Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗

Nadmiar potasu w organizmie - objawy. Jak temu zapobiegać i jak leczyć?

Nadmiar potasu w organizmie inaczej nazywany jest hiperkaliemią lub hiperpotasemią. Pierwiastek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale jego zbyt wysokie stężenie to zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Na jakie objawy należy zwrócić uwagę?
Produkty bogate w potas
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Potas jest jednym z głównych pierwiastków płynu wewnątrzkomórkowego. Odgrywa kluczową rolę m. in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pracy mięśni i serca, metabolizmie węglowodanów i białek, wydzielaniu insuliny, itd.
  • Potas dostarczany jest do organizmu wraz z dietą. Bogate w potas są szczególnie owoce i warzywa. Z tego względu warto zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie i tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia niedoboru potasu w organizmie.
  • Objawy nadmiaru potasu w organizmie nie są wyjątkowo typowe, stąd trudno zdiagnozować tę dolegliwość. Należą do nich, np.: zawroty głowy, skurcze, apatia, senność, drgawki, itd.
  • Leczenie hiperkaliemii zależy od stopnia zaawansowania choroby. Nie ma też jednej uniwersalnej metody leczenia. Często sposobem jest zaprzestanie przyjmowania suplementów diety, w dalszych krokach: przyjmowanie środków przeczyszczających i poddanie się dializie.
SPRAWDŹ TEŻ: Objawy skórne i skutki niedoboru potasu
Spis treści

Co to jest potas?

Potas to główny pierwiastek płynu wewnątrzkomórkowego. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mięśni, w tym także serca. Pierwiastek odgrywa ważną rolę w metabolizmie węglowodanów i białek, jak również w wydzielaniu insuliny.

Poza tym oddziałuje na równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz reguluje ciśnienie osmatyczne w obrębie komórek. Jeśli poziom potasu w osoczu wynosi ponad 5,5 mmol/l to możemy mówić o hiperkaliemii. Poziom przekraczający 7,0 mmol/l świadczy o zaawansowaniu schorzenia i może już stanowić zagrożenie dla życia.

Reklama

Źródła potasu

Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość potasu, w naszym jadłospisie powinny znajdować się:

  • banany,
  • ziemniaki,
  • cielęcina,
  • kasza gryczana,
  • pomarańcze,
  • pomidory i sok pomidorowy,
  • jabłka,
  • groszek
  • suszone owoce.

Ze względu na zbyt małe spożycie warzyw i owoców więcej osób cierpi raczej na niedobór potasu. Jego ewentualny nadmiar powinien być wydalany z organizmu wraz z moczem, kałem i potem. Czasem ten proces nie przebiega jednak prawidłowo. To właśnie wtedy możemy mówić o hiperkaliemii.

Reklama

Objawy nadmiaru potasu

Objawy hiperkaliemii są niecharakterystyczne, co oznacza, że podobne problemy mogą towarzyszyć także innym schorzeniom. Główne skutki uboczne nadmiaru potasu w organizmie to:

  • zawroty głowy,
  • zaburzenia równowagi,
  • uczucie mrowienia i bóle w mięśniach,
  • skurcze,
  • przemęczenie, osłabienie,
  • senność,
  • apatia,
  • drętwienie w kończynach,
  • drgawki,
  • zaburzenia pracy serca.

Reklama

Przyczyny nadmiaru potasu 

Nadmiar potasu z organizmu powinien być usuwany samoistnie. Jest więc właściwie niemożliwym, żeby dostarczyć sobie nadmiar tego pierwiastka z żywności. Hiperkaliemii możemy nabawić się za to przyjmując zbyt dużą ilość suplementów diety zawierających potas.

Do tego stanu mogą przyczynić się także choroby nerek, krwotoki czy przyjmowanie niektórych leków. Problemy pojawią się również, kiedy trzustka wydziela zbyt dużo insuliny lub kiedy dochodzi do krwawienia w obrębie przewodu pokarmowego, co może być związane m.in. z wrzodami żołądka.

Reklama

Leczenie przy nadmiarze potasu

Leczenie hiperkaliemii zależy od stopnia zaawansowania choroby. Nie ma też jednej uniwersalnej metody leczenia. Często wystarczy po prostu zaprzestać przyjmowania wywołującą ją leków czy suplementów diety. Lekarz z pewnością zaleci też przyjmowanie środków zmniejszających stężenie potasu w surowicy krwi.

Wśród nich znajdują się m.in. glukoza z insuliną, wapń czy leki przeczyszczające. Ważna będzie także dieta, która ograniczy przyjmowanie pierwiastka z pożywieniem.

W przypadku ciężkiej hiperkaliemii (kiedy poziom potasu w osoczu wynosi ponad 7,0 mmol/l) pierwszym krokiem będzie stabilizacja błon komórkowych mięśnia sercowego. Potas jak najszybciej należy przemieścić do przestrzeni międzykomórkowej, a jego nadmiar usunąć z organizmu. Pacjenci z niewydolnością nerek zostaną poddani dializie.

Czytaj również

Bibliografia

  • Marek Zaremba, Edward Franek, Andrzej Rydzewski, Hiperkaliemia, Choroby Serca i Naczyń 2006, tom 3, nr 1, 36–40
  • Kokot F. Gospodarka wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa w stanach fizjologii i patologii. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998
  • Andrzej Chamienia, Gospodarka potasowa — podstawy teoretyczne i codzienna praktyka lekarska, Choroby Serca i Naczyń 2004, tom 1, nr 2, 97–107
  • Łoś-Kuczera M. Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych. PZWL, Warszawa 1991
  • Kokot F. Choroby wewnętrzne. Podręcznik akademicki. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG

Reklama


Czym jest TouchCare i jak zmienia życie pacjentów?
Dowiedź się!