Najzdrowsze miejsce w internecie

Olej z kiełków pszenicy - właściwości i zastosowanie. Jakie są przeciwwskazania?

Olej z kiełków pszenicy doskonale sprawdza się w kosmetyce. Może służyć do pielęgnacji skóry (w tym twarzy) oraz włosów, odmładzając, regenerując i nawilżając. Znany jest jako najbogatsze źródło witaminy E, zwanej eliksirem młodości. Zobacz, jakie ma właściwości i dlaczego wart jest swojej ceny.
Olej z kiełków pszenicy
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Olej z kiełków pszenicy jest jednym z najlepszych antyoksydantów.
  • Choć jest produktem spożywczym, może być stosowany w kosmetyce.
  • Poprawia kondycję skóry i włosów, pozwala poczuć się młodziej i piękniej. Na co jeszcze pomaga?
SPRAWDŹ TEŻ: Jaki olej jest najzdrowszy?
Spis treści

Reklama

Czym jest olej z kiełków pszenicy?

Olej z kiełków pszenicy jest jednym z mniej znanych tłuszczy roślinnych, znajdującym zastosowanie przede wszystkim w kosmetologii, rzadziej w medycynie naturalnej, kuchni oraz jako suplement diety.

 Stosowany bezpośrednio na skórę lub włosy działa przeciwstarzeniowo, nawilża, natłuszcza, zwiększa elastyczność, chroni przed oddziaływaniem czynników zewnętrznych.

Co ciekawe, używana powszechnie nazwa jest nie do końca prawidłowa.

Nie jest on bowiem pozyskiwany z kiełków, lecz z zarodków pszennych.

Stanowią one najmniejszą, ale niezwykle ważną część ziaren pszenicy zwyczajnej, jednego z najpowszechniej występujących zbóż w Europie, Azji, obu Amerykach i Australii, w tym także w Polsce.

Do zastosowań na skalę przemysłową olej z pszenicy tłoczony jest na zimno lub też uzyskuje się go metodą ekstrakcji z użyciem dwutlenku węgla albo rozpuszczalnika.

Jego barwa jest ciemna, konsystencja gęsta i kleista, a smak i zapach wyraźne oraz charakterystyczne.

Właściwości oleju z kiełków pszenicy

Jakie właściwości ma olej z kiełków pszenicy? Przede wszystkim wyróżnia się największą spośród wszystkich tego typu produktów roślinnych zawartością witaminy E.

Substancja ta jest bardzo silnym antyoksydantem - zwalcza reaktywne formy tlenu odpowiedzialne między innymi za procesy starzenia się ciała.

Stąd też jej korzystne działanie na skórę, z tego też powodu nazywana jest potocznie eliksirem młodości. Z chemicznego punktu widzenia jest grupą związków organicznych znanych jako tokoferole oraz tokotrienole, z których największe znaczenie ma α-tokoferol.

Właściwości oleju z zarodków pszenicy w dużej mierze są związane właśnie z charakterystyką wit. E, która zapobiega utlenianiu się elementów błon komórkowych, w tym fosfolipidów i cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oprócz witaminy E, w składzie tego oleju wyróżnić można też takie składniki, jak:

  • witaminy A, D, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B4 (cholina),
  • minerały: cynk, fosfor, potas, selen, żelazo,
  • flawonoidy - związki z grupy polifenoli, wykazujące działanie antyoksydacyjne, detoksykujące, przeciwzapalne,
  • sterole - substancje „konkurujące” w organizmie człowieka z cholesterolem, poprawiające gospodarkę lipidową, przydatne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • fosfolipidy - związki tłuszczowe, będące budulcem błon komórkowych,
  • oktakosanol - związek z grupy alkoholi alifatycznych, prawdopodobnie zwiększający wydolność oraz odporność na stres
  • błonnik pokarmowy, czyli włókno wspierające funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • kwasy tłuszczowe, w tym linolowy, palmitynowy, oleinowy i linolenowy.

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, olej z kiełków pszenicy składa się przede wszystkim z tłuszczów, w tym cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Praktycznie nie zawiera w swoim składzie białek oraz węglowodanów. Według USDA, 100 gramów tego produktu zawiera 884 kilokalorie, nie odbiega on więc pod tym względem od innych tłuszczy roślinnych.

Reklama

Zastosowanie oleju z kiełków pszenicy

W pierwszej kolejności olej z kiełków pszenicy znajduje zastosowanie w kosmetyce. Jego działanie może być wykorzystane zarówno do pielęgnacji skóry, jak też włosów.

Na twarz może być stosowany bezpośrednio lub jako dodatek do innych kosmetyków. Do jakiej skóry nadaje się przede wszystkim? Dojrzałej, szorstkiej, zniszczonej, wysuszonej, łuszczącej się i problemowej.

Zapewnia efekt anti-aging, czyli spowalnia procesy starzenia. Spłyca zmarszczki, wygładza, zwiększa elastyczność i napięcie. Dlatego bywa wykorzystywany do produkcji profesjonalnych kremów przeciwzmarszczkowych oraz może być stosowany w domowych kuracjach.

Tym bardziej, że działa nie tylko na powierzchni, ale też przenika do głębszych warstw.  Oprócz tego regeneruje, nawilża i zapobiega utracie wody, łagodzi podrażnienia, hamuje łuszczenie się skóry.

Dzięki właściwościom przeciwobrzękowym, mając zdolność łagodzenia zmian rumieniowych, korzystnie wpływa również na naczynka.  Może być stosowany także na trądzik, ze względu na silne działanie przeciwzapalne.

Działa też jak naturalny filtr UV, chroniąc skórę przed działaniem szkodliwego promieniowania słonecznego. Może więc być wykorzystywany jako kosmetyk do opalania.

Można stosować ten olej nie tylko na twarz, ale też do pielęgnacji innych partii ciała - szyi, pleców, piersi, pośladków i kończyn.

Ze względu na swoje właściwości, doskonale nadaje się na rozstępy, czyli wrzecionowate blizny występujące na ciele wskutek rozciągania się skóry i związanych z tym zaburzeń w obrębie włókien elastynowych.

Jest używany również na cellulit, a więc zmiany w skórze będące konsekwencją nierównomiernego rozłożenia tkanki tłuszczowej.

Na włosy działa regenerując je od wewnątrz oraz chroniąc z zewnątrz. Odtwarzając naturalną osłonkę łodyg, zapobiega utracie nawilżenia oraz wygładza powierzchnię.

Jest dzięki temu idealnym panaceum na problemy, z jakimi zmagają się osoby mające włosy wysokoporowate, czyli takie, których łuski są mocno odchylne, usytuowane niemal prostopadle do trzonu, co niezwykle utrudnia zatrzymywanie wody.

Włosy takie są więc przesuszone, sianowate, rozdwajają się  na końcach, łamią, puszą, źle układają i niekorzystnie wyglądają. Wcieranie w nie oleju z zarodków pszenicy znacznie może poprawić ich kondycję oraz efekt wizualny.

Dodatkowo zawarte w nim substancje będą chronić włosy przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz innymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Jeśli chodzi o zastosowania spożywcze, olej ten może być używany do sałatek, przekąsek, czy marynat. Raczej nie powinno się na nim smażyć, jako że pod wpływem wysokich temperatur traci swoje drogocenne właściwości.

Jak stosować olej z kiełków pszenicy?

Stosowanie oleju z kiełków pszenicy w celach kosmetycznych jest niezwykle proste. Kilka jego kropel wystarczy nanieść na skórę i mocno wetrzeć, aż zostanie wchłonięty.

Ze względu na dużą kleistość, dobrym rozwiązaniem może być połączenie go z innym produktem tego typu, na przykład olejem arganowym.

Lepsze rozprowadzenie i bardziej efektywne wykorzystanie przy większych partiach skóry zapewni wymieszanie go z balsamem do ciała.

Na podobnej zasadzie może być stosowany na włosy. Kuracja polega na wtarciu kilku-kilkunastu kropel w pasma, szczególnie na zniszczonych końcach (wówczas olej warto jest zostawić na dłużej, spłukując dopiero po kilku godzinach). Ale można również dolać olej do odżywki i razem z nią nałożyć na głowę przed myciem włosów.

Warto podkreślić, że używa się też olej z pszenicy na zniszczone paznokcie (wystarczy jedna-dwie krople) a także przesuszone pięty (dla lepszego efektu dobrze jest po aplikacji tłuszczu nałożyć bawełniane skarpetki na kilka godzin).

W celach terapeutycznych stosuje się też olej z kiełków pszenicy do picia albo w kapsułkach jako suplement diety. Ponieważ jest on wysokokaloryczny i zawiera duże ilości substancji czynnych, należy przestrzegać zaleceń dotyczących dawkowania.

Choć nie ma w tym zakresie rygorystycznych rekomendacji, pewną wskazówką mogą być informacje zawarte w ulotkach suplementów.

Wynika z nich, że dawka dobowa to nieco powyżej 1000 mg, co odpowiada mniej więcej dwóm-trzem małym łyżeczkom.

Reklama

Przeciwwskazania do stosowania oleju z kiełków pszenicy

Czy są przeciwwskazania do stosowania oleju z kiełków pszenicy? Nie są one liczne i bezwzględne, nie mniej należy z tym produktem postępować ostrożnie lub też nie używać go wcale w przypadku:

  • kobiet w ciąży i małych dzieci,
  • otwartych ran, zadrapań i innych urazów skórnych,
  • alergii w fazie ostrej,
  • uczulenia na któryś ze składników.

W związku z powyższym, zasadne jest pytanie, czy olej z kiełków pszenicy zawiera gluten? Teoretycznie nie powinien, jest bowiem pozyskiwany z zarodków, w których białko to nie występuje

Tyle w teorii. W praktyce może się zdarzyć, że w surowcu znajdą się jego śladowe ilości, co może być efektem zanieczyszczenia.

Gluten występuje bowiem obficie w innych częściach składowych pszenicy. Jest to kompleks białkowy, składający się z gluteniny oraz gliadyny, który u osób z nietolerancją powoduje silne reakcje uczuleniowe (czego skrajną postacią jest niezwykle groźna choroba ogólnoustrojowa zwana celiakią).

Innym problemem, na który zwracają w swoich opiniach użytkownicy i eksperci, jest duża komedogenność oleju z kiełków pszenicy.

Co się kryje pod tym skomplikowanym pojęciem? Produkt ten zapycha skórę, czego efektem może być powstawanie tzw. zaskórników – niezapalnych, ale szpecących wykwitów skórnych, objawiających się w postaci małych czarnych kropek. 

Reklama

Gdzie kupić olej z kiełków pszenicy?

Gdzie kupić olej z kiełków pszenicy? W sklepie ze zdrową żywnością lub kosmetykami ekologicznymi, a wyprodukowane na jego bazie suplementy w aptece.

Należy podkreślić, że jest to produkt dość niszowy, nie jest ogólnodostępny na półkach hipermarketów i osiedlowych sklepów, jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.

Mimo to oferta jest szeroka. Jaki wybrać spośród wielu? Tak jak w przypadku innych tego typu tłuszczy, zaleca się, by kupować olej z kiełków pszenicy nierafinowany, tłoczony na zimno - dzięki tej metodzie pozyskiwania zachowuje on najwięcej prozdrowotnych właściwości.

Reklama

Cena oleju z kiełków pszenicy

Cena tego oleju zależy od wielkości opakowania, renomy danego producenta, polityki marketingowej dystrybutora i wielu innych składowych.

Bardzo często jest on oferowany w butelkach o wielkości 250 mililitrów, za które trzeba zapłacić w granicach 40-50 złotych. Mniejsze opakowania, 100-militrowe, kosztują około 20 zł.

Jest to więc produkt stosunkowo drogi. Dla porównania, ćwierćlitrowa oliwa z oliwek kosztuje 15-20 zł. Z drugiej jednak strony za 250 ml oleju arganowego trzeba zapłacić jeszcze więcej, zazwyczaj od 50 do blisko 100 zł, zaś olej jojoba tej objętości kosztuje 50-60 zł.

Czytaj również

Bibliografia

  • Naila Siraj, Wheat germ oil: a comprehensive review, March 2022Food Science and Technology (Campinas) 42(1).
  • Awad A. Mahmoud i inni, Wheat Germ: An Overview on Nutritional Value, Antioxidant Potential and Antibacterial Characteristics, January 2015Food and Nutrition Sciences 06(02):265-277.
Piotr  Brzózka
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka
Dziennikarz, autor tysięcy publikacji o tematyce ekonomicznej, politycznej, społecznej oraz medycznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Kasza jaglana dla skóry, włosów i paznokci
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Jaki miód wybrać? Rodzaje, właściwości i konsystencja
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Czym jest long covid? 😷
Trwa nawet do 12 tygodni 🤧