ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Jelitówka - jakie są objawy, jak leczyć i co jeść?

Jelitówka to wirusowe zakażenie przewodu pokarmowego, które objawia się przede wszystkim biegunką, mdłościami i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Ile trwa jelitówka i jakie są sposoby na jelitówkę?
Jelitówka
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Jelitówka u dorosłych

Jelitówka, zwana też grypą jelitową i żołądkową, tak naprawę nie jest wywoływana przez wirusy grypy. Zwykle są to adenowirusy, rotawirusy, kalciwirusy, astrowirusy lub norowirusy. To bardzo zaraźliwa choroba – często chorują na nią całe rodziny, zarówno dzieci, jak i dorośli. Ze względu na objawy, które obejmują przede wszystkim dolegliwości ze stronu układu pokarmowego, jelitówkę łatwo pomylić z zatruciem pokarmowym.

Reklama

Jelitówka - objawy

Pierwsze objawy jelitówki zwykle pojawiają się po dwóch dniach od momentu zarażenia wirusem. Przede wszystkim są to bolesne skurcze żołądka oraz dokuczliwa, wodnista biegunka. Często występują mdłości, wymioty i stan podgorączkowy. Wszystko to sprawia, że w trakcie choroby pojawia się ryzyko odwodnienia, dlatego podczas jelitówki konieczne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.

Reklama

Jelitówka - ile trwa?

Jelitówka zwykle trwa kilka dni, najdłużej tydzień. Wymioty najczęściej ustępują po 2-3 dniach. Jeśli jednak nudności i biegunka się przedłużają, koniecznie należy zgłosić się do lekarza. Zbyt długo utrzymujące się objawy mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu i doprowadzić do wycieńczenia organizmu.

Reklama

Co na jelitówkę?

Leczenie jelitówki polega na łagodzeniu objawów infekcji, ponieważ choroba zazwyczaj sama ustępuje po kilku dniach i nie istnieją żadne leki na jelitówkę. Przede wszystkim należy stale uzupełniać płyny i wypoczywać. Jeśli wymioty są dokuczliwe, do picia wybierzmy specjalne preparaty nawadniające i uzupełniające elektrolity (nie mylić z tymi dla sportowców). Po ustąpieniu wymiotów można zacząć spożywać lekkostrawne potrawy, jednak z jedzeniem normalnych posiłków wstrzymajmy się do końca jelitówki.

Reklama

Cola na jelitówkę

Mówi się, że domowym sposobem na jelitówkę jest picie coli. Choć nie zostało to potwierdzone naukowo, rzeczywiście u wielu chorych napój tej okazuje się pomocny. Musi być jednak wygazowany i przyjmowany regularnie w małych porcjach. Pamiętajmy też, że cola powinna być tylko dodatkiem do dużej ilości innych płynów, które trzeba spożywać podczas jelitówki.

Reklama

Jelitówka - co jeść?

Co jeść podczas jelitówki? Przede wszystkim lekkostrawne potrawy, które nie obciążą dodatkowo układu pokarmowego. Pierwszego dnia choroby najlepiej jest się przegłodzić. W kolejnych dwóch dniach spożywajmy w małych ilościach kaszki i kleiki ryżowe, sucharki i kisiel. Po ustąpieniu wymiotów i biegunki wprowadźmy ugotowany ryż i delikatne zupy o małej zawartości tłuszczu. Idealne będą także ugotowane ziemniaki i marchew. Pod koniec choroby można zacząć spożywać jabłka i banany.

Reklama

Jelitówka u dzieci

Z dzieckiem chorym na jelitówkę postępujemy tak samo, jak z dorosłym – przede wszystkim pamiętamy o podawaniu mu płynów. Niemowlę można karmić piersią, a po ukończeniu czterech miesięcy życia można wprowadzić także mleko modyfikowane zagęszczone kleikiem ryżowym. Starszym dzieciom lepiej w ogóle nie podawać mleka. Jeśli stan dziecka z czasem nie ulega poprawie, a maluch nie chce przyjmować płynów, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.

Jelitówka w ciąży

Jelitówka w ciąży wywołuje strach u przyszłych matek, jednak nie stanowi zagrożenia dla dziecka. Wirus związany z jelitówką nie przenika do płodu i funkcjonuje jedynie w obrębie układu pokarmowego. Dbanie o siebie i stałe nawadnianie organizmu podczas infekcji zagwarantuje bezpieczeństwo matce i dziecku. Gdyby jednak doszło do odwodnienia, należy udać się prosto na szpitalny oddział ratunkowy.

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Choroby zakaźne
Obniżona temperatura - przyczyny. Co oznacza i co robić?
Mężczyzna mierzy sobie temperaturę ciała
Infekcja wirusowa - ile trwa? Objawy, przebieg i leczenie.
Wirusy w infekcji
Różyczka u dzieci - objawy, leczenie, zdjęcia
Podobne artykuły
Chore gardło i krtań
Brodawczak w gardle - leczenie. Jak objawia się w jamie ustnej?
Literki tworzące napis
Polio - objawy, leczenie i przyczyny choroby Heinego-Medina
Choroba owsica
Owsiki (owsica) u dzieci i dorosłych - objawy, lek, leczenie
Dziecko z wysypką na ciele
Ospa wietrzna - jak ją rozpoznać u dzieci i dorosłych?
Mleko z miodem i czosnkiem na przeziębienie
Mleko z miodem i czosnkiem - naturalny antybiotyk. Jak je zrobić i na co pomaga?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!