Nowy sklep

już ON-LINE

Mroczne tajemnice alkoholu

Tajemnice alkoholu
Źródło: 123RF
Halucynogenny absynt! Wino z... mewy! Sake – wódka na ślinie! Świat alkoholi kryje wiele tajemnic. Ich poznanie może w znaczący sposób zmienić nasz stosunek do napoju, bez którego ludzkość od stuleci nie potrafi się obyć.
 

W nowym programie Travel Channel „Podróżnik na gazie” Jack Maxwell odkryje wszystko, czego nie wiedzieliśmy o alkoholu.

10 ciekawostek na temat alkoholu

1. Alkohol znany był ludzkości już w neolicie, jako naturalny produkt fermentacji owoców, występujący w naturze.

2. W pierwotnych plemionach picie alkoholu było wyłącznie czynnością społeczną, towarzyską i religijno-rytualną. Nie istniało zjawisko picia indywidualnego lub w samotności.

3. Pierwszymi napojami alkoholowymi produkowanymi świadomie i celowo były wino i piwo. Około roku 400 n.e. odnotowano pierwszą historycznie poświadczoną destylację alkoholu, lecz już wcześniej na pomysł ten wpadli Chińczycy i Arabowie. Ci ostatni wynaleźli i upowszechnili zestaw do destylacji zwany alembikiem.

4. Pierwszy oficjalny zakaz picia alkoholu w pracy i na służbie wydano 2 tysiące lat p.n.e. w Egipcie, po przegranej bitwie, w czasie której cała armia była kompletnie pijana.

5. Północnoamerykańscy Indianie byli jedyną kulturą nieznającą alkoholu. Z tego powodu przywieziona zza oceanu „woda ognista” stała się istotnym narzędziem wspomagającym kolonizację Ameryki Północnej.

6. Japońska sake i południowoamerykańska chicha powstała w oparciu o tę samą metodę produkcji, czyli przeżuwanie przez mieszkańców wioski ziaren (w przypadku sake: ryżu i prosa, w przypadku chichy – kukurydzy) i wypluwania ich, aby enzymy zawarte w ślinie zainicjowały proces fermentacji skrobi.

7. W krajach Dalekiego Wschodu niezwykle popularne są nalewki na zwierzętach, początkowo produkowane w celach leczniczych. Z najbardziej „egzotycznych” tego rodzaju napitków, dostępnych w masowej sprzedaży, można wymienić koreańskie wino ryżowe z mysimi noworodkami, azjatycką wódkę z trzema jaszczurkami, wietnamską żmijówkę z jadowitym wężem, wódkę ze skorpionem, a także lokalne nalewki na szarańczach i pająkach oraz nalewkę z penisów foki, jelenia i psa, która ponoć wzmaga potencję. W tej kolekcji pojawia się też meksykański mezcal z wielką gąsienicą w środku, którą po opróżnieniu butelki wypada zjeść. Amatorzy takich pamiątek z podróży powinni jednak pamiętać, że przepisy celne nie pozwalają na wwożenie ich do Unii Europejskiej.

Czytaj też: Co jest groźniejsze alkohol czy narkotyki?

8. Jednym z najbardziej niebezpiecznych alkoholi jest absynt, zwany zieloną wróżką. Zawiera halucynogenny piołun w trującej dawce i przez wiele lat był nazywany narkotykiem dla ubogich, a jego produkcja i sprzedaż zakazana. Pomimo tego był owianym legendą, kultowym alkoholem elit artystycznych. Absynt, który można kupić dzisiaj w sklepach, nie ma wiele wspólnego z oryginałem.

9. A oto przepis na wino z mewy, produkowane domowo przez Inuitów zamieszkujących Arktykę. Jest to kwintesencja idei „potrzeba matką wynalazków”. Trzeba złapać mewę (a zatem przepis możemy zastosować w warunkach polskich), pokroić na kawałki, zalać wodą w butelce, położyć w nasłonecznionym miejscu i... trochę poczekać.

10. Radosnym młodzieżowym wynalazkiem naszych czasów jest nalewka na cukierkach Skittles – rozdzielając je na poszczególne kolory i zalewając wódką, uzyskamy 5 pięknych buteleczek we wszystkich kolorach tęczy i w 5 smakach. Cheers!

Materiały prasowe

Alkoholizm - długa droga w dół

Czytaj też: Dorosłe dzieci alkoholików DDA - objawy i leczenie syndromu

Czytaj też: 10 sposobów na kaca

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA