Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗
Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗
Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗

Miód akacjowy: właściwości, cena i kolor. Jak stosować?

Miód akacjowy charakteryzuje się jaśniutką barwą oraz słodkim smakiem i zapachem. Wyróżnia go także ogrom właściwości prozdrowotnych, takich jak choćby wsparcie układu odpornościowego, przyspieszenie procesu gojenia się ran, czy pomoc w stanach przemęczenia i wyczerpania. Ile kosztuje i jak stosuje się miód akacjowy?
Pasieka
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Czym charakteryzuje się miód akacjowy?

Miód akacjowy to produkt, który powstaje dzięki pszczołom posilającym się pyłkiem z kwiatów drzewa o nazwie robinia akacjowa, zamiennie określanym też białą lipą. Drzewo to dawniej wyłącznie rosło w Ameryce Północnej, od dłuższego czasu występuje także w Europie, w tym licznie w Polsce.

Miód z akacji ma bardzo charakterystyczny wygląd, ale także zapach oraz smak. Z różnych rodzajów miodów posiada on najjaśniejszą barwę, która jest słomkowa, a nierzadko wręcz przezroczysta (zwłaszcza w postaci płynnej). Ponadto wyróżnia się słodkim, ale jednocześnie nie mdłym zapachem, który przypomina woń kwiatów akacji. Smak miodu akacjowego również charakteryzuje się intensywną słodkością, głównie ze względu na ilość sacharozy i glukozy, występującej w tym wyrobie. 

Ten naturalny preparat o konsystencji gęstego syropu wolno ulega procesowi krystalizacji, a to za sprawą fruktozy, składającej się na miód akacjowy.

Ze względu na dużą ilość cennych składników odżywczych zawartych w omawianym produkcie co i rusz poznaje się nowe właściwości miodu akacjowego

Reklama

Właściwości miodu akacjowego

Z powodu jakich cech prozdrowotnych i zalet leczniczych tak znany i ceniony jest miód akacjowy? Właściwości tego wyrobu odnoszą się do kilku kwestii. Przede wszystkim do odporności – regularne spożywanie tego gatunku miodnego zapewnia wzmocnienie systemu immunologicznego, co stanowi szczególną wartość w okresach przejściowych: jesiennym i wczesnowiosennym. 

Z czego jeszcze słynie miód akacjowy, na co jest korzystny? Na skórę. Okazuje się, że dzięki przeciwzapalnemu, przeciwbakteryjnemu i antyoksydacyjnemu działaniu, stanowi on naturalny preparat przyspieszający gojenie się ran i przeciwdziałający tworzeniu się zakażeń.

Co więcej, wśród walorów miodu akacjowego wylicza się także wspomaganie pracy układu pokarmowego (w tym wspieranie kuracji wrzodów żołądka, czy odbudowę naturalnej flory bakteryjnej układu trawiennego), układu moczowego, krwionośnego oraz nerwowego. Miód z akacji eliminuje zmęczenie, stanowi też dużą dawkę energii, dlatego poleca się go m.in. osobom zmęczonym, rekonwalescentom, osobom starszym oraz intensywnie trenującym jakąś dziedzinę sportową.

Reklama

Wartości odżywcze miodu akacjowego

Z czego wynikają tak liczne korzyści przyjmowania naturalnego słodzika, jakim jest miód akacjowy? Właściwości lecznicze tego miodu mają źródło w bogactwie składników odżywczych ukrytych w tym produkcie. 

Należą do nich:

  • węglowodany (wśród których prym wiodą glukoza i fruktoza), 
  • pierwiastki mineralne (w tym np. żelazo, potas, magnez, fosfor, mangan i wapń), 
  • witaminy (z grupy B, kwas foliowy oraz witamina C), 
  • związki polifenolowe, 
  • kwasy organiczne (jabłkowy, glukonowy i cytrynowy), 
  • olejki eteryczne, 
  • aldehydy, 
  • estry. 

Ponadto skład miodu akacjowego zasilają również acetylocholina (związek o znaczeniu hormonalnym), barwniki naturalne (głównie karotenoidy), sterole i fosfolipidy. 

Jak bardzo kaloryczny jest miód akacjowy? Wartości odżywcze należą do wysokich, jednak za nimi podąża także kaloryczność produktu. Osiąga ona poziom około 320 kcal w 100 g produktu. Dlatego osoby otyłe i cierpiące na nadwagę powinny uważać na ilość i częstotliwość używania tego miodu. 

Miód akacjowy a cukrzyca – to także ważny temat, który warto poruszyć. Pomimo tego, że wartość glikemiczna miodu akacjowego wynosi 58, to ze względu na dużą zawartość choćby sacharozy, należy stosować go w sposób umiarkowany.

Reklama

Jak stosować miód akacjowy?

W jaki sposób najlepiej przyjmować miód akacjowy, jak stosować ten najjaśniejszy rodzaj miodu? W celu zachowania całej palety walorów odżywczych, zdrowotnych i smakowych produktu najprościej jest posmarować tym miodem kromkę chleba, czy grzankę i zjeść na zimno. Miód akacjowy można też dodawać do napojów, takich jak herbata, kawa, czy sok, bądź po prostu do wody, jednak należy pamiętać o tym, by temperatura cieczy nie przekroczyła 40-45 stopni Celsjusza. Miód rozpuszczony w gorących trunkach traci niektóre ze swoich właściwości leczniczych i odżywczych.

Nie tylko do napojów pasuje miód akacjowy. Jak spożywać ten wyrób w posiłkach? Można go łączyć z rozmaitymi deserami, ciastami, ale też dressingami i sosami do sałatek, czy mięs. Co więcej nie brakuje przepisów kulinarnych wykorzystujących miód jako komponent zup, kremów, a także dań mięsnych i rybnych. 

Płynny bądź półpłynny miód z akacji nadaje się też do przygotowywania z niego nalewek i syropów. 

Reklama

Gdzie i za ile kupić miód akacjowy?

Ile trzeba zapłacić za miód akacjowy? Cena tego produktu oscyluje między 30 a 50 zł za litrowy słoik. Przed zakupem warto wykonać rekonesans, by upewnić się, że sprzedawca miodu to uczciwy kontrahent, a proponowany przez niego towar jest najlepszej jakości. Dobrze nastawić się na odbiór miodu bezpośrednio ze źródła, czyli z pasieki, znajdującej się nieopodal miejsca zamieszkania. Wówczas stanowi to mniejsze ryzyko pojawienia się uczulenia. 

Powinno się zaś unikać nabywania go w hipermarketach, czy sklepach, w których sprzedawca nie wie skąd dany miód pochodzi. Lepiej odłożyć z powrotem na półkę słoik z napisem: „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE”. Trzeba wybierać produkty naturalne, bez sztuczności, najlepiej z polskich pasiek.

Naturalnie alergicy, szczególnie ci, którzy są uczuleni na pyłki roślin, powinni być nad wyraz uważni jeśli chodzi o dobór miodu oraz jego spożywaną ilość. Z tym miodem powinny także uważać kobiety ciężarne i diabetycy.

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • 1. Bąkowska Milena, Janda Katarzyna, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci, 2018, 64 (3): 147-151.
  • 2. Zanoncelli Anastasia, Miód i inne produkty pszczele dla zdrowia i urody, Wydawnictwo Jedność, 2019, ISBN 861160.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Miody
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Pszczoła na facelii błękitnej
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Podobne artykuły
Miód z mniszka i kwiaty
Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?
Biały miód w słoiku
Biały miód – z czego jest? Właściwości i zastosowanie

Reklama