Zobacz nasz test inhalatorów:
Syrop z buraka
Przede wszystkim warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, a więc mamy:
- syrop z buraka cukrowego,
- syrop z buraka czerwonego;
Oba świetnie poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych związanych z przeziębieniem. Przyrządzić można go samodzielnie lub kupić. A gdzie go można dostać? W aptekach i często też sklepach ekologicznych za cenę od kilku do kilkudziesięciu złotych.
Reklama
Właściwości syropu z buraka
Działanie syropu z buraka cukrowego będą dokładnie takie same, jak w przypadku syropu z buraka czerwonego. Syrop z buraków cukrowych, również z buraków czerwonych, bogaty jest w wiele składników, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm:
- przede wszystkim naturalnie zawiera wiele antocyjanów, wspomagających naszą odporność, spowalniających procesy starzenia oraz działających przeciwzapalnie,
- jest źródłem betainy, która chroni nasze komórki i białka. Ponadto niweluje stany zapalne, osłania narządy wewnętrzne i reguluje pracę układu odpornościowego,
- jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź i chlor;
Syrop z buraka z powodzeniem można stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności, ponieważ:
- poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych,
- pomaga w odkrztuszaniu,
- zmniejsza ból gardła i chrypę,
- ułatwia oddychania.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Na co syrop z buraka?
Syrop z buraka jest dobry na kaszel, ale zaleca się go też przy innych dolegliwościach. Jego regularne zażywanie poprawia produkcję czerwonych krwinek. Zaleca się go także osobom cierpiącym na anemię.
Syrop z buraka dla dzieci jest w pełni bezpieczny, w swoim składzie zawiera tylko buraki i miód, zatem bez obaw można podawać go nawet małym dzieciom (o ile nie występują alergie na buraki lub miód). Niemowlakom nie zaleca się go podawać, gdyż jest dla nich całkowicie bezpieczny dopiero po 6 miesiącu życia.
Syrop z buraka na jaki kaszel? Syrop z buraka na kaszel suchy i mokry będzie działał równie skutecznie, dlatego odpowiedni jest dla obu rodzajów kaszlu.
Reklama
Przepis na domowy syrop z buraka
Jak zrobić syrop z buraka? Syrop z buraka jest jednym z łatwiejszych do przygotowania. Według indywidualnych upodobań można przygotować go w wersji gotowanej lub nie, można dodać do niego również miodu dla poprawy smaku. Poniżej kilka najpopularniejszych i najprostszych przepisów:
Syrop z buraka i miodu - gotowany
- Około dwóch - trzech dużych buraków czerwonych ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
- Dodajemy około dwóch - trzech łyżek miodu (do smaku).
- Gotujemy na małym ogniu mniej więcej 20 minut.
Syrop z buraka i cukru
- Jeden średniej wielkości burak czerwony wydrążamy w środku.
- Do powstałego otworu wsypujemy cukier (około dwóch – trzech łyżek).
- Czekamy minimum godzinę.
- Po upływie tego czasu burak powinien puścić sok gotowy do wypicia.
- Buraka można schować do lodówki i co jakiś czas zbierać z niego sok.
Syrop z buraka i miodu
- Surowego buraka czerwonego obieramy i wsadzamy do sokowirówki lub rozdrabniamy blenderem (dobrze jest go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, będzie się łatwiej blendował) i przecedzić.
- Do otrzymanego soku dodać około jednej - dwóch łyżek miodu (do smaku).
Syrop z buraków
- Kilka buraków cukrowych obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki.
- Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpadu kawałków (może potrwać to kilka godzin). Dolewamy wody w miarę potrzeby, żeby się nie przypaliły.
- Buraki powinny się rozpaść, powinna wydobywać się z nich ciecz. Z początku w kolorze szarawym, następnie w kolorze ciemnego brązu. Wtedy syrop jest gotowy.
Można także do takiego syropu z buraka dodać kilka ząbków wyciśniętego czosnku i/lub startą cebulę.