Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Jajka tak groźne jak papierosy?

Jak dowiódł w swoich badaniach dr John David Spence z Uniwersytetu Western Ontario, częste spożywanie jajek zwiększa ryzyko miażdżycy – a co za tym idzie, także zawału serca lub udaru – w podobnym stopniu, co palenie papierosów!
Spis treści

David Spence przebadał ponad 1200 pacjentów ok. 60. roku życia i wykazał, że regularne spożywanie żółtek jaj ma porównywalny wpływ na rozwój chorób serca, co palenie papierosów. Dokładniej: cholesterol zawarty w żółtkach jajek przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej naczyń krwionośnych w 2/3 tak bardzo jak palenie papierosów.

Spence w swoich badaniach, których wyniki przedstawił na łamach czasopisma „Atherosclerosis”, uwzględnił styl życia pacjentów, a przede wszystkim ich wiek oraz liczbę wypalanych przez nich papierosów i spożywanych żółtek jaj. Badania wykazały, że miażdżyca postępuje wraz z wiekiem – zwłaszcza po 40. r.ż., ale zwiększa się także wraz z liczbą wypalanych rocznie paczek papierosów i spożywanych żółtek jaj. Wyniki badań wskazują również, że zmiany miażdżycowe w wewnętrznych ściankach tętnic szyjnych osób, które spożywały trzy lub więcej jajek tygodniowo, były zdecydowanie bardziej zaawansowane niż u tych, którzy jedli dwa lub mniej jajek w tygodniu.

Jajka w diecie

Popularne przekonanie, że jajka mogą lub nawet powinny być częścią zdrowej diety, kłóci się z tym, co wiadomo od dawna: spożywanie produktów z dużą zawartością cholesterolu wydatnie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego częste spożywanie jaj może być niebezpieczne, szczególnie dla osób obarczonych chorobami dodatkowo związanymi z występowaniem miażdżycy – jak np. cukrzyca.

Efekt, jaki wywierał cholesterol zawarty w żółtkach spożywanych jaj, nie zależał od takich czynników, jak płeć, BMI, ciśnienie krwi, palenie tytoniu, masa ciała czy cukrzyca pacjentów. I choć dalsze badania powinny dopiero wykazać jego zależność w stosunku do obwodu talii chorych i wykonywanych przez nich ćwiczeń, jasne jest, jak podkreśla Spence, że osoby narażone na choroby sercowo-naczyniowe powinny unikać regularnego spożywania jajek.

Reklama

Szkodliwość jajek

Porównanie szkodliwości spożywania jajek do palenia papierosów wywołało prawdziwą burzę i protesty producentów jaj. Przekonują oni, że jajko to źródło cennych dla organizmu witamin i minerałów. Zgadza się z tym autor badań, jednak podkreśla, że istotna jest tu ilość spożywanych żółtek. Już 200 miligramów żółtka dziennie powoduje powstanie osadu w arteriach, zaś jedno duże jajko zawiera aż 237 miligramów cholesterolu. Jak więc musi działać na organizm jajecznica z 4 jaj na bekonie? Wbrew obiegowej opinii, że liczy się tylko żółtko, mniej smaczne białka są nie tylko nieszkodliwe, ale wręcz zdrowe. Są źródłem protein i zawierają minerały.

Zobacz też: Dieta jajeczna (odchudzająca) - efekty, zasady i jadłospis

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Gęsi smalec do smarowania
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda