Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗

Kwasy OMEGA 3 - występowanie, dawkowanie i działanie

Kwasy OMEGA 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które należy dostarczać w pożywieniu. Dobra dieta powinna być różnorodna i bogata we wszystkie składniki odżywcze, także w tłuszcze. Dowiedz się, w jakich produktach występuje, jak dawkować i jaki wpływ na nasze zdrowie, ma kwas Omega-3?
Produkty bogate w kwasy tłuszczowe, jak awokado, orzechy i łosoś
Źródło: 123RF
Spis treści

Tłuszcze są w diecie bardzo potrzebne, ponieważ dostarczają najwięcej energii, cennych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, które się w nich rozpuszczają.

Wielonienasycony kwas tłuszczowy omega 3 jest dla człowieka niezbędny. Niestety organizm nie jest w stanie wytworzyć go sam, dlatego tak ważne jest, jakie produkty lub suplementy włączamy do naszej diety. Do grupy kwasów omega 3 należą m.in.

  • kwas EPA (eikozapentaenowy),
  • kwas DHA (dokozaheksaenowy),
  • kwas ALA (α-linolenowy).

Kwasy omega 3 występowanie

Kwasy omega 3 występują w produktach, które spożywamy codziennie. Ważne, by wiedzieć, jakie potrawy warto jeść, żeby dostarczać organizmowi tych ważnych składników. Najwięcej kwasów omega 3 znajduje się w rybach morskich, orzechach włoskich, awokado oraz nasionach lnu, rzepaku i soi.

Reklama

Źródła omega 3

Wśród ryb najbogatszym źródłem kwasów omega 3 są:

  • łosoś,
  • sardynki,
  • śledzie,
  • tuńczyk,
  • makrela,
  • pstrąg,
  • halibut,
  • krewetki,
  • sola,
  • morszczuk.

Zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3 jest duże, dlatego oprócz odpowiedniej diety warto także sięgnąć po suplement w postaci tranu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Tran to wyciąg z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, dostępny w formie kapsułek lub płynu do picia.

Reklama

Kwasy omega 3 - dawkowanie

Według badań w naszej diecie wciąż jest zbyt mało produktów, które dostarczają kwasów omega 3. Z dziennego zapotrzebowania wynika, że należy przyjmować 1 g na dobę. Dlatego ryby bogate w kwasy omega 3 powinno spożywać się 2 razy w tygodniu. Gdy jednak wybieramy suplementację tranem, ważne by nie przekroczyć tej zalecanej dawki.

Istotny jest także stosunek kwasów omega 3 do omega 6, które dostarczamy do organizmu. Najlepiej, by wynosił on 1:5. Zwykle znacznie więcej spożywa się produktów bogatych w kwasy  omega 6, a zbyt mało ryb. Dlatego warto zwrócić uwagę na tę zależność i uwzględnić ten czynnik w swojej codziennej diecie.

Reklama

Kwasy omega 3 dla dzieci i kobiet w ciąży

Kwasy omega 3 są niezbędne dzieciom już w życiu płodowym. Optymalne spożycie ich przez kobiety w ciąży to nawet 1,5 g dziennie. Kwasy omega 3 mają udział w kształtowaniu układu nerwowego, dlatego spożywanie ich w trakcie ciąży oraz podawanie dziecku także po narodzinach zapewnia mu lepszy rozwój intelektualny.

Reklama

Kwasy omega 3 działanie i właściwości

Kwasy omega-3 działają w organizmie bardzo szeroko i wywierają wpływ na wiele układów, w tym:

  • krwionośny,
  • pokarmowy,
  • szkieletowy,
  • nerwowy,
  • oddechowy,
  • odpornościowy,
  • moczowo-płciowy.

Pełnią szereg korzystnych funkcji, między innymi:

  • zmniejszają ryzyko choroby Parkinsona, Alzheimera, a także depresji,
  • poprawiają wzrok,
  • wspomagają pracę serca,
  • wzmacniają system odpornościowy,
  • chronią przed rakiem,
  • poprawiają krążenie krwi,
  • usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
  • niwelują zaburzenia poziomu cholesterolu,
  • ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy,
  • zmniejszają dolegliwości ze strony układu oddechowego,
  • chronią przed wrzodami,
  • łagodzą bóle, zwłaszcza reumatyczne,
  • wpływają na wygładzenie skóry.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy zauważasz pogorszenie kondycji swoich włosów?
Opakowanie produktu Merz Spezial