Nowy sklep

już ON-LINE

Nadwrażliwe jelito - bóle brzucha, zaparcia, biegunki

Zespół jelita nadwrażliwego to jedna z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Cierpi na nią co piąta osoba, ze znaczną przewagą kobiet. Choć nie jest groźna dla naszego zdrowia, bywa bardzo dokuczliwa.

Spis treści

Zespół jelita nadwrażliwego to choroba, w której zaburzona jest praca mięśni jelit. Ich chaotyczne ruchy zakłócają prawidłowe przemieszczanie resztek pokarmowych wzdłuż przewodu pokarmowego. Powoduje to zaparcia, biegunki oraz kurczowe bóle brzucha. Objawy te nasilają się w sytuacjach stresowych, w czasie miesiączki i po spożyciu niektórych pokarmów. Zwykle towarzyszą im wzdęcia oraz częste gazy. Mimo wieloletnich dolegliwości, często utrudniających normalne funkcjonowanie, nie jest to choroba groźna - nie powoduje uszkodzenia jelita ani powstania nowotworu. Badania, za pomocą których można obejrzeć przewód pokarmowy, nie wykryją w nim żadnych nieprawidłowości.

Czy wiesz, że: Jogurty chronią jelita przed promieniowaniem

Zobacz wideo: Kto jest narażony na zachorowanie na raka jelita grubego

Przede wszystkim stres

Przyczyny nadwrażliwości jelit nie są do końca poznane. Zauważono jednak, że objawy choroby częściej występują u osób zestresowanych, z depresją i nerwicą. Mogą być wywołane zaburzeniami czucia, spowodowanymi zwiększoną wrażliwością nerwów brzusznych na ból. W niektórych przypadkach sprawcą dolegliwości jest nieprawidłowa flora bakteryjna jelit.

Sprawdź: Niedrożności przewodu pokarmowego

 

Jak sobie radzić?

Jeśli zespół jelita nadwrażliwego ma u nas podłoże emocjonalne, powinniśmy nauczyć się panowania nad stresem. Niezbędna może okazać się pomoc psychologa lub psychiatry. Skuteczne bywają bowiem leki przeciwdepresyjne, które zmniejszają towarzyszące tej chorobie depresję i lęk. W przypadku dokuczliwych bólów brzucha najczęściej stosuje się leki rozkurczowe (np. No-spa). Łagodząco działają ziołowe napary z mięty i rumianku. Gdy dominującym objawem jest biegunka, zaleca się loperamid. W przypadku zaparć nie powinno stosować się roślinnych środków przeczyszczających. Zwiększają one rozdęcie jelita, co dodatkowo może nasilić bóle brzucha. Kluczowe w tej postaci choroby jest przestrzeganie odpowiedniej diety.

Czytaj też: Gazy, bąki, wiatry – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć, a wstydzisz się zapytać

Reklama

Jak się odżywiać?

Osoby z nadwrażliwym jelitem powinny zrezygnować z jedzenia niektórych potraw. Wiele pokarmów może bowiem nasilić dolegliwości. Najczęściej są to tłuste, smażone mięsa, pokarmy mleczne, alkohol, kawa oraz sorbitol, słodzik obecny w dietetycznych produktach typu light.
Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać pokarmy z dużą ilością błonnika: otręby, razowe pieczywo, kasze, warzywa strączkowe, buraki, szpinak oraz ziemniaki. Wskazane jest także wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie, z wyłączeniem napojów gazowanych, które nasilają bóle brzucha. Unikać należy powodującej zaparcia czekolady oraz kakao. Osoby z biegunkową postacią choroby powinny natomiast unikać potraw bogatych w błonnik.

Sprawdź: Zapalenie otrzewnej - przyczyny, leczenie, diagnoza

Czytaj także: Nieszczelne jelita - objawy, dieta i leczenie

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)