Amerykańscy naukowcy pokładają spore nadzieje w dużych dawkach witaminy C stosowanych w terapii onkologicznej. W czasopiśmie Science Translational Medicine jakiś czas temu opublikowali wyniki swoich badań, z których wynika, że ogromne dawki kwasu askorbinowego podane dożylnie, poprawiły efektywność chemioterapii u myszy.
Dożylnie podawana witamina C u ludzi chorych na raka poprawiła jakość ich życia w trakcie leczenia. Może alternatywą dla uciążliwych dożylnych wlewów z kwasem askorbinowym stanie się liposomalna witamina C?
Reklama
Witamina C liposomalna właściwości
Kwas askorbinowy udało się już zamknąć w liposomach, czyli mikroskopijnych kapsułkach fosfolipidowych, które z jelita cienkiego przedostają się wprost do krwioobiegu. Ochrona fosfolipidów sprawia, że cenna zawartość liposomów jest chroniona przed:
- enzymami
- sokami trawiennymi
- żółcią
Dzięki temu liposomy docierają do wszystkich komórek układu krwionośnego i dopiero tam uwalniają witaminę C. I właśnie dlatego liposomalna witamina C potrafi się wchłonąć aż w 95 procentach, w przeciwieństwie do tradycyjnej witaminy C, która wchłania się jedynie w 60 procentach. Porównywalną wchłanialność mają obecnie jedynie wlewy dożylne witaminy C. Co ciekawe w przypadku leczenia ostrego zespołu wirusowego jeden gram połkniętej liposomalnej witaminy C ma takie samo działanie, co 5-10 razy większa dawka podawanego dożylnie preparatu. Dodatkowo plusem jest to, że liposomalna witamina C nie ma negatywnego wpływu na żołądek.
Liposomalna witamina C dawkowanie
W aptekach można obecnie kupić różne postaci liposomalnej witaminy C, są tabletki, preparaty w proszku lub witamina C liposomalna w płynie. Główną wadą tych preparatów jest jednak wysoka cena.
Jak dawkować liposomalną witaminę C? Dawki tej postaci witaminy C powinno się zwiększać stopniowo, zaczynając od 100-200 mg przyjmowanych w ciągu dobę do nawet 3 g. W niektórych schorzeniach można jeszcze zwiększyć dawkę, bez obawy podrażnienia żołądka.
Warto jednak pamiętajmy, że nie można zażywać witaminy C łącznie z surową cukinią, ogórkiem lub kabaczkiem, ponieważ warzywa te zawiera enzym zwany askorbinazą, który rozkłada kwas askorbinowy.
Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli odpowiedniego szukasz preparatu kliknij tutaj.
Chcesz uzupełnić niedobór witamin i minerałów? Kliknij tutajLiposomalna witamina C jak zrobić?
Nie jesteśmy skazani na drogie produkty, które oferują nam apteki i sklepy z suplementami diety. Okazuje się, że witaminę C liposomalną można zrobić samemu w domu, wykorzystując do tego naczynie z ultradźwiękami do czyszczenia biżuterii. W wanience takiej jesteśmy w stanie przy pomocy procesu sonikacji uzyskać liposomalną witaminę C. Do jej domowej produkcji potrzebujemy:
- Kwas askorbinowy w proszku, który można kupić w internecie
- Wodę zdemineralizowaną, która sprzedają na stacjach paliw
- Lecytynę w proszku lub granulkach, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością
- Wagę kuchenną,
- Myjkę ultradźwiękową (wydajność 38 Khz),
- Blender
24 g lecytyny rozpuszczamy w 240 mln ciepłej wody i odstawiamy na pół godziny. Potem blendujemy roztwór przez kilka minut, żeby zlikwidować wszelkie grudki. 14 g kwasu askorbinowego rozpuszczamy w 120 mln letniej wody i oba roztwory wlewamy do wanienki ultradźwiękowej, mieszamy ciecz plastikową słomką i włączamy urządzenie na 20-30 minut. Po tym czasie mamy gotową witaminę C liposomalną w płynie. Całość trzeba przelać do butelki i przechowywać najlepiej w lodówce (do tygodnia).
Domową liposomalną witaminę C powinniśmy zażywać pół godziny przed posiłkiem, który powinien składać się z warzyw i owoców. Zawarte w nich bioflawonoidy pomogą wchłonić się witaminie C. Już jedna łyżka stołowa takiego preparatu pozwoli nam przyswoić ok. 460 mg czystej witaminy C.
Artykuł zawiera lokowanie produktu