Olej z czarnuszki - na włosy, skórę, wrzody i alergie

Liczne właściwości prozdrowotne oleju z czarnuszki sprawiają, że jego stosowanie to bardzo popularny, domowy sposób na wspieranie organizmu. Bogactwo cennych składników, takich jak kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały pozytywnie wpływa nie tylko na stan zdrowia, ale także samopoczucie oraz wygląd fizyczny. Czy olej z czarnuszki jest dobry na wszystko?
Nasiona i olej z rośliny czarnuszki
Źródło: 123RF
Spis treści

Olej z nasion czarnuszki tłoczy się na zimno. Tylko wtedy zachowane zostają wszystkie cenne substancje. Mimo nie najlepszego smaku, najczęściej przyjmuje się go doustnie w formie płynu lub kapsułek. Dobrze sprawdza się również stosowany zewnętrznie. Można wykorzystać go jako olejek do masażu lub okładów.

Olej z czarnuszki na włosy

Czarnuszka ma znakomity wpływ na stan oraz wygląd włosów. Osobom zmagającym się z problemami, takimi jak:

  • łupież,
  • wypadanie włosów (łysienie),
  • zła kondycja włosów,

zaleca się wykonywanie masażu głowy olejem z czarnuszki. W skórę głowy należy wcierać go codziennie, przez okres minimum 5 tygodni. Systematyczna kuracja przynosi najlepsze efekty, włosy znacznie mniej wypadają, stają się lśniące i mniej łamliwe, zaczynają nawet szybciej rosnąć.

Zawarte w oleju antyoksydanty i substancje przeciwbakteryjne pomagają w walce z łupieżem. Natomiast kwasy omega-3 i omega-6 znacząco wzmacniają cebulki włosów. Warto rozważyć działanie dwutorowe, czyli prócz wcierania oleju z czarnuszki we włosy można także przyjmować go wewnętrznie, np. 1 łyżeczkę dwa razy dziennie przed posiłkiem.

Olej z czarnuszki na skórę

Olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie w kosmetologii. Posmarowanie nim skóry zapewnia:

  • skuteczną ochronę przed promieniowaniem słonecznym,
  • przyspieszenie gojenia,
  • nawilżenie,
  • opóźnienie procesu starzenia,
  • łagodzenie podrażnień.

Jednak olej z czarnuszki jest też niezwykle pomocny w chorobach dermatologicznych, takich jak trądzik, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy liszaje.

Stosowanie oleju z czarnuszki (wewnętrznie oraz zewnętrznie) powoduje, że wygląd cery polepsza się, dzięki poprawie elastyczności i regeneracji naskórka, staje się ona widocznie zdrowsza i gładsza.

Olej z czarnuszki na wrzody

Od wielu lat olej z czarnuszki stosowany jest na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Dzięki swoim właściwościom pomaga przy biegunkach, zaparciach, wymiotach, refluksie, wzdęciach, ale także przy chorobie wrzodowej dwunastnicy oraz żołądka.

Przyjmowanie oleju z czarnuszki siewnej powoduje zwiększenie ilości mucyny w błonie śluzowej, która ochrania żołądek. Jego działanie przeciwwrzodowe polega też na umiejętności radzenia sobie z bakterią, która wywołuje owrzodzenie, czyli Helicobacter pylori. Olej z czarnuszki potrafi, więc nie tylko zapobiegać chorobie, w przypadku jej wystąpienia zmniejsza także uszkodzenia, które powoduje schorzenie.

Olej z czarnuszki na alergię

Osoby zmagające się z rożnego typu alergiami, powinny włączyć do swojej diety olej z czarnuszki. Dzięki swoim licznym właściwościom wspiera on walkę z:

  • przewlekłym katarem,
  • reakcjami skórnymi,
  • łzawieniem oczu,
  • astmą alergiczną,
  • wysypkami.

Olej z czarnuszki nie tylko poprawia samopoczucie w przebiegu alergii, ale także zmniejsza jej objawy i częstotliwość występowania. By zauważyć poprawę, zaleca się jego regularne stosowanie (6-8 tygodni). Czarnuszka to znakomity antyhistaminik, który hamuje reakcje alergiczne, dodatkowo wspiera układ immunologiczny, polepszając odporność organizmu.

Czytaj też:

Artykuł napisany przez
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu) – jak zrobić? Przepis
Syrop z pędów sosny - właściwości, przepis. Jak go zrobić?
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama