Najzdrowsze miejsce w internecie

Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga

Sok z selera naciowego – dietetyczny i prozdrowotny hit, którym zachwycają się gwiazdy Hollywood. Zobacz, na co pomaga sok z selera naciowego, jakie ma właściwości i dlaczego warto go pić na czczo na odchudzanie i na zdrową cerę. Poznaj też przepis na sok z selera – z jabłkiem, a do tego z marchwią, cytryną lub ananasem.
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
źródło:123RF
W skrócie
  • Sok z selera naciowego jest wyjątkowo smaczny i prosty w przygotowaniu. Włączenie go do codziennej diety dostarcza organizmowi licznych witamin i minerałów.
  • Regularne spożywanie soku z selera naciowego na czczo nie tylko wspomaga odchudzanie, ale działa również przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie. Korzyści jest nawet więcej.
  • Seler naciowy posiada bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego sok sporządzony na jego bazie jest świetnym sposobem na odchudzanie. Warto jednak zaznaczyć, że w sporadycznych sytuacjach może przynosić skutki uboczne.
SPRAWDŹ TEŻ: Seler naciowy - przepisy na sałatki i potrawy na ciepło
Spis treści

Sok z selera naciowego

Sok z selera naciowego jest jednym z największych odkryć ostatnich lat, zarówno ze względu na smak, jak też rozliczne właściwości prozdrowotne, a także odchudzające. Nic dziwnego. Seler naciowy to bogactwo witamin i minerałów. 

W jego składzie znajdziemy takie substancje, jak:

  • kwas askorbinowy (witamina C),
  • tiamina (witamina B1),
  • ryboflawina (witamina B2),
  • niacyna (witamina B3, PP),
  • cholina (witamina B4 ),
  • kwas pantotenowy (witamina B5),
  • witaminy A, E i K,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • sód, 
  • żelazo,

Warto wspomnieć, że seler w 100 gramach zawiera jedynie 14 kilokalorii, co ma związek z bardzo dużą ilością wody w jego składzie (około 95 procent) i śladową obecnością białek, węglowodanów i tłuszczów.

Wszystko to razem sprawia, że sok z selera naciowego przebojem wdarł się do dietetycznych i prozdrowotnych jadłospisów na całym świecie. 

Przepis na sok z selera naciowego

Jak przygotować napój? Przepis na sok z selera naciowego jest wyjątkowo prosty, aczkolwiek możliwe są jego modyfikacje. Najczęściej napój wykonuje się z 5-6 łodyg selera oraz 1-2 jabłek. Na wstępie oba składniki należy starannie umyć. 

Następnie od selera oddzielamy końcówki, jabłko zaś obieramy ze skórki. W dalszej kolejności seler i jabłko kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do sokowirówki. Uruchamiamy urządzenie i po chwili sok jest gotowy do spożycia.

Zamiennie, zamiast sokowirówki, użyć można blender, aczkolwiek uzyskany smak będzie się w takiej sytuacji nieco różnić. W razie potrzeby, napój można odcedzić przez sitko, a także rozrzedzić wodą. Z czym łączyć sok z selera naciowego? Klasyczny smak soku można wzbogacić, dodając do niego marchew, cytrynę lub ananasa.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Sok z selera naciowego – efekty

Po co pijemy sok z selera naciowego? Efekty, których spodziewają się jego amatorzy lokują się w bardzo szerokim spektrum oddziaływań leczniczych. Najczęściej spożywany jest sok z selera naciowego na odchudzanie, a także na poprawę cery.

Podkreśla się w szczególności jego działanie przeciwtrądzikowe. Ma to związek z obecnością w składzie silnych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C i E, zwalczających aktywność wolnych rodników. Ma on też działanie detoksykacyjne (oczyszczające), a także przeciwzapalne. Inne efekty, których można się spodziewać pijąc sok z selera naciowego, to między innymi:

  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • obniżenie stężenia „ złego cholesterolu; LDL,
  • poprawa pracy nerek,
  • usprawnienie pracy jelit,
  • działanie antynowotworowe.

Należy jednak pamiętać, że w sporadycznych przypadkach sok z selera może przynosiść efekty uboczne, wielce niepożądane.

Wymieć w tym kontekście należy przede wszystkim działanie uczulające – seler należy do stosunkowo silnych alergenów pokarmowych. Nie zaleca się też picia soku z selera w ciąży, zwłaszcza w pierwszym jej trymestrze. 

Sok z selera naciowego na czczo

Bardzo często pije się sok z selera naciowego na czczo, tuż po przebudzeniu, zanim jeszcze do żołądka trafią jakiekolwiek pokarmy. W ten sposób napój oczyszcza organizm przed nadchodzącym dniem, przygotowuje układ trawienny, a także reguluje pracę systemu nerwowego, pozwalając przystąpić do pracy w pogodnym, zrelaksowanym nastroju. 

Nie bez znaczenia jest też fakt, że poranny, wypity na czczo sok z selera rozświetla skórę i wyrównuje jej koloryt, zapewniając zdrowy i rześki wygląd od wczesnych godzin porannych. Co jednak najważniejsze, sok z selera o świcie doskonale wspiera procesy odchudzania.

Sok z selera naciowego na odchudzanie

Sok z selera naciowego na odchudzanie stosowany jest z kilku powodów. Pierwszym z nich jest znaczny udział błonnika pokarmowego w składzie, który reguluje procesy trawienia, a także zapewnia uczucie sytości, ograniczając w ten sposób apetyt. Dzięki temu łatwo jest zmniejszyć porcje poszczególnych posiłków, a także ograniczyć chęć na podjadanie między posiłkami. 

Drugą zaletą, o której już wspominaliśmy, jest bardzo niska kaloryczność. 14 kcal na 100 gramów (a niektóre źródła podają, że jeszcze mniej), to jeden z najlepszych wyników wśród wszystkich produktów żywnościowych, niższy nie tylko od tradycyjnych bomb kalorycznych, ale też większości warzyw. Do tego należy wspomnieć, że seler naciowy charakteryzuje się wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym(15).

Efektem tego jest spowolnione uwalnianie się glukozy i wchłanianie jej do organizmu, co wpływa między innymi na uczucie sytości, a jednocześnie zapobiega procesom, których konsekwencją jest odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wszystko to sprawia, że sok z selera naciowego jest idealnym rozwiązaniem na odchudzanie.

Czytaj również

Bibliografia

  • Celery, U.S. Departnment of Agroculture, https://fdc.nal.usda.gov
  • Mirosław Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia 2012
  • William A., Sok z selera naciowego, sekret Boskiego Lekarza. Naturalny sposób na chroniczne dolegliwości i rewolucja w odżywianiu, Studio Astropsychologii, Białystok 2020
  • Kowalski R., Kowalska G., Seler odmładza, Lublin 2017
  • Wilkaniec B.,(red.), 2010. Entomologia. Entomologia ogólna 1., PWRiL, Poznań:
Piotr  Brzózka
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka
Dziennikarz, autor tysięcy publikacji o tematyce ekonomicznej, politycznej, społecznej oraz medycznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Przeczytaj artykuł
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Podobne artykuły
Olej z pestek dyni - właściwości. Jak i do czego stosować?
Zielone ziemniaki - trucizna czy odmiana? Czy można jeść?
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Dieta warzywna - co jeść? Jadłospis i efekty

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama