Najzdrowsze miejsce w internecie

Owoc kaki (persymona) jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Kaki (persymona, sharon) to słodki owoc z krajów tropikalnych, dokładnie ze strefy międzyzwrotnikowej. W 100 gramach tego owocu znajduje się jedynie 70 kcal oraz wiele cennych składników, które mogą pomóc chronić m.in. wzrok oraz układ krążenia. Kaki przypisuje się nawet działanie antynowotworowe. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto sięgnąć po ten owoc.
Persymona
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Owoc kaki ma wiele różnych określeń. Jakich?
  • Przechowywanie owoców kaki w odpowiedni sposób jest bardzo ważne dla ich jakości. Dlaczego?
  • Owoc kaki jest bardzo zdrowy ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie każdy może go spożywać. Dlaczego?
SPRAWDŹ TEŻ: Te owoce warto jeść w grudniu
Spis treści

Jak wygląda owoc kaki?

Owoc kaki nazywany jest także powszechnie persymoną, hurmą wschodnią, hebanem i szaronem. Jego uprawa jest dość prosta, a wygląd charakterystyczny.

Dojrzały owoc kaki jest w kolorze pomarańczowoczerwonym z gładką skórą, który kształtem przypomina pomidora. Na jego spodzie znajdują się cztery listki. Owoce kaki nie mają pestek, a smakiem przypominają… śliwkę, choć określa się je jako jagody.

Pierwsze uprawy owocu kaki powstawały w Chinach i Japonii, skąd pochodzi ten owoc i gdzie wykorzystywano go do leczenia ran po ukąszeniach węży. Do dziś w chińskiej medycynie ludowej używa się liści kaki na wiele schorzeń, między innymi na łagodzenie stanów zapalnych skóry.

Z czasem jego smak i właściwości docenili Amerykanie (hodowane są w Kalifornii), Hiszpanie i Brazylijczycy. Obecnie Największe zbiory owoców tego gatunku na świecie uzyskuje się w Chinach,  Korei Południowej, Japonii, Brazylii, Azerbejdżanie, Hiszpanii, Włoszech, Izraelu i Uzbekistanie.

Drzewo kaki może mieć nawet 18 metrów, a owoce rosną na wysokości 4-8 metrów. To nie tylko drzewo owocowe, ale i ozdobne. Kaki można także uprawiać u siebie w domu. Wysiać można je z nasion zjedzonego owocu, które wydobywa się z miąższu.

W zależności od zawartości tanin, które nadają wrażenie cierpkiego smaku, owoce persymony dzieli się na cierpkie - taninowe i pozbawione cierpkości.

Są one jednak wrażliwe na chłodzenie. Przechowywanie owoców kaki poniżej temperatury krytycznej (8 - 12 ºC, w zależności od odmiany) prowadzi do powstawania uszkodzeń, takich jak:

  • żelowanie miąższu,
  • utrata jędrności,
  • brązowienie skórki i miąższu,

zmiana rozpuszczalnych substancji stałych. Uważać należy na wygląd owocu. Czarne plamy mogą, ale nie muszą, być oznaką gnicia lub chorób.

Jak jeść owoc kaki?

Przed spożyciem owoce kaki należy pozbawić listków, następnie dokładnie umyć. Potem obieramy je ze skórki tak, jak na przykład jabłka. Następnie kroimy na ćwiartki. Jeśli nie lubimy obierać lub nie mamy na to czasu, po umyciu kroimy owoc na pół, a następnie przy pomocy łyżki możemy wydrążyć miąższ.

Instrukcja jak jeść owoc kaki:

  1. Usuń liście.
  2. Umyj przed jedzeniem.
  3. Obierz owoc ze skóry.
  4. Pokrój na 4 równe części. Smacznego!

Kaki znakomicie smakuje jako owocowa przekąska, ale z owocu kaki można robić przetwory. To także znakomity dodatek do orzeźwiających sałatek owocowych.

Jak dokładnie obrać owoc kaki? Można użyć noża lub obieraczki, ale niektórzy wydłubują miąższ łyżeczką. Persemony nie można jeść ze skórką.

Dojrzałe owoce kaki należy przechowywać w lodówce, a niedojrzałe odłożyć w ciepłe miejsce. Suszone natomiast poleca się trzymać w zamkniętym pojemniku. Tak przechowywane mogą wytrzymać od 6 do 12 miesięcy.

Wartości odżywcze i kalorie owocu kaki

W 100 gramach kaki znajduje się ok. 70 kcal. Dla przykładu jabłko ma ich mniej, bo 52 kcal, a banan więcej, bo ok. 100 kcal. W 100 gramach owocu kaki znajduje się:

  • 0,58 g białka,
  • zaledwie 0,19 g tłuszczu,
  • a także 18,59 g węglowodanów, z czego 12,53 g stanowią cukry proste.

Jest również błonnik w ilości 3,6 g.

Kaki to nie tylko słodki i egzotyczny smak, ale może przede wszystkim wspaniałe właściwości. Owoc ten zawiera bogactwo wartości odżywczych, cennych dla zdrowia, między innymi.:

  • witaminę C,
  • beta-karoten,
  • witaminę B6,
  • witaminę K,
  • witaminę E,
  • a także tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy.

Jest w nim także zbiór cennych minerałów jak: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, a także luteina i zeaksantyna.

