Syrop z czosnku - na przeziębienie i przez cały rok. Sprawdź domowy przepis na odporność

W okresie przeziębienia i grypy warto pomyśleć nad stosowaniem naturalnych antybiotyków, które wspomogą odporność i złagodzą objawy choroby. Jednym z nich jest syrop z czosnku. Jakie są jego właściwości? Syrop czosnkowy dla dzieci – czy można im go podać? Jaki jest przepis na syrop z czosnku? Który syrop jest najlepszy: syrop z miodu, cytryn i czosnku, syrop z cytryny i czosnku czy może syrop z imbiru, czosnku, miodu i cytryny? Sprawdź!
Sok z czosnku
Źródło: 123RF
  • Syrop z czosnku jest jednym z naturalnych antybiotyków. Można go stosować przez cały rok w celu wzmocnienia odporności organizmu lub tylko podczas choroby.
  • Czosnek nie tylko zwalcza infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych, ale również obniża gorączkę, rozgrzewa, ułatwia odkrztuszanie, udrażnia i chroni drogi oddechowe, itd.
  • Syrop z czosnku najlepiej spożywać wraz z miodem i cytryną. Pozostałe składniki posiadają również liczne właściwości prozdrowotne, a ponadto niwelują bardzo charakterystyczny smak czosnku.
SPRAWDŹ TEŻ: Właściwości syropu z cebuli. Na co pomaga i jak zrobić?
Spis treści

Syrop z czosnku - dlaczego warto?

Syrop z cytryny, miodu i czosnku jest jednym z naturalnych, zdrowych antybiotyków, bogatych w witaminy i mikroelementy, pozytywnie wpływający na odporność. Syrop z miodu i czosnku idealnym rozwiązaniem zarówno w okresie choroby jak i w czasie dobrego samopoczucia, można stosować go przez cały rok:

  • podczas choroby będzie łagodził jej objawy, najskuteczniejszy jest w walce z osłabioną odpornością organizmu, infekcją, przeziębieniem, grypą, a także chorobami dróg oddechowych,
  • gdy jesteśmy zdrowi i syrop czosnkowy przyjmowany jest profilaktycznie pomoże utrzymać organizm w dobrym zdrowiu, a przede wszystkim wzmocni odporność.

Jedynym minusem picia syropu z czosnku może być jego smak. Na szczęście można go złagodzić dodając np. cytrynę, miód lub imbir.

Zalety stosowania syropu z czosnku

Podstawową zaletą syropu z czosnku są jego silne właściwości zwalczające infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych. Dodatkowo czosnek:

  • obniża gorączkę,
  • rozgrzewa,
  • ułatwia odkrztuszanie,
  • udrażnia i chroni drogi oddechowe,
  • ma silne właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wirusobójcze,
  • jest bogaty w witaminy i sole mineralne – potas, żelazo, magnez, fosfor,
  • działa dobroczynnie na żołądek – poprawia wydzielanie kwasów żołądkowych, chroni przed zgagą, reguluje florę bakteryjną,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • wspomaga profilaktykę leczenia chorób serca.

Regularne stosowanie syropu czosnkowego poprawia odporność całego organizmu, a także pozwoli złagodzić objawy przeziębienia i grypy, skróci również okres rekonwalescencji.

Syrop z czosnku dla dzieci

Czosnek dla dzieci w syropie na kaszel jest bezpieczny dla dzieci, jeśli nie występuję na niego alergia. Głównym problemem w podaniu go dziecku może być jego smak, ponieważ nie wszystkie dzieci tolerują czosnek.

Można spróbować go zniwelować dodając do czosnku inne składniki, które również pozytywnie wpłyną na organizm naszych pociesz. Oto kilka wariantów:

  • syrop z czosnku i cytryny,
  • syrop z miodu, czosnku i cytryn,
  • syrop z czosnku i miodu,
  • syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku.

Jak zrobić syrop z czosnku?

Syrop z czosnku – przepis: Jaki jest prosty przepis na syrop z czosnku? Syrop przygotowany tylko z samego czosnku może mieć specyficzny smak, który nie wszystkim będzie odpowiadał.

Dlatego warto pomyśleć nad różnymi wariantami i połączeniami z innymi produktami wzmacniającymi odporność. Oto jedna z propozycji: syrop z czosnku, cytryny i miodu.

Przepis na syrop z czosnku, cytryny i miodu

  • Dwie główki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy na desce, a potem zgniatamy nożem.
  • Dodajemy do czosnku sześć łyżek miodu, jedną szklankę przegotowanej, ostudzonej wody oraz sok z trzech cytryn.
  • Całość należy zamieszać i odstawić na około 24 godziny. Po tym czasie syrop jest gotowy do picia.

Syrop z miodu, cytryny i czosnku - cytryna i miód złagodzą smak czosnku, dodatkowo wzmocnią odporność i wspomogą walkę z chorobą.

Dawkowanie: w chorobie najlepiej trzy do czterech razy dziennie, natomiast dla wzmocnienia odporności jeden do dwóch razy dziennie. Dorośli po jednej łyżce, dzieci po jednej łyżeczce. 

Artykuł napisany przez
Czytaj również

Bibliografia

  • Najda A. B., Gortat M., CZOSNEK (ALLIUM SATIVUM L.) – Czosnek - uprawa oraz perspektywy wykorzystania przez.. 2013, 177-192
  • Kwiecień M, Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 810-812
  • Hannan A, Ullah MI, et al. Anti-mycobacterial activity of garlic... Pak J Pharm Sci 2011, 24(1): 81-85
  • Krusiński R. Wpływ olejku czosnkowego z rodzaju Lactobacillus w badaniach in vitro. Ann UMCS (sec. EE) 2005, 48: 363-367
  • Adetumbi MA, Lau BH. Allium sativum (garlic) – A natural antibiotic. Med Hypot 1983, 3: 227-237
Więcej z kateogrii: Zdrowie
Przeczytaj artykuł
3 najczęstsze błędy przy mierzeniu temperatury
Przeczytaj artykuł
Domowe sposoby na ból gardła - kobiety w ciąży i dzieci
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
3 najczęstsze błędy przy mierzeniu temperatury
Domowe sposoby na ból gardła - kobiety w ciąży i dzieci
Dreszcze – uczucie zimna i dreszcze. Przyczyna, leczenie
Syrop z pędów sosny - właściwości, przepis. Jak go zrobić?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama