Nadwrażliwe jelito - bóle brzucha, zaparcia, biegunki

Starszy niż rok
Zespół jelita nadwrażliwego to jedna z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Cierpi na nią co piąta osoba, ze znaczną przewagą kobiet. Choć nie jest groźna dla naszego zdrowia, bywa bardzo dokuczliwa.

Zespół jelita nadwrażliwego to choroba, w której zaburzona jest praca mięśni jelit. Ich chaotyczne ruchy zakłócają prawidłowe przemieszczanie resztek pokarmowych wzdłuż przewodu pokarmowego. Powoduje to zaparcia, biegunki oraz kurczowe bóle brzucha. Objawy te nasilają się w sytuacjach stresowych, w czasie miesiączki i po spożyciu niektórych pokarmów. Zwykle towarzyszą im wzdęcia oraz częste gazy. Mimo wieloletnich dolegliwości, często utrudniających normalne funkcjonowanie, nie jest to choroba groźna - nie powoduje uszkodzenia jelita ani powstania nowotworu. Badania, za pomocą których można obejrzeć przewód pokarmowy, nie wykryją w nim żadnych nieprawidłowości.

Czy wiesz, że: Jogurty chronią jelita przed promieniowaniem

Zobacz wideo: Kto jest narażony na zachorowanie na raka jelita grubego

Przede wszystkim stres

Przyczyny nadwrażliwości jelit nie są do końca poznane. Zauważono jednak, że objawy choroby częściej występują u osób zestresowanych, z depresją i nerwicą. Mogą być wywołane zaburzeniami czucia, spowodowanymi zwiększoną wrażliwością nerwów brzusznych na ból. W niektórych przypadkach sprawcą dolegliwości jest nieprawidłowa flora bakteryjna jelit.

Sprawdź: Niedrożności przewodu pokarmowego

Jak sobie radzić?

Jeśli zespół jelita nadwrażliwego ma u nas podłoże emocjonalne, powinniśmy nauczyć się panowania nad stresem. Niezbędna może okazać się pomoc psychologa lub psychiatry. Skuteczne bywają bowiem leki przeciwdepresyjne, które zmniejszają towarzyszące tej chorobie depresję i lęk. W przypadku dokuczliwych bólów brzucha najczęściej stosuje się leki rozkurczowe (np. No-spa). Łagodząco działają ziołowe napary z mięty i rumianku. Gdy dominującym objawem jest biegunka, zaleca się loperamid. W przypadku zaparć nie powinno stosować się roślinnych środków przeczyszczających. Zwiększają one rozdęcie jelita, co dodatkowo może nasilić bóle brzucha. Kluczowe w tej postaci choroby jest przestrzeganie odpowiedniej diety.

Czytaj też: Gazy, bąki, wiatry – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć, a wstydzisz się zapytać

Jak się odżywiać?

Osoby z nadwrażliwym jelitem powinny zrezygnować z jedzenia niektórych potraw. Wiele pokarmów może bowiem nasilić dolegliwości. Najczęściej są to tłuste, smażone mięsa, pokarmy mleczne, alkohol, kawa oraz sorbitol, słodzik obecny w dietetycznych produktach typu light.
Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać pokarmy z dużą ilością błonnika: otręby, razowe pieczywo, kasze, warzywa strączkowe, buraki, szpinak oraz ziemniaki. Wskazane jest także wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie, z wyłączeniem napojów gazowanych, które nasilają bóle brzucha. Unikać należy powodującej zaparcia czekolady oraz kakao. Osoby z biegunkową postacią choroby powinny natomiast unikać potraw bogatych w błonnik.

Sprawdź: Zapalenie otrzewnej - przyczyny, leczenie, diagnoza

Czytaj także: Nieszczelne jelita - objawy, dieta i leczenie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA