuje, to taki rodzaj, który dostępny jest tylko w określonych miesiącach w danym kraju. Po które owoce można sięgnąć w Polsce w różnych miesiącach?

    1. styczeń, luty i marzec – pomarańcze, jabłka, gruszki, mandarynki, grejpfrut, suszone owoce, mango;
    2. kwiecień - gruszki, czerwone pomarańcze, rabarbar, mango, jabłka;
    3. maj – rabarbar, truskawki, agrest, mango, czereśnie;
    4. czerwiec - czarny bez, wiśnie, śliwki, rabarbar, jagody, porzeczki, czereśnie, morele, truskawki;
    5. lipiec - jabłka, gruszki, czereśnie, morele, jeżyny, agrest, melony, nektarynki, śliwki, truskawki, maliny, czarny bez, porzeczki, brzoskwinie;
    6. sierpień - maliny, melon, arbuzy, czarna porzeczka, mirabelki, jeżyny, winogrona, nektarynki, śliwki, poziomki, jagody;
    7. wrzesień - pigwa, żurawina, czarny bez, figi, maliny, jeżyny, śliwki, poziomki, jabłka, gruszki, kiwi, jagody, winogrona, brzoskwinie;
    8. październik - figi, papaja, winogrona, jabłka, gruszki, daktyle, śliwki, pigwa;
    9. listopad - dzika róża, jabłka, gruszki, grejpfrut, kiwi;
    10. grudzień - mandarynki, gruszki, pomarańcze, kiwi, jabłka.