Jajka tak groźne jak papierosy?

Jak dowiódł w swoich badaniach dr John David Spence z Uniwersytetu Western Ontario, częste spożywanie jajek zwiększa ryzyko miażdżycy – a co za tym idzie, także zawału serca lub udaru – w podobnym stopniu, co palenie papierosów!
 

David Spence przebadał ponad 1200 pacjentów ok. 60. roku życia i wykazał, że regularne spożywanie żółtek jaj ma porównywalny wpływ na rozwój chorób serca, co palenie papierosów. Dokładniej: cholesterol zawarty w żółtkach jajek przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej naczyń krwionośnych w 2/3 tak bardzo jak palenie papierosów.

Spence w swoich badaniach, których wyniki przedstawił na łamach czasopisma „Atherosclerosis”, uwzględnił styl życia pacjentów, a przede wszystkim ich wiek oraz liczbę wypalanych przez nich papierosów i spożywanych żółtek jaj. Badania wykazały, że miażdżyca postępuje wraz z wiekiem – zwłaszcza po 40. r.ż., ale zwiększa się także wraz z liczbą wypalanych rocznie paczek papierosów i spożywanych żółtek jaj. Wyniki badań wskazują również, że zmiany miażdżycowe w wewnętrznych ściankach tętnic szyjnych osób, które spożywały trzy lub więcej jajek tygodniowo, były zdecydowanie bardziej zaawansowane niż u tych, którzy jedli dwa lub mniej jajek w tygodniu.

Zobacz też: Kaszel palacza – objawy, leczenie i domowe sposoby

Jajka w diecie

Popularne przekonanie, że jajka mogą lub nawet powinny być częścią zdrowej diety, kłóci się z tym, co wiadomo od dawna: spożywanie produktów z dużą zawartością cholesterolu wydatnie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego częste spożywanie jaj może być niebezpieczne, szczególnie dla osób obarczonych chorobami dodatkowo związanymi z występowaniem miażdżycy – jak np. cukrzyca.

Efekt, jaki wywierał cholesterol zawarty w żółtkach spożywanych jaj, nie zależał od takich czynników, jak płeć, BMI, ciśnienie krwi, palenie tytoniu, masa ciała czy cukrzyca pacjentów. I choć dalsze badania powinny dopiero wykazać jego zależność w stosunku do obwodu talii chorych i wykonywanych przez nich ćwiczeń, jasne jest, jak podkreśla Spence, że osoby narażone na choroby sercowo-naczyniowe powinny unikać regularnego spożywania jajek.

Szkodliwość jajek

Porównanie szkodliwości spożywania jajek do palenia papierosów wywołało prawdziwą burzę i protesty producentów jaj. Przekonują oni, że jajko to źródło cennych dla organizmu witamin i minerałów. Zgadza się z tym autor badań, jednak podkreśla, że istotna jest tu ilość spożywanych żółtek. Już 200 miligramów żółtka dziennie powoduje powstanie osadu w arteriach, zaś jedno duże jajko zawiera aż 237 miligramów cholesterolu. Jak więc musi działać na organizm jajecznica z 4 jaj na bekonie? Wbrew obiegowej opinii, że liczy się tylko żółtko, mniej smaczne białka są nie tylko nieszkodliwe, ale wręcz zdrowe. Są źródłem protein i zawierają minerały.

Zobacz: Co się kryje pod skorupką, czyli niezwykłe właściwości jajek

Zobacz też: Dieta jajeczna (odchudzająca) - efekty, zasady i jadłospis

Oceń artykuł

(liczba ocen 25)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA