Jak stosować babkę jajowatą? Właściwości nasion i łusek

​Babka jajowata to roślina, która ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Jest cennym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na problemy z przewodem pokarmowym. Lecznicze działanie wykazują przede wszystkim jej nasiona i łupiny, zwane także łuskami. Ich właściwości prozdrowotne sprawiają, że babka jajowata jest wartościowym suplementem diety.
Ziarna babki jajowatej
Źródło: 123RF
Spis treści

Co to jest babka jajowata?

Babka jajowata (Plantago ovata Forssk.) jest rośliną uprawianą w celu zbierania nasion, które mają właściwości lecznicze. Naturalnym środowiskiem jej występowania jest basen Morza Śródziemnego, zwłaszcza Hiszpania, ponieważ roślina ta lubi tereny słoneczne z dostępem do wody. Osiąga niewielkie rozmiary, a jej kuliste kwiatostany przypominają walcowate kłosy i przybierają barwę jasnozieloną lub jasnożółtą.

Babka jajowata ma charakterystyczne owłosione liście o lancetowatym kształcie. Niestety zdarza się, że po kontakcie ze skórą wywołują one uczulenie lub podrażnienie. Jest to roślina bardzo ceniona w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie, najwięcej dobroczynnych właściwości wykazują jej łupiny (łuski) oraz nasiona.

Nasiona babki jajowatej

Owoc babki jajowatej to torebka, w której znajdują się małe jasnobrunatne i łódeczkowate nasiona, które są źródłem naturalnych antyoksydantów. Owocostany babki jajowatej są zbierane, a następnie młócone oraz suszone, najlepiej w warunkach naturalnych. Prócz błonnika zawierają także:

  • proteiny,
  • tłuszcze,
  • aukubinę,
  • fitosterole.

Łupina (łuska) babki jajowatej

Łupina (łuska) babki jajowatej, która okala nasiona jest bogata w kwaśne związki śluzowe, które mają silne działanie przeczyszczające. To właśnie dzięki błonnikowi łupina (łuska) babki jajowatej może pochłaniać wodę i toksyny. Po napęcznieniu wspiera proces usuwania złogów jelitowych, dzięki zmiękczeniu masy zalegającej w jelitach.

Właściwości babki jajowatej

Zarówno łupiny (łuski) babki jajowatej, jak i jej nasiona są znakomitym środkiem, który wspomaga pracę jelit. Wykazując właściwości przeczyszczające, jednocześnie powodują zmiękczenie stolca, a także zwiększenie objętości całej masy jelitowej. Właśnie to naciskanie na ściany jelit sprawia, że poprawia się ich perystaltyka, co ułatwia wypróżnianie.

Równocześnie babka jajowata działa także przeciwbiegunkowo, ponieważ wchłania nadmiar płynów z masy jelitowej. Jednak dzięki swoim właściwościom babka jajowata polecana jest nie tylko na biegunki i zaparcia, wykazuje także działanie:

  • obniżające cholesterol, ciśnienie krwi i cukier,
  • zwalczające hemoroidy,
  • niwelujące żylaki (zwłaszcza po zabiegach i operacjach),
  • wspomagające zaburzenia trawienia,
  • osłonowe i prebiotyczne,
  • odchudzające (zapewnia uczucie sytości).

Dzięki korzystnemu wpływowi na rytm wypróżnień babka jajowata oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Dodatkowo duże ilości błonnika wspierają także odchudzanie. Ma to związek nie tylko z szybszą przemianą materii, ale również z zwiększonym uczuciem sytości, gdyż błonnik pęcznieje w żołądku. Warto pamiętać też, że dzięki niemu węglowodany wchłaniają się wolniej.

Jak stosować babkę jajowatą?

Babkę jajowatą można przyjmować w formie sproszkowanej, jako roztwór doustny lub w postaci granulek bądź tabletek farmakologicznych. Jednak warto łupiny (łuski) wraz z nasionami stosować w sposób naturalny razem z napojami i posiłkami. Dobrze sprawdzą się jako składniki i dodatki do:

  • zup,
  • sosów,
  • jogurtów,
  • płatków śniadaniowych,
  • owoców,
  • sałatek.

Z babki jajowatej można także zrobić napar, zalewając łyżkę nasion gorącą wodą. Po ostygnięciu powstały napój można wypić. Równie skuteczny jest także odwar, czyli zagotowane nasiona.

Dawkowanie babki jajowatej

Babkę jajowatą można przyjmować w porcjach 5-10 gramów nawet trzy razy dziennie. Co ważne, bez względu na przyjętą formę babki należy ją przyjmować wraz z płynami i popić dużą ilością wody, aby mogła napęcznieć i wytworzyć prozdrowotny śluz. W przeciwnym razie może powodować zaparcia.

Przeciwwskazania do stosowania babki jajowatej

Babka jajowata bardzo rzadko powoduje skutki uboczne lub reakcje alergiczne. Zalecana jest dzieciom, dorosłym, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Jednak nie należy jej stosować przy niezdiagnozowanych bólach brzucha oraz nagłą zmianą wypróżnień, która utrzymuję ponad 2 tygodnie. Jeśli dolegliwości utrzymują się lub nasilają należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Ponadto konsultacji lekarskiej może wymagać równoległe stosowanie niektórych leków, gdyż babka może obniżać ich wchłanianie. Najlepiej przyjmować je w półgodzinnym odstępie czasowym od spożycia babki jajowatej.

Gdzie kupić babkę jajowatą?

Nasiona i łupiny babki jajowatej dostępne są w różnych formach. Można je kupić w aptekach stacjonarnych i internetowych, sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych drogeriach. Cena to około 20 zł za 500 g zarówno za łuski, jak i nasiona.

Babka jajowata a babka płesznik

Babka płesznik i babka jajowata są często ze sobą mylone. Czym się właściwie różnią? Są to odmienne rośliny, które rosną w innych warunkach. Babka jajowata wybiera wilgotne, dobrze nasłonecznione tereny, natomiast płesznik to odmiana afrykańska.  Jednak pod względem zdrowotnym ich działanie jest bardzo do siebie zbliżone – obie wpływają pozytywnie na trawienie dzięki wysokiej zawartości błonnika. Czasami stosowane są jako zamiennik

 

Czytaj również

Bibliografia

  • Łupina nasienna babki jajowatej, EMA/HMPC/313600/2013 Komitet ds. Produktów Leczniczych Roślinnych (ang. HMPC), https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/ispaghula-husk-summary-public_pl.pdf [data dostępu: 23.09.2021].
  • Bienkiewicz M. i wsp.: Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol. 2015, 96(1): 57-63.
  • Górecka D. Błonnik pokarmowy korzyści zdrowotne i technologiczne. Przem Spoż 2009.
  • Galiński G, Anioła J, Gawęcki J, Czarnocińska J. Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych. Probl Hig Epidmiol 2011
Artykuł napisany przez
Alicja Kosmalska
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) – jak zrobić? Przepis
Syrop z pędów sosny - właściwości, przepis. Jak go zrobić?
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama