ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera

Sok pomidorowy to bomba zdrowia i wartości odżywczych. Jego właściwości, dzięki zawartym w nim związkom bioaktywnym, wykorzystywane są przez osoby, które wyjątkowo dbają o swoje zdrowie. Warto, aby każdy włączył go do codziennej diety. Ogromną zaletą soku pomidorowego jest także jego smak, tolerowany w zasadzie przez wszystkich. Jakie są przepisy na domowy sok pomidorowy?
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
źródło:123RF
Spis treści

Właściwości odżywcze soku pomidorowego poznano dopiero w XX wieku. Po raz pierwszy napój ten przygotowano w USA, a jego masową produkcję rozpoczęto już we Francji. Dzięki walorom smakowym i bogactwu składników odżywczych szybko stał się bardzo popularny i często  wykorzystywany w kuchni.

Sok pomidorowy zaczęto dodawać do różnych potraw, aby wzbogacić ich smak i zapewnić właściwości prozdrowotne. Z przetworzonych pomidorów można korzystać przez cały rok, na różne sposoby.

Lato zapewnia dostęp do świeżych pomidorów, ale zimą czy jesienią warto mieć zapas soku pomidorowego, który w żaden sposób nie traci swych zdrowotnych walorów i mocno wspiera organizm w każdym okresie.   

Reklama

Sok pomidorowy

Sok pomidorowy z wyciskarki czy blendera zawsze charakteryzuje się ogromną zawartością tych składników, które są niezbędne dla każdego organizmu, aby prawidłowo rozwijał się i funkcjonował w każdym okresie.

Niektórzy nawet twierdzą, iż sok z pomidorów jest „zdrowszy” niż same pomidory w czystej postaci. 

Co decyduje o tak znacznych właściwościach odżywczych soku z pomidorów? Oto jego podstawowe zalety:

  • zawartość witamin C,K oraz A,
  • zawartość składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, potas i wapń,
  • sprawdzone źródło przeciwutleniaczy, a przede wszystkim likopenu, który chroni organizm przed różnymi chorobami,
  • wzmacnianie odporności organizmu,
  • regulowanie poziomu cukru,
  • wspomaganie organizmu w obniżaniu wysokiego cholesterolu,
  • przyspieszanie spalania tłuszczów,
  • wspomaganie przemiany materii,
  • niska kaloryczność,
  • właściwości przeciwzapalne, dzięki zawartości likopenu.

Niektóre soki „sklepowe” zawierają dużą ilość soli i dodatków chemicznych. Dlatego też najzdrowszym wydaje się sok domowy, który jest w największym stopniu naturalny. Sok pomidorowy bardzo wspomaga odchudzanie.

Zawiera bowiem cenne antyoksydanty, które głównie odpowiadają za przyspieszenie metabolizmu i usuwanie toksyn z organizmu. Dzięki niemu każdy organizm szybciej spala kalorie i tym samym „likwiduje” zbędne kilogramy. 

Warto robić samodzielnie soki pomidorowe i wspomagać cały swój organizm w każdym zdrowotnym zakresie. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Przepis na sok pomidorowy  

Najprostszy przepis na sok z pomidorów nie wymaga używania jakichkolwiek urządzeń kuchennych. Każdy może przygotować taki pełnowartościowy sok w domowym zaciszu. 

Jak zrobić sok pomidorowy? Oto potrzebne składniki:

  • 3 kilogramy pomidorów,
  • 1,5 l wody,
  •  łyżka cukru,
  • łyżka soli,
  • łyżka pieprzu.

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Po usunięciu gniazd nasiennych ze środka, pokrojone pomidory przełożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą, cukrem, pieprzem i gotować do 45 minut. Aby pozbyć się całkowicie jakichkolwiek pozostałości pestek ze środka pomidorów, dobrze jest przetrzeć je raz jeszcze przez sito.

Tak przygotowany, pozbawiony nasion sok przelewać do butelek. Można go przechowywać w lodówce, ale wtedy należy szybko zużyć. Aby domowy sok pomidorowy starczył na dłużej, trzeba go pasteryzować. Wystarczy wstawić butelki z sokiem pomidorowym do garnka, zalać wodą, aby przykryła ¾ wysokości butelek i lekko gotować przez 20 minut. Jest to czas, w trakcie którego sok się właściwie pasteryzuje. 

Tak przygotowany można odstawić w dowolne miejsce do przechowania i cieszyć się nim cały rok.

Reklama

Przepisy na sok z pomidorów z wyciskarki

Sok pomidorowy, zrobiony przy użyciu wyciskarki, to prosty i szybki sposób na otrzymanie zdrowego i bogatego w składniki odżywcze produktu. Wystarczy wrzucić umyte, obrane ze skórki i pokrojone pomidory do wyciskarki. Do tego procesu można używać tradycyjnych wyciskarek do owoców.

Tak otrzymany sok przelać do garnka i gotować z przyprawami (solą, pieprzem i cukrem do smaku) przez 45 minut na wolnym ogniu. Na koniec wystarczy umyte i sparzone słoiki napełnić przygotowanym sokiem i rozpocząć proces pasteryzacji. Warto to zrobić, aby tak otrzymany sok zachować na długi zimowy czas.

Wystarczy wyłożyć dno garnka szmatką i ostrożnie ułożyć na niej mocno zakręcone słoiki z sokiem z pomidorów tak, aby się nie dotykały. Zalane do wysokości ¾ słoiki należy gotować na delikatnym ogniu do 20 minut.

Po zakończeniu procesu gotowania, wyjąć słoiki i odstawić do wystygnięcia. Należy pamiętać, aby tak przygotowany sok przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Sok z pomidorów, przygotowywany przy użyciu wyciskarki do bieżącego spożycia, można wzbogacać o inne dodatkowe składniki. Oto kilka przepisów:

Przepis 1

  • 3 pomidory,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • dodatkowo tabasco do przyprawienia,

Przepis 2

  • 3 pomidory,
  • 3 ogórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia,

Przepis 3

  • 2 pomidory,
  • 2 jabłka,
  • imbir,

Przepis 4

  • 2 pomidory,
  • 2 jabłka,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler naciowy,
  • jarmuż do smaku.

Sok pomidorowy w różnych konfiguracjach można bardzo szybko zrobić właściwie przy użyciu jakiejkolwiek wyciskarki, dostępnej w każdym sklepie ze sprzętem AGD. Szklanka dziennie tego napoju sprzyja prawidłowemu rozwojowi każdego organizmu. Warto z tego korzystać.

Reklama

Przepis na sok pomidorowy z blendera

Blendery to praktyczne i wszechstronne urządzenia, nieocenione w każdej kuchni. Idealnie sprawdzają się w przygotowywaniu soku z pomidorów. To sprawdzony, prosty i szybki sposób na domowy sok pomidorowy. Pomidory na samym początku należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić do blendera i zmiksować.

Wystarczy odpowiednio doprawić przygotowana miksturę i sok jest gotowy do picia. Aby uzyskać z pomidorów gęsty przecier (który idealnie nadaje się na przykład do zup i sosów) trzeba po zblendowaniu odparować go w garnku do pożądanej konsystencji.

Jeśli ktoś nie lubi pestek, musi przetrzeć jeszcze tak przygotowany przecier przez sitko. Sok z pomidorów, przygotowany przy użyciu blendera będzie tak samo klarowny, jak ten z profesjonalnej wyciskarki. 

Przepis na sok pomidorowy z blendera, krok po kroku:

  • sparzenie i obranie ze skórki dowolnej ilości pomidorów,
  • usunięcie pestek ze środka, z gniazd nasiennych,
  • pokrojenie pomidorów w ćwiartki,
  • rozgotowanie pomidorów w garnku, na małym ogniu (mieszając),
  • zmiksowanie tak przygotowanych pomidorów blenderem, na klasyczne „puree”,
  • ponowne zagotowanie zblendowanych pomidorów w garnku,
  • doprawienie według preferencji przygotowującego (sól, pieprz, cukier, przyprawy),
  • przelanie do butelek i szczelnie ich zakręcenie,
  • pasteryzowanie w garnku przez 20 minut,
  • przechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.

Tak przygotowany sok z pomidorów można także dodatkowo doprawiać przed spożyciem w dowolny sposób. Sól, pieprz, chili czy inne przyprawy doskonale nadają się do takiego soku i idealnie podkreślają jego smak, spełniając wszystkie oczekiwania odżywcze i zdrowotne.

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, E. Pachura, P. Pachura „Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2016 r.,
  • E. Gwóźdź, P. Gębczyński „Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2015 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Seler naciowy - właściwości lecznicze i odżywcze. Jak wpływa na zdrowie?
Seler naciowy pokrojony na desce kuchennej
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!