Babka jajowata - zastosowanie i właściwości łupin (łusek) i nasion

Ziarna babki jajowatej
Źródło: 123RF

Autor

Alicja Dutkiewicz

​Babka jajowata to roślina, która ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Jest cennym źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na problemy z przewodem pokarmowym. Lecznicze działanie wykazują przede wszystkim jej nasiona i łupiny, zwane także łuskami. Ich właściwości prozdrowotne sprawiają, że babka jajowata jest wartościowym suplementem diety.
 

Naturalnym środowiskiem występowania babki jajowatej jest basen Morza Śródziemnego, zwłaszcza Hiszpania, ponieważ roślina ta lubi tereny słoneczne z dostępem do wody. Osiąga niewielkie rozmiary, a jej kuliste kwiatostany przypominają walcowate kłosy i przybierają barwę jasnozieloną lub jasnożółtą. Babka jajowata ma charakterystyczne owłosione liście o lancetowatym kształcie. Niestety zdarza się, że po kontakcie ze skórą wywołują one uczulenie lub podrażnienie. Babka jajowata to roślina bardzo ceniona w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie, najwięcej dobroczynnych właściwości wykazują jej łupiny (łuski) oraz nasiona.

Nasiona babki jajowatej

Owoc babki jajowatej to torebka, w której znajdują się małe jasnobrunatne i łódeczkowate nasiona, które są źródłem naturalnych antyoksydantów. Owocostany babki jajowatej są zbierane, a następnie młócone oraz suszone, najlepiej w warunkach naturalnych. Prócz błonnika zawierają także:

  • proteiny,
  • tłuszcze,
  • aukubinę,
  • fitosterole.

Łupina (łuska) babki jajowatej

Łupina (łuska) babki jajowatej, która okala nasiona jest bogata w kwaśne związki śluzowe, które mają silne działanie przeczyszczające. To właśnie dzięki błonnikowi łupina (łuska) babki jajowatej może pochłaniać wodę i toksyny. Po napęcznieniu wspiera proces usuwania złogów jelitowych.

Babka jajowata właściwości

Zarówno łupiny (łuski) babki jajowatej, jak i jej nasiona są znakomitym środkiem, który wspomaga pracę jelit. Wykazując właściwości przeczyszczające, jednocześnie powodują zmiękczenie, a także zwiększenie objętości całej masy jelitowej. Właśnie to naciskanie na ściany jelit sprawia, że poprawia się ich perystaltyka, co ułatwia wypróżnianie. Równocześnie babka jajowata działa także przeciwbiegunkowo, ponieważ wchłania nadmiar płynów z masy jelitowej. Jednak dzięki swoim właściwościom babka jajowata polecana jest nie tylko na biegunki i zaparcia, wykazuje także działanie:

  • obniżające cholesterol, ciśnienie krwi i cukier,
  • zwalczające hemoroidy,
  • niwelujące żylaki (zwłaszcza po zabiegach i operacjach),
  • wspomagające zaburzenia trawienia,
  • osłonowe i prebiotyczne,
  • odchudzające (zapewnia uczucie sytości).

Babka jajowata zastosowanie

Babkę jajowatą można przyjmować w formie sproszkowanej, jako roztwór doustny lub w postaci granulek bądź tabletek farmakologicznych. Jednak warto łupiny (łuski) wraz z nasionami stosować w sposób naturalny razem z napojami i posiłkami. Dobrze sprawdzą się jako składniki i dodatki do:

  • zup,
  • sosów,
  • jogurtów,
  • płatków śniadaniowych,
  • owoców,
  • sałatek.

Z babki jajowatej można także zrobić napar, zalewając łyżkę nasion gorącą wodą. Po ostygnięciu powstały napój można wypić. Równie skuteczny jest także odwar, czyli zagotowane nasiona.

Babka jajowata dawkowanie

Babkę jajowatą można przyjmować w porcjach 5-10 gramów nawet trzy razy dziennie.

Babka jajowata przeciwwskazania

Babka jajowata bardzo rzadko powoduje skutki uboczne lub reakcje alergiczne. Zalecana jest dzieciom, dorosłym, osobom starszym i kobietom w ciąży.

Przeczytaj także:

Oceń artykuł

(liczba ocen 42)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA