Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗
Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗
Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗

Olej z pestek winogron - do twarzy i na włosy. Jakie ma właściwości i czy jest zdrowy?

Olej z pestek winogron jest bardzo zdrowy, ponieważ posiada właściwości łagodzące, przeciwzapalne, antybakteryjne, a także przeciwstarzeniowe. Doskonale sprawdza się w kuchni, kosmetyce i medycynie. Sprawdź, dlaczego warto go stosować.
Olej winogronowy
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Olej z pestek winogron jest świetnym dodatkiem do potraw, ale nie tylko. Do czego jeszcze się nadaje?
  • Jest kilka rodzajów oleju winogronowego i różnią się one od siebie.
  • Olej z pestek winogron najwygodniej jest kupić, jednak można go także przyrządzić w domu. Jak?
SPRAWDŹ TEŻ: Jaki olej jest najzdrowszy?
Spis treści

Najzdrowszy olej z pestek winogron tłoczony jest na zimno. Ma bladożółtą barwę z zielonkawym odcieniem. Jest najjaśniejszym z olei naturalnych i posiada charakterystyczny, ledwo wyczuwalny zapach.

Stosowany jest powszechnie w kuchni, ale sprawdza się również jako kosmetyczny środek pielęgnacyjny. Można go używać jako balsam do twarzy, całego ciała oraz do odnowy włosów i paznokci.

Reklama

Rodzaje oleju z pestek winogron

Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju oleju z pestek winogron, poszczególne oleje różnią się od siebie sposobem pozyskiwania, a tym samym ceną. Wyróżnia się:

  • olej z pestek winogron rafinowany - najczęściej spotykany w sklepach, ze względu na to, że pestki winogronowe nie są zbyt oleiste wytwarzany jest metodą ekstrakcji pokruszonych ziaren z wykorzystaniem wysokich temperatur i rozpuszczalników.
  • olej z pestek winogron nierafinowany - tłoczony jest na zimno za pomocą metod mechanicznych, zachowuje wszystkie jego właściwości (po otwarciu należy trzymać go w lodówce).

Zdecydowanie droższe są oleje nierafinowane, ponieważ zatrzymują więcej dobroczynnych substancji. Warto wybierać je szczególnie z przeznaczeniem prozdrowotnym – na skórę czy do zapobiegania chorobom układu krążenia.

Oleje rafinowane przechodzą skomplikowany proces obróbki, który doprowadza do usunięcia niektórych substancji leczniczych. Jednak jest bardziej uniwersalny, gdyż nadaje się do sałatek, smażenia, pieczenia czy grillowania. Ponadto można go przechowywać w temperaturze pokojowej bez obaw o jego zjełczenie.

Reklama

Jakie właściwości ma olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron pozyskiwany jest z nasion winorośli winnej pochodzących z owoców wykorzystywanych np. do wyrobu wina. Tłoczony jest na zimno przy pomocy obróbki mechanicznej oraz na gorąco.

W swoim bogatym składzie olej winogronowy zawiera ponad 90 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT m.in. kwas:

  • linolowy,
  • oleinowy,
  • palmitynowy,
  • stearynowy.

Zawiera także flawonoidy i polifenole. To właśnie te dwa ostatnie składniki nadają mu wyjątkowe działanie, gdyż znacznie silniej niż witamina E wymiatają wolne rodniki i to zanim wejdą one w komórki skóry. Z kolei NNKT, wnikając w głębokie warstwy skóry, uzupełniają w jej tkankach chemiczne minimum.

Czy oznacza to, że jest zdrowy? Zdecydowanie tak. Olej z pestek winogron poprzez swoje składniki ma działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwbakteryjne 
  • chroniące układ krążenia.

Reklama

Zastosowanie oleju z pestek winogron

Ze względu na liczne właściwości olej winogronowy wykorzystywany jest w

  • kuchni - jest niemalże bezzapachowy, dlatego doskonale sprawdza się w kuchni, podkreślając smak potraw,
  • kosmetyce - nadaje się do nawilżania nawet bardzo wrażliwej skóry, a także dzięki działaniu antyoksydacyjnemu działa przeciwstarzeniowo na skórę,
  • medycynie - wspiera profilaktykę chorób układu krążenia oraz przyśpiesza gojenie ran i blizn.

Wszechstronne zastosowanie sprawia, że warto mieć go w swoim domu. Szczególnie w przypadku osób narażonych na choroby serca i naczyń czy posiadaczy skóry podatnej na podrażnienia.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Jak stosować olej z pestek winogron na twarz?

Z uwagi na wysoką biozgodność olej winogronowy do twarzy można stosować do demakijażu przy cerach wrażliwych, atopowych i suchych, ale również tłustych. Świetnie sprawdza się do masażu miejsc zmienionych zmarszczkami i trądzikiem.

Wzmacnia błonę komórkową, poprawiając kondycję naskórka. Stymuluje utrzymanie odpowiedniej ilości elastyny i kolagenu w organizmie. Przy skórze tłustej zapobiega zapychaniu się porów i działa antybakteryjnie, natomiast przy suchej odpowiednio ją nawilża.

Do codziennej pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu warto go stosować na zmianę z ulubionym kremem lub jako dodatek do masek algowych i glinkowych. Jedna kropla oleju wystarczy na aplikację dla skóry twarzy i szyi. Jako dodatek do kremu gwarantuje gładkość i nawilżanie.

Niewielką ilość oleju z pestek winogron warto także wklepywać pod oczami i na powiekach.

Reklama

Jak stosować olej z pestek winogron na włosy?

Zarówno to twarzy, jak i włosów należy stosować olej z pestek winogron nierafinowany - zawiera on wszystkie niezbędne składniki. Działa łagodząco i regenerująco. Przywraca odpowiednie Ph skórze, a także doskonale radzi sobie z nadmiarem sebum. Warto zastosować go w przypadku:

Dodatkowo olej chroni każdy włos zabezpieczając go prze działaniem szkodliwych czynników - chemicznych, mechanicznych, promieniowaniem słonecznym czy licznymi zabiegami fryzjerskimi. Pomaga również rozczesywać i ujarzmić nawet trudne do ułożenia włosy.

Można go stosować zarówno na sucho jak i na mokro. Sprawdza się w odżywianiu każdego rodzaju włosa bez względu na długość i porowatość.

Olej winogronowy najlepiej jednak sprawdzi się do włosów wysokoporowatych. Zmniejszy odchylenie łusek i niweluje ich puszenie, a także odżywia zniszczone końce.

Olej z pestek winogron poleca się stosować również do olejowania. Proces ten polega na nałożeniu oleju na całą długość włosów na minimum 30 minut przed umyciem włosów.

Reklama

Czy olej z pestek winogron nadaje się do smażenia?

Olej winogronowy niestety nie nadaje się do smażenia ze względu na zbyt dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które utleniają się pod działaniem wysokiej temperatury.

Ten rodzaj oleju posiada niski punk dymienia, czyli moment w którym traci wszystkie wartości odżywcze, a zamienia się w szkodliwy glicerol i wolne kwasy tłuszczowe.

Można go stosować do duszenia i gotowania, gdzie temperatura oscyluje około 100 st. C. Olej z pestek winogron doskonale sprawdzi się do przygotowania potraw na zimno, np. do sałatek.

Dodając go do potraw należy pamiętać, że ma on swoją kaloryczność. Jedna łyżka oleju z pestek winogron, która przeciętnie waży 10 gramów, będzie zawierała około 83 kcal.

Reklama

Gdzie kupić olej z pestek winogron?

Rafinowane oleje z pestek winogron są dostępne w supermarketach, jednak nierafinowane najczęściej można otrzymać w sklepach ze zdrową żywnością lub aptekach. Ceny różnią się w zależności od producenta, ale przede wszystkim od sposobu otrzymywania oleju.

Nierafinowany olej z pestek winogron kosztuje około 30 zł za 500 ml, natomiast olej z pestek winogron rafinowany to koszt około 15 zł.

Jednak warto zapłacić za niego wyższą cenę i cieszyć się wszystkimi właściwościami leczniczymi.

Jak zrobić olej z pestek winogron?

Wyciskanie oleju winogronowego ręcznie jest prawie niemożliwe, dlatego potrzebna jest wyciskarka wolnoobrotowa albo prasa do oleju. Wtedy pozyskanie go jest bardzo łatwe i szybkie.

Najbardziej czasochłonną czynność w całym procesie tłoczenia jest pozyskanie pestek. Następnie wrzuca się je do urządzenia i po krótkim czasie otrzymuje się olej.

Po tym należy przelać do słoika lub ciemnej butelki, a następnie szczelnie zamknąć pojemnik. Olej winogronowy nie straci wtedy swoich właściwości odżywczych i aromatu.

Czytaj również

Bibliografia

  • Maier T, Schieber A, Kammerer DR i wsp. Residues of grape (Vitis vinifera L.) seed oil production as a valuable source of phenolic antioxidants. Food Chem 2009; 112:551-9.
  • Göktürk-Baydar N, Akkurt M. Oil content and oil quality properties of some grape seeds. Turk J Agric For 2001; 25:163-8.
  • Sivaprakasapillai B, Edirisinghe I, Randolph J i wsp. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Metab Clin Exp 2009; 58:1743-6.
  • Tangolar S.G., Ozoğul Y., Tangolar S., Torun A.: Evaluation of fatty acid profiles and mineral content of grape seed oil of some grape genotypes. Int. J. Food Sci. Nutr. 2009; 60::32-39.
Dominika Urbaniak
Artykuł napisany przez
Dominika Urbaniak
Content to jej świat. Swoje umiejętności szlifowała jako copywriterka w branży medycznej, a następnie jako redaktor w portalu o tematyce zdrowotnej. W Pharma Partner zajmuje się przygotowaniem analiz treści serwisu, a na ich podstawie dopasowanych artykułów dla klientów komercyjnych. Jej misją jest zwiększanie świadomości produktu poprzez edukację opartą na rzetelnej wiedzy i źródłach naukowych.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Olejki
Jak stosować olejek kamforowy do ucha?
Olejek kamforowy
Olejek z glistnika - jak stosować i zrobić olejek z jaskółczego ziela?
Olejek z glistnika jaskółcze ziele w ratanowym koszyku
Olej z rokitnika - poznaj jego właściwości i sprawdź, jakie ma dawkowanie
Pomarańczowe owoce rokitnika
Podobne artykuły
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?
Ostropest
Olej z ostropestu - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak długo stosować?
Olej rycynowy w leczeniu
Olej rycynowy - działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Kiedy i jak stosować?
Zywokost
Olejek żywokostowy - działanie, zastosowanie i cena. Na co pomaga?
Dynia i olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?

Reklama


Jak się uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi?
Sprawdź!