Dla Ciebie, na zdrowie!

Ile czosnku dziennie?

Czosnek, choć bardzo zdrowy, nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach. Jak dużo go jeść, aby wyleczyć przeziębienie, ale nie nabawić się przy tym dolegliwości żołądkowych? Podpowiadamy.
Dzienna dawka czosnku
źródło:123RF
Spis treści

Ile jeść czosnku dziennie?

Już jeden ząbek czosnku dziennie wystarczy, by odczuć jego prozdrowotne właściwości.Dawka większa niż dwa ząbki może podrażnić żołądek, dlatego to absolutne maksimum, zalecane jedynie przy infekcjach. 

Czosnku nie powinny spożywać osoby zmagające się z nieżytem żołądka i jelit oraz chorobami wątroby. Stosowania dużych ilości czosnku w diecie nie zaleca się również osobom z niskim ciśnieniem krwi i chorobą zakrzepową. Jeśli nic i nikt nie jest w stanie przekonać nas do spożywania surowego czosnku, można zaopatrzyć się w tabletki. Będą one stanowić dobrą pomoc w walce z przeziębieniem.

Czosnek – naturalny antybiotyk

Po czosnek sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy dopada nas przeziębienie. I bardzo dobrze – czosnek działa bowiem jak naturalny antybiotyk, hamując rozwój bakterii.W niewielkich ząbkach kryje się cała masa witamin i mikroelementów. 

W czosnku znajdziemy m.in.:

  • sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu), 
  • związki flawonoidowe, 
  • aminokwasy, 
  • witaminy (A, C, B1, B2, PP),
  • rzadkie mikroelementy, takie jak kobalt, chrom i nikiel. 

Niezwykle cenne są również bogate w siarczki i allicynę olejki eteryczne. Choć dają one czosnkowi charakterystyczny zapach, bez nich czosnek nie byłby aż tak wartościowy.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Sok z buraka - jak go zrobić? Przepis i właściwości
Sok z buraka w szklance
Podobne artykuły
Dynia i olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni - właściwości. Jak i do czego stosować?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - trucizna czy odmiana? Czy można jeść?
Placki z ziemniaków
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Torba z warzywami
Dieta warzywna - co jeść? Jadłospis i efekty
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Jaki aparat słuchowy wybrać?
Kliknij tutaj!