Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗

Dieta jajeczna - na czym polega i ile można schudnąć?

Żaden produkt nie budzi tyle kontrowersji żywieniowych co jajko. Początkowo uznawane było za pełnowartościowy składnik diety, a następnie przyklejono mu łatkę bomby cholesterolowej. I rzeczywiście osoby zmagające się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu lub mające wysokie ryzyko sercowo-naczyniowe, powinny limitować ich podaż. Jednak Ci, których dieta bogata jest w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz pozostają aktywni fizycznie, mogą spożywać ich nieco więcej. Czy jednak dieta jajeczna jest dobrym pomysłem na redukcję masy ciała?
Jajka w diecie odchudzającej
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta jajeczna uznawana jest za błyskawiczną kurację odchudzającą. Efekty można uzyskać już w kilka dni.
  • Odpowiednio przygotowywane jajka, stanowiące podstawę diety jajecznej, są bogate w wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Mimo, że dieta jajeczna jest dość monotonna, warto dodać, że stosując ją, nie należy zapominać o spożywaniu tłuszczów i warzyw.
SPRAWDŹ TEŻ: Kalkulator BMI - określ prawidłową wagę dla siebie
Spis treści

Reklama

Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna została opracowana przez amerykańską klinikę Mayo. Autorzy zalecają stosowanie ich planu żywieniowego maksymalnie przez okres 14 dni. Przewiduje ona dość restrykcyjne i głównie wysokobiałkowe posiłki.

Od poniedziałku do piątku w menu zaplanowanych jest 5-6 jaj,  a w weekendy jedynie 2 jaja. Dodatkowo w jadłospisie pojawia się: grejpfrut, pomidor, sałata, ogórek, szpinak, seler, marchew, kapusta, oliwki, stek, twaróg, jagnięcina, kurczak i chleb tostowy.

W czasie trwania kuracji można pić jedynie czarną kawę, herbatę i wodę. Wszystkie inne produkty są zakazane.

Jeszcze bardziej rygorystycznym podejściem cechuje się post jajeczny, czyli Egg fast. Stosowany jest on głównie na początku diety ketogenicznej w celu ułatwienia wejścia w stan ketozy.

Post jajeczny jest typową dietą tłuszczowo-białkową, a jego zasady są dość proste, bo dozwolone jest raptem kilka produktów. Przez 2 do 5 dni spożywa się minimum 6 jajek dziennie. Do każdego jajka należy zjeść dodatkowo 15 g tłuszczów oraz 28 g pełnotłustego sera.

e-Pakiet badania przed dietą
Wskazany:
  • Przed wizytą u dietetyka i rozpoczęciem diety
  • W celu zdiagnozowania ewentualnych zaburzeń i niedoborów
  • Profilaktycznie, do oceny ogólnego stanu zdrowia
Dieta z definicji oznacza sposób odżywiania. Często słowo „dieta” utożsamiane jest z dietą odchudzającą. Należy sobie jednak uświadomić, że poza dietą odchudzającą, istnieje szereg diet wspomagających organizm w przebiegu wielu chorób, ale także wspierających osoby zdrowe w osiąganiu określonych celów m.in. sportowych. Niekiedy dieta może być formą terapii danej choroby (np. w celiakii, alergiach pokarmowych), a stosowanie się wyłącznie do jej reguł pozwala na całkowity powrót do zdrowia.
REKLAMA

Jaka dieta jajeczna jest najskuteczniejsza? Warianty

Każdy rodzaj diety jajecznej będzie niskoenergetyczny, przez co efekty stosowania mogą być bardzo zbliżone.

Jednak kluczowym aspektem, który może ułatwić osiągnięcie zamierzonego celu jest ilość dozwolonych produktów. Im mniejsza lista składników, które mogą pojawić się na talerzu, tym mniejsza szansa na wytrwanie w swoich postanowieniach.

Dlatego restrykcyjna dieta jajeczna bazująca na samych jajach i wodzie czy dieta jajeczna grejpfrutowa, podczas której oprócz jajek do posiłku można zjeść pół grejpfruta jest trudna do utrzymania, a po jej zakończeniu łatwiej ulec wszelkim pokusom.

Dieta jajeczna 3-, 5- i 14-dniowa. Jak długo stosować?

Pierwotna dieta jajeczna zakłada plan 14 dniowy. Jednak inna odmiana diety jajecznej - egg fast czyli post jajeczny trwa od 2 do 5 dni. Odmienna długość tych diet wynika z różnych celów.

Dieta kliniki Mayo jest szybką dietą odchudzająca, a egg fast ma na celu ułatwienie wejścia w stan ketozy. Dodatkowo różnią się między sobą listą dozwolonych produktów. Ponadto im dłuższy czas stosowania diet monoskładnikowych, tym większe ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych.

Reklama

Efekty stosowania diety jajecznej

Autorzy diety jajecznej z Mayo Clinic wspominają, że utrata masy ciała na przestrzeni 14 dni może wynosić około 20 lbs czyli 9 kg. Zgodnie z zasadami odchudzania, odpowiednia utrata masy ciała powinna wynosić około 0,5-1% wyjściowej masy ciała na tydzień.

Redukcja 4,5 kg/tydzień jest zbyt szybka i wynika głównie ze zbyt niskiej kaloryczności posiłków oraz ograniczenia węglowodanów.

Efekty diety jajecznej związane są głównie z utratą wody, glikogenu i zmniejszeniu treści jelitowych. Stosowanie tak restrykcyjnych rozwiązań prowadzi do efektu jojo po powrocie do normalnego odżywiania.

Reklama

Opinie na temat diety jajecznej 

Dieta jajeczna przynosi krótkotrwałe efekty i nie uczy zmian nawyków żywieniowych. Tak rygorystyczne podejście i monotonne odżywianie nie jest polecane przez dietetyków ani lekarzy.

Dodatkowo spożywanie takiej ilości jajek wymaga prawidłowego stężenia cholesterolu i odpowiednio zbilansowanej diety ubogiej w inne źródła cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jajka w diecie odchudzającej są pożądanym produktem, który dostarcza białko, zeaksantynę i luteinę. Zachować należy jednak podstawowe zasady żywienia człowieka i pilnować, aby dieta była urozmaicona.

Reklama

Przykładowy jadłospis i przepisy w diecie jajecznej

Jadłospis diety jajecznej zakłada spożywanie 3 posiłków dziennie. Menu nie jest zbyt urozmaicone, a jedyne kombinacje jakie można wprowadzać, to różne połączenia warzyw i doprawienie mięsa.

Przykładowy jadłospis może prezentować się następująco:

Śniadanie: 2 jajka sadzone bez dodatku tłuszczu, grejpfrut, czarna kawa

Obiad: Omlet ze szpinakiem

Kolacja: Sałatka z łososiem, kromka pieczywa tostowego, grejpfrut

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • jaja kurze surowe - 2 sztuki,
  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
  • szpinak świeży - 1 garść.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i pokrój.
  2. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
  3. Rozgrzaną patelnie delikatnie nasmaruj oliwę i podduś szpinak. Po chwili wlej roztrzepane jaja i rozprowadź je równo po patelni. Smaż pod przykryciem przez 2 minuty.

Sałatka z łososiem i grejpfrutem

Składniki:

  • łosoś świeży, filet - 120 g,
  • grejpfrut czerwony - 1 sztuka,
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki,
  • miks sałat - 1 szklanka,
  • oliwa z oliwek nierafinowana - 1 łyżeczka,
  • sól - 1 szczypta,
  • pieprz czarny - 2 szczypty.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, osusz, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie usmaż.
  2. Grejpfruta umyj, obierz i pokrój.
  3. Przygotuj dressing, mieszając oliwę z sokiem z cytryny.
  4. Wszystkie składniki przełóż na talerz i polej dressingiem.

* Do smażenia użyj patelni beztłuszczowej/grillowej.

Chcąc uzyskać prawidłową masę ciała nie trzeba od razu szukać wymyślnych diet eliminujących grupy produktów. Nowoczesne aplikacje dietetyczne oferują kilkanaście zbilansowanych planów żywieniowych, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Stosując gotowe jadłospisy można nauczyć się jak komponować posiłki i jakie wielkości porcji są odpowiednie do celu. Ponadto aplikacja umożliwia indywidualne dostosowanie planu, wymianę posiłków czy stały kontakt z dietetykiem.

Czytaj również

Bibliografia

  • Drouin-Chartier, J. P., Chen, S., Li, Y., Schwab, A. L., Stampfer, M. J., Sacks, F. M., Rosner, B., Willett, W. C., Hu, F. B., & Bhupathiraju, S. N. (2020). Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 368, m513. https://doi.org/10.1136/bmj.m513.
  • Mayo Clinic Diet [data dostępu 10.05.2023 r.] https://c59574e9047e61130f13-3f71d0fe2b653c4f00f32175760e96e7.ssl.cf1.rackcdn.com/8E758FD9A49C4455946992D64762CA1D.pdf
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewskiej J. (2020) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. 273-316.
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Diety
Dieta redukcyjna - jadłospis. Sprawdzone posiłki na redukcję
Dieta redukcyjna
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Podobne artykuły
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała
Produkty diety katogenicznej
Dieta ketogeniczna - jak zacząć i co jeść? Zasady, efekty i jadłospis
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?

Reklama


Jak świętować pierwszy dzień wiosny?
Sprawdź!