Syrop z buraka na kaszel – przepis i właściwości

Koktajl z buraka
Źródło: 123RF

Autor

Agata Siejka

Czosnek, miód, cytryna, prawoślaz lekarski czy nawet sosna – to po nie właśnie sięgamy w pierwszej kolejności w okresie przeziębienia i grypy. Czy wiecie, że na kaszel i inne problemy z górnymi drogami oddechowymi może pomóc również burak, a dokładniej syrop z buraka? Syrop na kaszel z buraka: kiedy stosować, jak go przygotować, jakie ma właściwości?

Syrop z buraka

Przede wszystkim warto wiedzieć, że syrop z buraka na kaszel można przygotować z obu rodzajów buraków, a więc mamy:

  • syrop z buraka cukrowego,
  • syrop z buraka czerwonego.

Oba świetnie poradzą sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych.

Poznaj właściwości i przepis na: Syrop z czosnku

Syrop z buraka – właściwości

Właściwości syropu z buraka cukrowego będą dokładnie takie same, jak w przypadku syropu z buraka czerwonego. Syrop z buraków cukrowych, również z buraków czerwonych, bogaty jest w wiele składników, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm.

  • Przede wszystkim naturalnie zawiera wiele antocyjanów, wspomagających naszą odporność, spowalniających procesy starzenia oraz działających przeciwzapalnie.
  • Jest źródłem betainy, która chroni nasze komórki i białka. Ponadto niweluje stany zapalne, osłania narządy wewnętrzne i reguluje pracę układu odpornościowego.
  • Jest bogaty w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź i chlor.

Syrop z buraka z powodzeniem można stosować nie tylko podczas choroby, ale również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności, ponieważ:

  • poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych,
  • pomaga w odkrztuszaniu,
  • zmniejsza ból gardła i chrypę,
  • ułatwia oddychania.

Syrop z buraka na kaszel

Syrop z buraka jest dobry na kaszel, ale zaleca się go też przy innych dolegliwościach. Jego regularne zażywanie poprawia produkcję czerwonych krwinek. Zaleca się go także osobom cierpiącym na anemię. Syrop z buraka dla dzieci jest w pełni bezpieczny, w swoim składzie zawiera tylko buraki i miód, zatem bez obaw można podawać go nawet małym dzieciom (o ile nie występują alergie na buraki lub miód).

Syrop z buraka na jaki kaszel? Syrop z buraka na kaszel suchy i mokry będzie działał równie skutecznie, dlatego odpowiedni jest dla obu rodzajów kaszlu.

Syrop z buraka – przepis

Jak zrobić syrop z buraka? Syrop z buraka jest jednym z łatwiejszych do przygotowania. Według indywidualnych upodobań można przygotować go w wersji gotowanej lub nie, można dodać do niego również miodu dla poprawy smaku. Poniżej kilka najpopularniejszych i najprostszych przepisów:

Sprawdź też: Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) - przepis i zastosowanie

Syrop z buraka i miodu - gotowany

  • Około dwóch – trzech dużych buraków czerwonych ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
  • Dodajemy około dwóch – trzech łyżek miodu (do smaku).
  • Gotujemy na małym ogniu mniej więcej 20 minut.

Syrop z buraka i cukru

  • Jeden średniej wielkości burak czerwony wydrążamy w środku.
  • Do powstałego otworu wsypujemy cukier (około dwóch – trzech łyżek).
  • Czekamy minimum godzinę.
  • Po upływie tego czasu burak powinien puścić sok gotowy do wypicia.
  • Buraka można schować do lodówki i co jakiś czas zbierać z niego sok.

Sprawdź, też jak działa: Syrop z mniszka

Syrop z buraka i miodu

  • Surowego buraka czerwonego obieramy i wsadzamy do sokowirówki lub rozdrabniamy blenderem (dobrze jest go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, będzie się łatwiej blendował) i przecedzić.
  • Do otrzymanego soku dodać około jednej – dwóch łyżek miodu (do smaku).

Syrop z buraków

  • Kilka buraków cukrowych obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki.
  • Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpadu kawałków (może potrwać to kilka godzin). Dolewamy wody w miarę potrzeby, żeby się nie przypaliły.
  • Buraki powinny się rozpaść, powinna wydobywać się z nich ciecz. Z początku w kolorze szarawym, następnie w kolorze ciemnego brązu. Wtedy syrop jest gotowy.

Zobacz też: Syrop z pędów sosny – właściwości lecznicze, zastosowanie i przepis

Oceń artykuł

(liczba ocen 24)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA