Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Syrop z buraka - jak go zrobić i na co pomaga?

Czosnek, miód, cytryna, prawoślaz lekarski czy nawet sosna – to po nie właśnie sięgamy w pierwszej kolejności w okresie przeziębienia i grypy. Czy wiesz, że na kaszel i inne problemy z górnymi drogami oddechowymi może pomóc również burak, a dokładniej syrop z buraka? Kiedy go stosować i jak go przygotować. Sprawdź, jakie ma właściwości.
Koktajl z buraka
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Syrop z buraka ma właściwości lecznicze, a także pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.
  • Przygotować go można na różne sposoby, w zależności od swoich upodobań smakowych.
  • Syrop ten podawać można zarówno dorosłym, jak i dzieciom w odpowiednim wieku.
SPRAWDŹ TEŻ: Zioła na kaszel - jakie działają przeciwkaszlowo?
Spis treści

Zobacz nasz test inhalatorów:

Syrop z buraka

Przede wszystkim warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, a więc mamy:

  • syrop z buraka cukrowego,
  • syrop z buraka czerwonego;

Oba świetnie poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych związanych z przeziębieniem. Przyrządzić można go samodzielnie lub kupić. A gdzie go można dostać? W aptekach i często też sklepach ekologicznych za cenę od kilku do kilkudziesięciu złotych.

Reklama

Właściwości syropu z buraka

Działanie syropu z buraka cukrowego będą dokładnie takie same, jak w przypadku syropu z buraka czerwonego. Syrop z buraków cukrowych, również z buraków czerwonych, bogaty jest w wiele składników, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm:

  • przede wszystkim naturalnie zawiera wiele antocyjanów, wspomagających naszą odporność, spowalniających procesy starzenia oraz działających przeciwzapalnie,
  • jest źródłem betainy, która chroni nasze komórki i białka. Ponadto niweluje stany zapalne, osłania narządy wewnętrzne i reguluje pracę układu odpornościowego,
  • jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź i chlor;

Syrop z buraka z powodzeniem można stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności, ponieważ:

  • poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych,
  • pomaga w odkrztuszaniu,
  • zmniejsza ból gardła i chrypę,
  • ułatwia oddychania.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Na co syrop z buraka?

Syrop z buraka jest dobry na kaszel, ale zaleca się go też przy innych dolegliwościach. Jego regularne zażywanie poprawia produkcję czerwonych krwinek. Zaleca się go także osobom cierpiącym na anemię.

Syrop z buraka dla dzieci jest w pełni bezpieczny, w swoim składzie zawiera tylko buraki i miód, zatem bez obaw można podawać go nawet małym dzieciom (o ile nie występują alergie na buraki lub miód). Niemowlakom nie zaleca się go podawać, gdyż jest dla nich całkowicie bezpieczny dopiero po 6 miesiącu życia.

Syrop z buraka na jaki kaszel? Syrop z buraka na kaszel suchy i mokry będzie działał równie skutecznie, dlatego odpowiedni jest dla obu rodzajów kaszlu.

Reklama

Przepis na domowy syrop z buraka

Jak zrobić syrop z buraka? Syrop z buraka jest jednym z łatwiejszych do przygotowania. Według indywidualnych upodobań można przygotować go w wersji gotowanej lub nie, można dodać do niego również miodu dla poprawy smaku. Poniżej kilka najpopularniejszych i najprostszych przepisów:

Syrop z buraka i miodu - gotowany

  • Około dwóch - trzech dużych buraków czerwonych ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  • Dodajemy około dwóch - trzech łyżek miodu (do smaku).
  • Gotujemy na małym ogniu mniej więcej 20 minut.

Syrop z buraka i cukru

  • Jeden średniej wielkości burak czerwony wydrążamy w środku.
  • Do powstałego otworu wsypujemy cukier (około dwóch – trzech łyżek).
  • Czekamy minimum godzinę.
  • Po upływie tego czasu burak powinien puścić sok gotowy do wypicia.
  • Buraka można schować do lodówki i co jakiś czas zbierać z niego sok.

Syrop z buraka i miodu

  • Surowego buraka czerwonego obieramy i wsadzamy do sokowirówki lub rozdrabniamy blenderem (dobrze jest go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, będzie się łatwiej blendował) i przecedzić.
  • Do otrzymanego soku dodać około jednej - dwóch łyżek miodu (do smaku).

Syrop z buraków

  • Kilka buraków cukrowych obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki.
  • Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpadu kawałków (może potrwać to kilka godzin). Dolewamy wody w miarę potrzeby, żeby się nie przypaliły.
  • Buraki powinny się rozpaść, powinna wydobywać się z nich ciecz. Z początku w kolorze szarawym, następnie w kolorze ciemnego brązu. Wtedy syrop jest gotowy.

Można także do takiego syropu z buraka dodać kilka ząbków wyciśniętego czosnku i/lub startą cebulę.

Czytaj również

Bibliografia

  • Gerard Nowak, Joanna Nawrot, Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego, Herba Polonica Vol. 55 No 4 2009.
  • Dorota Szumny, Emilia Szypuła, Maciej Szydłowski, Ewa Chlebda, Monika Skrzypiec-Spring, Antoni Szumny, Leki roślinne stosowane w chorobach układu oddechowego, Dent. Med. Probl. 2007, 44, 4, 507–515.
  • Bartoszek A., Forc A., Grzkowiak J.: Antioxidative properties of some vegetable products traditional for diets in central Europe – short report. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2002, 11/52, 67-70.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Sok z glistnika - jak wycisnąć? Czy wyciąg z jaskółczego ziela pomaga na kurzajki?
Sok z glistnika w ciemnej butelce
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda