Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek to jeden z olejów, który od lat wykorzystuje się do przygotowywania zdrowych, smacznych posiłków, ale też składnik naturalnych preparatów kosmetycznych, który można stosować m.in. na włosy, czy skórę. Produkuje się ją z oliwek pochodzących z drzew oliwnych.
W oliwie z oliwek znajdują się: jednonienasycony kwas oleinowy (około 73 procent) oraz kwasy omega-6 i omega-3, a także w małej ilości kwasy nasycone. W składzie oliwy z oliwek występują także witaminy (m.in. E, K, A, D, F) oraz przeciwutleniacze.
Oliwa z owoców drzewa oliwnego działa wspierająco na układ krążenia i pracę serca, ponadto obniża poziom cholesterolu, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne. Regularne stosowanie oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, udar mózgu, Alzheimera, cukrzycę, osteoporozę, schorzenia stawowe (np. reumatoidalne zapalenie stawów), astmę oskrzelową, a także otyłość.
Poza tym osoba systematycznie ją spożywająca staje się bardziej odporna na atak bakterii, takich jak np. Helicobacter pylori. Pod względem kosmetycznym natomiast oliwkowa oliwa m.in. wzmacnia włosy i paznokcie, regeneruje skórę, przeciwdziała łupieżowi.
Reklama
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?
Skoro już wiadomo, że oliwa kryje w sobie tyle prozdrowotnych cech, warto podjąć temat jaki jej rodzaj wybrać. Nie każda oliwa bowiem nadaje się do stosowania w kuchni, czy łazience.
Która oliwa jest najczęściej polecana? Do smażenia, ale także do stosowania na potraw bez obróbki cieplnej najlepiej wybrać taką z pierwszego tłoczenia, która jest opatrzona oznaczeniem: „extra virgine”. Przyglądając się produktom z tej grupy należy zwrócić uwagę na opis producenta. Im więcej podaje on informacji na temat swojego artykułu, tym większa pewność, że wybrana oliwa pochodzi z wiarygodnego źródła.
Dobrze zatem, jeśli na butelce oliwy odnajdą się takie dane jak np.
- z jakich rodzajów oliwek przygotowano produkt,
- kiedy zostały zebrane,
- kraj pochodzenia,
- jak szybko po zbiorze nastąpiło tłoczenie (co przekłada się na poziom kwasowości),
- miejsce i rodzaj obróbki, itp.
Ile kosztuje najlepsza oliwa do smażenia, czy polewania sałatek lub robienia masek na włosy? Powinno się mieć świadomość, że za dobrej jakości oliwę z oliwek nie da się zapłacić kilku złotych.
Nie trzeba też przepłacać, ponieważ na rynku znajdują się produkty za kilkaset złotych za niewielką buteleczkę. Dobrze tutaj wybrać złoty środek i spróbować poszukać jej w przystępnej cenie, jednak dobrej jakości.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
W tym miejscu należy pochylić się nad rozważaniami dotyczącymi tego czy można smażyć na oliwie z oliwek, czy używanie tego rodzaju obróbki termicznej wpłynie na zubożenie prozdrowotnych substancji, którymi naszpikowana jest oliwa?
Okazuje się, że smażenie na oliwie z oliwek nie jest niezdrowe, bo stopień dymienia tego produktu wynosi aż 207, podczas gdy zazwyczaj smaży się w temperaturze około 180 ⁰.
Ważne jest to by oliwa do smażenia nie była używana w dużej ilości, ponieważ po rozgrzaniu zwiększa ona swoją objętość, zatem nie potrzeba jej dużo, by zapewnić potrawie odpowiednią porcję tłuszczu. Ponadto nie trzeba przesadzać z długością smażenia, czyli im krócej będzie smażone danie, tym lepiej i zdrowiej. Nie należy doprowadzać do palenia żywności.
Wówczas zaczyna wytwarzać się dym, a wraz z nim niebezpieczna substancja – akroleina, której przypisuje się działanie nowotworowe.
Wspomniana wcześniej oliwa extra virgin do smażenia nadaje się znakomicie, ponieważ jest tłoczona na zimno, odznacza się niską kwasowością oraz stanowi produkt naturalnego pochodzenia.
Reklama
Co i jak smażyć na oliwie z oliwek?
Na wstępie trzeba zaznaczyć, że smażenie na oliwie z oliwek powinno odbywać się jak najrzadziej. W ogóle ten rodzaj obróbki termicznej jest najmniej polecany przez dietetyków i lekarzy. Zatem jeśli już trzeba coś usmażyć, to krótko, w nie za wysokiej temperaturze i nie za dużej ilości tłuszczu.
Zanim na patelnię zostanie położony kawałek mięsa, czy pieroga, należy nanieść na nią kilka kropli oliwy z oliwek. Tłuszcz powinien się rozlać po całym naczyniu i dopiero po odpowiednio długim nagrzaniu, można układać na patelni produkty do smażenia. Niektórzy dodają trochę wody, by zmniejszyć objętość tłuszczu w posiłku. Trzeba także pilnować, by podczas smażenia temperatura nie przewyższała 160-190 stopni Celsjusza.
Można smażyć na oliwie z oliwek np. mięsa, grzyby, pierogi, krokiety, naleśniki, czy owoce morza. Jednak oliwa z oliwek będzie najpełniejsza w smaku, jak i walorach leczniczych, jeśli zostanie użyta na zimno, np. jako dodatek do sałatki, zupy, pizzy, pasty, dressingu, czy pieczywa.
Reklama
Co zamiast smażenia na oliwie?
Oczywiście posiadając w kuchni omawiany tłuszcz nie jest tak, że jedyny proces jaki można z nim przeprowadzić to smażenie. Oliwa z oliwek może być wykorzystana na wiele sposobów. Jednym z nich jest prosty przepis na makaron z czosnkiem, ziołami i właśnie oliwą. Nitki makaronu należy ugotować zgodnie z recepturą podaną na opakowaniu.
Następnie na patelni należy rozgrzać oliwę i przez 2-3 minuty trzymać na niej poszatkowany wcześniej czosnek (3-4 ząbki), zioła, potem należy dodać ugotowany, odcedzony makaron i całość przyprawić zgodnie z upodobaniami.
Aby urozmaicić smak sałatki, mięsa, pasty, czy pieczywa, można w szybki sposób przyrządzić sos koperkowy z oliwą z oliwek. W miseczce należy dokładnie rozmieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, wody, posiekanego (oczywiście umytego) koperku, sól i pieprz.
Z oliwy z oliwek można przygotować również miksturę na odporność – jest nią czosnek w zalewie z oliwy z oliwek. Potrzeba do niej 3-4 główki czosnku (obrane i poszatkowane), które umieszcza się w słoiczku (o pojemności ok 300 ml) i zalewa oliwą z oliwek. Gotowy produkt należy przechowywać w lodówce.