Jagody persymony cenione są za zawarte w nich związki biologicznie aktywne, w tym: kwas askorbinowy, karotenoidy, polifenole, błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające.

Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce persymony, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych jagód. Duża zawartość karotenoidów w owocach kaki może być też istotna w przetwórstwie żywności.

Właściwości zdrowotne owocu kaki

Powstały tezy, że owoce kaki mogą hamować rozwój komórek nowotworowych, jednak nie ma badań, które by to potwierdziły. Zawierają one jednak fizetynę (flawonoid), które są w stanie uśmiercić komórki rakowe.

Dlaczego warto jeść persymonę? Przede wszystkim jest to zdrowy owoc, który zawiera wiele wartości odżywczych. Karotenoidy oraz luteina chronią narząd wzroku.

Poleca się go osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem lud telewizorem, gdyż zapobiegają powstawaniu zaćmy oraz zmniejszają ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej.

Regularne spożywanie owoców kaki pomoże obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz LDL, a zatem korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Dzięki zawartości błonnika, może pomagać w odchudzaniu. Zawartość polifenoli wpływa natomiast antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie, co znacząco redukuje ryzyko powstawania różnych chorób.

Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed przeziębieniami. Dzięki zawartości elektrolitów i potasu są naturalnym źródłem energii.

Ile kosztuje owoc kaki? Cena za kg

Owoce kaki kupić można zarówno na wagę jak i na sztuki. Miłośnikom tego owocu bardziej opłaca się kupować kaki na kilogramy, ponieważ cena kaki za kg jest bardziej atrakcyjna. 

W hipermarketach czy dyskontach w Polsce kaki kupimy za 3 zł za sztukę (a w promocji nawet 1 zł) lub od 6 do 15 zł na kilogram.

W mniejszym sklepie osiedlowym cena kaki za sztukę może sięgnąć nawet 6 złotych. W polskich sklepach owoce te pojawiają się zwykle w okresie jesiennym. Wtedy są też najbardziej dojrzałe i najsmaczniejsze. Najczęściej trafiają do nas wprost ze słonecznej Hiszpanii.

Skutki uboczne spożywania owocu kaki

Persymona nie jest szkodliwa dla zdrowia, jednak nie wszyscy mogą ją jeść. Szczególnie należy uważać podając ja niemowlętom. Kaki można wprowadzać do diety małego dziecka razem z innymi owocami. Jeśli nie wiadomo, na jakie z nich maluch ma alergię, należy obserwować jego reakcję.

Owoce kaki zawierają alergeny podobne do tych znalezionych w jabłkach, truskawkach, brzoskwiniach czy marchewce.

Osoba, która jest uczulona na któryś z wyżej wymienionych owoców i warzyw, powinna zachować dużą ostrożność, chcąc zjeść kaki. Istnieje bowiem ryzyko, że dojdzie do alergii krzyżowej.

Alergia na owoce kaki objawia się:

  • świądem,
  • alergicznym nieżytem nosa,
  • wymiotami,
  • bólami brzucha,
  • obrzękiem na twarzy
  • zapaleniem spojówek
  • pokrzywką. 

Warto także wiedzieć, że indeks glikemiczny (IG) owoców kaki wynosi 50, co jest dość wysoką wartością. Dlatego cukrzycy powinni uważać na to, w jakiej ilości je spożywają.

Niedojrzałe owoce persymony mogą prowadzić do dolegliwości żołądkowych. Dojrzałe natomiast mogą być spożywana bez skutków ubocznych zarówno przez dzieci (starszych niż niemowlęta) jak i kobiety w ciąży.

Należy jednak uważać na ilość spożywanego kaki. Nadmierna konsumpcja zawartej w nim taniny może zwiększyć ryzyko pęknięcia błony płodowej w trzecim trymestrze.

Dania z owocu kaki

Owoc kaki można wykorzystać do różnych potraw. Będzie wspaniałym składnikiem owocowych koktajli czy deserów, chociażby galaretek z bitą śmietaną. Kaki użyć można również zamiast brzoskwini do upieczenia pysznego sernika.

Suszone owoce kaki pojawiają się często w przepisach jako dodatek do owsianki.

Persymona może być też wspaniałym dodatkiem do mięs. W połączeniu z papryczką chili powstanie z niego smaczny sos. Pyszne będzie także zestawienie tego owocu z kurczakiem i serem pleśniowym.

Czytaj również

Bibliografia

  • Jarosław Molenda, Historia owoców tropikalnych. Od awokado do zapote, 2018.
  • Chełpiński P., Yordanov A., Dobrowolska A., Rozwarski R., Ochmian I.: Jakość owoców pięciu odmian Persymony (Diospyros kaki). Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech., 2013, 302 (25), 9-16.
  • California Rare Fruit Growers; “Persimmon”; [data dostępu: 2019-05-17].
  • University of California; “Persimmon Fact Sheet”; [data dostępu: 2019-05-17].
  • Masood Sadiq Butt i in. ; “Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims”; [data dostępu: 2019-05-17].
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Siemię lniane na kaszel: jak przygotować i stosować? Przepis
Olej z kiełków pszenicy - właściwości. Jak go stosować?
Miód z cynamonem: właściwości i proporcje. Jak zrobić?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama